Articole, Cum a fost la

Cum a fost la cină la Beluga

Cam cât de liniștită și plăcută mi-a fost seara de duminică, pe atât de agitată și plină de provocări este ziua aceasta de luni. Chiar mă gândeam ieri, când am ajuns acasă, că prea frumos s-a încheiat săptămâna ca să mă trezesc într-o stare la fel de bună și cu un zâmbet larg pe față și astăzi. Dar să ne concentrăm pe partea plină a paharului și să vă spun pe unde am fost ieri, ce am mâncat și ce am… băut, mai exact cum am reușit să am un final de săptămână foarte plăcut, care să mă alimenteze cu energia necesară pentru a suporta săptămâna aceasta friguroasă și ploioasă.

Vă prezentam în articolul cu localuri noi de luna aceasta – Beluga, cel mai recent deschis restaurant din Piața Muzeului. I-am trecut pragul prima dată oarecum timidă, neștiind la ce să mă aștept, motiv pentru care m-am limitat doar la comandarea a două cocktail-uri din lista de specials, pe bază de Beluga, celebra votcă a căror nume l-au adus la Cluj pe strada Virgil Fulicea, nr. 7.

   

Vreau să vă povestesc, înainte de toate, câte puțin despre locul în sine, decor și stilul pe care ei l-au adaptat. Și aș vrea să fac acest lucru pentru că încă dinainte să îi vizitez ajunseseră la urechile mele zvonul că ar fi un loc foarte elegant, destul de fancy, genul de local pentru care v-ați uita de două ori în oglindă înainte să ieșiți din casă. Este adevărat că restaurantul iese vizibil din tiparul cu care ne-am obișnuit, mai ales în Centrul Vechi al orașului. Scaunele de lemn au fost înlocuite cu canapele și fotolii confortabile, mesele înghesuite una lângă cealaltă și-au găsit în sfârșit intimitatea pe care o căutau, vedem un mix interesant între gri porumbel, auriu și negru, acestea fiind culorile reprezentative ale votcii rusești. Și-au dorit să aducă la Cluj un concept unic, care aduce un omagiu bogăției și decadenței stilului Art Deco din anii 1930, iar cunoscătorii vor recunoaște cu ușurință elementele caracteristice acelei perioade. Nu cred că e nevoie să scoateți rochiile de seară și papioanele din dulapuri pentru a le face o vizită, ci doar dorința de a avea o experiență diferită, într-un cadru primitor. Poate că atunci când vor porni seria de evenimente pe care o au pregătită va trebui să căutați și papionul, dacă vreți voi neapărat.

Aseară, la ora 21, am ajuns la ei. Am fost întâmpinați, ca și prima dată, cu un zâmbet cald, și veți vedea că personalul este într-adevăr atent la nevoile voastre și contribuie semnificativ la buna voastră dispoziție. Înainte să deschidem meniul de mâncare, am comandat un Beluga Sour, cu votcă, lămâie, miere și albuș de ou, și un Beluga Collins, cu votcă, soc, lămâie și soda. Încă vreo patru vizite la ei și bifez toate specialitățile de pe listă. It is a plan! Poate că multora nu li se par băuturile pe bază de votcă foarte feminine, sau ceva ce ar bea la cină neapărat, însă au un gust atât de rafinat, chiar vă recomand să le încercați fără nicio temere. Plus că sunt servite în pahare Beluga, făcute manual, care vin pe comandă din Rusia.

Meniul de mâncare conține exact 12 dish-uri, toate fiind pregătite de bucătari după instrucțiunile faimosului Michelin star chef din Londra, Larry Jayasekara, cel care a alcătuit meniul. A lăsat pe mâinile celor de la Beluga peste 200 de rețete, eu deja sunt nerăbdătoare să vină primăvară și să scoată altele la iveală. De la snacks am gustat tacos-ul cu somon și piure de avocado, o alegere foarte inspirată, căci ne-am dat seama imediat că va urma o avalanșă inedită de gusturi și senzații. Tocmai de asta ne-am decis să-i dăm o șansă și falafelului cu humus, chiar dacă eu încă nu am găsit unul care să mă lase mută de uimire. Ei, acesta a fost destul de aproape, și probabil datorită dressing-ului deosebit care îl acompania.
Mai apoi, ca un fel de preview a ceea ce veți găsi la ei începând cu săptămâna viitoare, am avut ocazia de a avea experiența ”Tasting Menu”. Mai exact, la masă au poposit trei lingurițe ce arătau apetisant, acompaniate de votcă goală – tartar de vită cu Beluga Celebration, Gravalax de somon cu Beluga Allure și crevete cu Beluga Gold Line, gama de top Beluga, ediție limitată, care este distilată de 5 ori. Meniul este gândit în completă fuziune cu votca Beluga, dar de asta vă veți convinge singuri dacă veți da o șansă lingurițelor acelea perfecte de degustare.

 

Pentru felul principal am ales puiul și vita și sincer vă spun că nu a existat niciun fel de regret în urma acestei decizii. Puiul umplut cu un mix de ciuperci și trufe venea alături de melci de macaroane cu brânză Gruyère, peste care erau presărate ciuperci crude, proaspete, cu o aromă chiar deosebită. Vita gătită medium, de culoare neagră, e făcută cu cărbune și stătea mândră și delicioasă lângă mousse-ul de ciuperci și cartofii Dauphinoise. La masă nu veți găsi sare și piper, pe principiul că farfuria care este trimisă la masă este deja perfect făcută în bucătărie, dar în cazul în care vă place mai sărat sau ceva de genul, le puteți cere fără probleme. Puiul a fost însoțit de un pahar de Sauvignon Blanc, iar vita, pentru că nu merge doar cu un vin roșu, în ciuda convingerii tuturor, de un Merlot Rose. Găsiți în colecția lor vinuri românești, franceze, italiene, argentiniene și chiar din Lumea Nouă, deci nu-i musai să fie vodcă. Chiar dacă eu vă recomand. Cu tărie.

 

Și da, ne-am mai aventurat și spre împărțirea unui desert cu ciocolată, fagure de miere și înghețată, să pot fi sigură că pot să laud meniul în totalitate. Am găsit la Beluga preparate simple, dar cu gust bun și prezentate într-o manieră foarte plăcută ochiului. Am găsit o grijă aparte pentru oaspeți și atenție incredibilă la calitatea lucrurilor pe care le oferă. Beluga este locul în care puteți merge pentru cină, cocktails, party, o lume care vă poate oferi tot ce aveți nevoie pentru o seară fără ca voi să fiți îngrijorați că s-ar putea ca ceva să nu fie ”tocmai în regulă.” Calitatea vine pe primul loc aici și veți simți asta încă de cum veți păși în lumea lor.

Tu când mergi la cină la Beluga?

ClujLife - Te scoate din casă

Instagram

Ultimele articole

Tu #aicurajsăaipasiune?

Ne-a atras atenția faptul că se coace ceva în bucătăria de la Samsara FoodHouse. Nu este vorba de vreun preparat nou în meniu, nici de experimente culinare, ci de data …

Evenimente viitoare

Thu 20

Maria – Regina Tuturor

1 January, 1970, 12:00 am - 28 June, 2019, 9:30 pm
Thu 20

Expoziție | O seară în atelierul părinților mei

2 June, 6:00 pm - 21 June, 5:00 pm
Thu 20

Atelier de Automachiaj – Open Days 2019

20 June, 6:00 pm - 7:30 pm
Thu 20

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. Detalii aici.