De vorbă cu Alin și Melinda despre noul meniu Samsara Foodhouse

Home $ Articole $ De vorbă cu Alin și Melinda despre noul meniu Samsara Foodhouse

Pe o vreme cum e aceasta, ori stai în casă și scrii despre mâncare, ori te convingi să mergi într-unul din localurile tale preferate, căci nu mai poți lupta cu pofta de ceva gustos și sănătos și dorința de a sta la povești cu măslinul. Vorbesc desigur despre Samsara Foodhouse, un loc care nouă ne este atât de drag încât am reușit să pierdem numărătoarea dăților în care le-am trecut pragul de la deschidere, dar și a farfuriilor pe care le-am explorat încercând să bifăm cât mai multe preparate din meniul nou. Dacă încă nu ați apucat să vă bucurați de tot ce au introdus de curând pe lista lor, astăzi vă spunem mai multe despre acest aspect, poate-poate curiozitatea se transformă în poftă.

Ne-am întâlnit cu Alin, managerul restaurantului, și cu Melinda (cunoscută drept Mely), care este bucătar la Samsara Foodhouse de 2 ani jumătate și reprezintă unul dintre stâlpii bucătăriei restaurantului. Aceasta ne-a mărturisit că înainte de a lucra în această poziție nu era adeptă a stilului vegetarian / vegan, dar cu timpul, pentru că s-a documentat tot mai mult despre mâncărurile pe care le gătește, a reușit să vadă toate beneficiile aduse de această alimentație.

Crearea noului meniu a fost o adevărată provocare, a trebui să renunțăm la dish-uri care aveau succes pentru că trebuia să scoatem altele în față. În același timp, nu am putut renunța la preparate consacrate, cum e lasagna, de exemplu. La o săptămână după deschidere am introdus și secțiunea de mic-dejun pentru că ne doream de mult timp să facem asta. Avem și o regulă în intervalul micului-dejun și de la 8 la 11 se aud notele de pian.

În primele săptămâni după ce s-au mutat în noua locație, oaspeții au fost curioși și s-au axat mai mult pe aparițiile noi din meniu. Chiar dacă au păstrat dish-uri care erau în topul preferatelor în trecut, odată cu noile apariții, topul preparatelor s-a schimb și nu a existat acea reticență în fața necunoscutului. În vechiul meniu aveau 120 de preparate în total și au pornit de la ideea că vor să aibă sub 100 în noua locație. Au reușit să obțină frumoasa cifră de 113, dar să nu credeți că a fost treabă simplă, căci au testat peste 200 de rețete și au ales să continue doar cu 50 dintre ele.

A existat inițial o tendință de a avea mai multe preparate vegane în meniu, dar a trebuit să echilibrăm și cu componenta vegetariană și raw-vegană. Am fost atenți la farfurii și din punct de vedere nutritiv, dar am ținut neapărat să avem unele ingrediente, cum ar fi lavanda, brânza halloumi sau burrata. Dată fiind prezența noastră destul de îndelungată pe piață, nu mai avem provocări la capitolul furnizori / ingrediente și reușim să pregătim orice preparat ne propunem. Punem mare accent pe materia primă pe care o utilizăm și urmărim doar calitatea superioară a produselor, indiferent de preț. Principalii noștri furnizori sunt din zona Clujului. Salata și verdețurile, în general, sunt livrate de producători locali. La fel și brânza de capră, ca un alt exemplu. În ceea ce privește meniul de băuturi, când ne-am ales berile, am ținut neapărat să avem și etichete internaționale, dar și cu producție la Cluj – Hophead și Kutuma.

În bucătăria lor există și o zonă de seră, însă momentan nu se pot baza doar pe producția proprie, chiar dacă și-ar dori asta. Cu toate acestea, de multe ori pun mâna pe foarfecă și mai taie câte o frunză de ici-colo. Printre preferatele din noul meniu se numără tocănița de gălbiori cu gnocchi, burgerul vegetarian și supa thai, cu lapte de cocos. Gălbiorii reprezintă un ingredient destul de intrigant în meniul lor, în principal pentru că oamenii se așteaptă să găsească hribi în locul acestora, dar și o provocare, căci fiind atât de mică cererea pe piață pentru ei, o bună perioadă de timp i-au achiziționat la un preț foarte ridicat. Mely ne-a spus că musai de încercat dintre noile preparate este și Phad Thai-ul, acei tăiței de orez cu tofu, ou, arahide, ceapă verde și sos făcut în casă.

Surprize plăcute găsim și la capitolul deserturi. Avem acum cannoli cu mousse de ciocolată din avocado, tartă cu mango și ananas, iar vedeta este cu siguranță înghețata cu cardamom și portocală, propunerea unei colege de la bucătărie, tot ea fiind și cea care face înghețata, homemade. O săptămână întreagă s-a vorbit în birou doar despre această înghețată după ce am degustat-o pentru prima dată.

Noul meniu este rezultatul unui efort comun, pentru că toți din echipă s-au implicat. În bucătăriile Samsara, cea a restaurantului și cea de delivery, sunt momentan 25 de persoane care lucrează zi de zi și chiar dacă constant se mărește echipa, nucleul dur este destul de sudat.

Cel mai mult ne-a bucurat faptul că oamenii au fost sinceri cu noi în procesul acesta de schimbare a locației. Atunci când am greșit, ne-au spun lucrul acesta și nu ne este rușine să recunoaștem că s-a mai întâmplat, iar atunci când au avut de spus ceva pozitiv, au spus. Am încercat dinainte să ne mutăm aici să ne dăm seama cam ce ne-ar aștepta și multe lucruri erau la locul lor, dar nu toate. Au apărut unele chestiuni la care nu ne-am gândit, iar clienții noștri ne-au ajutat să ne dăm seama de aceste aspecte. Suntem aici de mai bine de o lună, suntem tot mai familiari cu această locație și deja lucrăm mult pe detalii, lucruri pe care nu le-am văzut de la început. Țin să le mulțumesc clienților care au fost înțelegători cu noi în timpul acesta și să-i asigur că îmbunătățim constant serviciile pe care le oferim.

Schimbarea de locație a fost mare, atât pentru noi, public, cât și pentru ei, cei care ne întâmpină când trecem pragul Samsara Foodhouse. Vor să facă evenimente în mod recurent, dar nu unele care să încarce, să distragă atenția oamenilor, ci să destindă atmosfera, să vină ca o completare a vibe-ului general.

Tu ce preparate ai încercat din noul meniu de la Samsara Foodhouse?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!