Interviu cu Mihai Oprean, directorul Târgului de Crăciun, despre ediția de anul acesta

Home $ Articole $ Interviu cu Mihai Oprean, directorul Târgului de Crăciun, despre ediția de anul acesta

Astăzi, 23 noiembrie, se deschid oficial ”porțile” Târgului de Crăciun Cluj-Napoca. Vă las un pic să țopăiți și să săriți în sus de fericire pentru că îmi pot imagina entuziasmul în fața unei astfel de vești. Recunosc, chiar și eu, care sunt un semi-Grinch, eram nerăbdătoare să stau din nou sub luminițele din Piața Unirii, să fac cercuri pe patine în jurul statuii, să-mi încălzesc mâinile înghețate cu un pahar de vin fiert și să caut cadouri pentru cei dragi pe la căsuțe. Anul acesta nu mai caut, știu de unde le iau pe toate. Vă dezvălui mai încolo.

Am stat de vorbă cu Mihai Oprean, directorul Târgului de Crăciun, despre ediția de anul acesta. Vă povestesc și vouă ce au gândit organizatorii pentru 2018, în ce direcție se îndreaptă conceptul, care sunt noutățile și așa mai departe. Știți voi, să puteți să vă bucurați de venirea sărbătorilor informați. E posibil să fi avut dinainte câteva idei despre ce au pus la cale (nu vă spun cum și de unde am aflat) și eram deja familiară cu faptul că anul acesta vorbim practic despre o extensie a ceea ce s-a întâmplat în 2017, accentul mutându-se din jurul ”familionului” pe particula ”Unește oamenii”.

Când am pornit la drum anul trecut, am gândit o planificare pe 5 ani, știam așadar ce urmează să facem privind tematica încă de pe atunci. Atât că anul acesta, în loc de tematica pe care ne gândeam noi să o abordăm, am ales una care să se potrivească în contextul Centenarului și a acțiunilor promovate cu această ocazie. Gândisem din start un an în care să ne întoarcem la rădăcini, să vedem de unde sunt oamenii care vin la Târgul de Crăciun din Cluj și care sunt poveștile lor, ce îi leagă de orașul care i-a „adoptat”. Vrem astfel să prezentăm individualitățile grupurilor etnice, dar și să arătăm multiculturalitatea orașului. Am regândit Centenarul într-un context de „negranițe”. Pentru noi, centenarul este despre diversitate, și nu doar o unire noi între noi, ci una integrată în contextul European și global, în relație de armonie cu toate națiile pe care le regăsim în orașul nostru, îmbrățișând această diversitate.

După cum bine ne-a explicat Mihai, Târgul de Crăciun 2018 este o pledoarie pentru unire în termenii experimentării relației cu ceilalți și e clar că toți trebuie să ne adunăm în Piață. Și dacă tot am pomenit atât de curând locul de desfășurare al acțiuni, aflați că la capitolul amenajare și design vor continua în stilul pe care l-au setat anul trecut, dorindu-și să sedimenteze întreaga povestea: căsuțe chic, patinoar în jurul statuii, program pe scenă, Căsuța Moșului și înaltul brad. Cu toate acestea, în mulțimea de vendori s-ar putea să vă atragă atenția o căsuță pe care ei au numit-o Chițibușuri și în care găsiți cadouri curatoriate de către echipa lor (și simpatica Irina Rusu – @coffentropy), precum și merchandising cu însemnele Târgului. Prieteni, familie, colegi – pregătiți-vă, căci de aici vă cumpăr cadoul!

Pentru noi, Târgul acesta nu e doar despre ce se întâmplă în Piață, deși poate pentru unii e suficient. Pentru noi, acest Târg e musai să vină în fiecare an cu ceva nou, chiar dacă nu sunt elemente care se regăsesc în mod fizic, cum e caruselul pe care ni-l dorim foarte mult și anul acesta nu ne-a ieșit. Dar nu ne dăm bătuți. Căsuța Chițibușuri a venit din provocarea pe care o prezintă abordarea comercianților din piață. Să găsești oameni care sunt dispuși să stea 40 de zile în frig, în fiecare zi, e foarte greu, așa că avem o paletă restrânsă din care putem alege produsele care se vând. Din acest motiv, am luat decizia să organizăm noi o căsuță, să asigurăm noi logistica și să reunim mai mulți comercianți, aleși pe sprânceană și după gusturile noastre. Produse făcute de artiști, designeri cu un anumit stil și credem noi că o să vă placă foarte mult ?.

Pe lângă această căsuță, Târgul vine la ediția aceasta și cu alte elemente noi, proprii, menite să aducă oamenii mai aproape. Dacă anul trecut au avut două ediții de ziar, decizia de a-și face un radio în 2018 a venit oarecum natural. Mihai ne-a spus râzând că încet-încet au toate șansele să devină trust media. Cred că orice brand își dorește cumva propriile „jucării” și locuri în care să se poată exprima autentic și exact asta își doresc și ei, să își consolideze o voce pe piață. Răcnetul lui Rudolf poate fi ascultat de acasă sau de la birou accesând link-ul acesta.

Tot din dorința de a avea ceva nou, la Căsuța lui Moș Crăciun, pe lângă atelierele care au un foarte mare succes și clujenii le-au îmbrățișat cu mult entuziasm, am vrut să adăugăm altele care au legătură mai degrabă cu chestiuni de interes pentru părinți. Împreună cu psihologi și specialiști din diverse domenii, am gândit prima parte din programul Căsuței lui Moș Crăciun pentru cei mari. Ideile au fost meșteșugite împreună cu partenerul care ne ajută în organizarea acestei căsuțe – „Oameni mici și Mari”.

Închei prin a menționa câteva highlights ale ediției, chestiuni de neratat din punctul meu de vedere. Avem, în primul rând, Căsuța Moșului despre care am povestit anterior și tot ce se întâmplă acolo; tramvaiul – care anul acesta are un program prelungit și mult mai multe activități programate; party-urile pe patinoar despre care o să aflați cât de curând de pe pagina lor Facebook; programul de la scenă, disponibil aici și Crosul Spiridușilor, organizat împreună cu Runners Club.

Tu vii astăzi la Marea Deschidere a Târgului de Crăciun Cluj-Napoca?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!