De vorbă cu echipa Work in Progress despre aplicațiile de festival

Home $ Articole $ De vorbă cu echipa Work in Progress despre aplicațiile de festival

by | Dec 12, 2018 | Articole

Știm ce o să spuneți – că suntem destul de curajoși să aducem pe ordinea de zi și pe un frig ca acesta subiectul aplicațiilor de festival, provocându-vă astfel un nod în gât în fața realizării că mai sunt câteva luni până va fi iar cald și vom fi din nou fericiți pe la vreun festival. Nu dăm înapoi totuși, căci de mult timp stăm cu ochii pe echipa Work in Progress și munca lor. Dacă încă nu ați auzit de ei, îi prezentăm printr-un simplu headline – ”companie de aplicații mobile, cu precădere iOS și Android”. Au lucrat până acum cu Electric Castle și Street Food Festival la nivel național, iar pe plan local au dezvoltat aplicația de events a celor de la /Form Space, urmând ca în viitorul apropiat să o lanseze și pe cea a fratelui mai mic, /Form Cafe. Demn de menționat ar mai fi și că băieții aceștia au contribuit la bunăstarea stream-ului live de la Tomorrowland. Noi am vorbit mai multe cu Alex Bejan și Claudiu Antohi, co-fondatori WIP.

Haideți să o luăm de la începutul începuturilor și să vedem când a început hype-ul acesta pentru aplicațiile de festivaluri și cum s-a resimțit nevoia din partea publicului. Alex a adus puțină lumină și ne-a explicat pe îndelete cum stă treaba.

Consider că totul pleacă de la nevoia publicului de informare și, mai ales, de informare on-the-go. Ca idee generală, oamenii folosesc aplicații atunci când sunt pe fugă, în mișcare, și vor să aibă acces rapid la informații. Este un companion-user și o instalezi pentru că ai nevoie de ajutor. Dacă vorbim specific de zona festivalurilor, doar gândiți-vă la confortul de a putea cumpăra un bilet când ești în autobuz, de exemplu, să ai biletul direct ca passbook, să poți să îți iei brățara de acces prin intermediul lui. Acesta este genul convenience pe care aplicațiile îl oferă userilor. Apoi, ajungem la nevoia de companion pe timp de festival. Harta festivalului este atracția principală, alături de orarul pe care fiecare și-l personalizează în funcție de preferințe. Acestea sunt key features pentru festivalier pentru ca el să poată să se bucure de fiecare moment. Evident, push notifications-urile aduc o valoare în experiența de festival pentru user și probabil mulți știu despre cele care anunțau ploile la Bonțida. Aplicația devenise un canal de comunicare între management și useri.

Trebuie să recunoaștem că există incredibil de mulți utilizatori de dispozitive mobile, implicit un număr foarte mare de persoane cărora organizatorii de festivaluri se pot adresa. Mai exact, la ultima numărătoare (aka studiu), aproximativ 3.7 miliarde în anul 2018. Cerințele publicului au crescut de la an la an. Inițial, aplicațiile aveau scop informativ, cu pagini statice, cu artiști, sponsori, dar gândiți-vă cum arată acestea în prezent și cât de mult au evoluat.

Organizatorii de evenimente și-au dat seama de oportunitatea care stătea chiar în fața lor, aceea de a se promova prin medii neconformiste, cu targetare rapidă, directă, prin intermediul notificărilor. Funcționalități precum achiziționare și gestionare de bilete, semnalizat diverse puncte de interes pe hartă erau de mult timp așteptate pentru că oamenii își doreau simplificarea acestor procese, pentru care în trecut trebuia să parcurgi multipli pași. De asemenea, satisfacția dată de deținerea tuturor informațiilor de care ai nevoie la un buton distanță este destul de greu de atins prin alte medii, ne-a spus Claudiu.

Vă puteți totuși imagina care sunt provocările managementului unei aplicații de festival, unde totul e foarte dinamic și se întâmplă ACUM. Este de la sine înțeles că aplicația creată trebuie să fie destul de flexibilă, tocmai ca modificările venite din ceea ce se întâmplă în timp real pe parcursul evenimentului să poată fi rapid făcute. Se vorbește mult despre usability și interfață atunci când vine vorba de apps, iar noi am vrut să aflăm care e ”filozofia” lor la acest capitol.

Usability a devenit un termen destul de hyped, ideea principală e ca produsul pe care îl creăm să fie utilizabil de către un user în condiții care de care mai diverse. Cel mai important lucru este însă interfața, pentru că aceasta trebuie gândită privind spre userul aflat on the go, la festival, în noroi. Trebuie să fim conștienți că într-un camping e greu să încarci un telefon și trebuie să fie conscious cu utilizarea bateriei, spre exemplu. Sau trebuie să ne imaginăm că oamenii care merg la festivaluri consumă băuturi alcoolice, ceea ce face mai dificilă apăsarea pe butoane mici. E datoria noastră să ne gândim la toate aceste aspecte.

Menționasem la începutul articolului că băieții au ajutat live streaming-ul de la Tommorowland. Chestiunea aceasta cu live-ul mie mi se pare foarte interesantă, așa că am vrut să știu neapărat mai multe.

Live streaming-ul în aplicație ajută foarte mult evenimentele pentru că astfel crește engagementul cu userii și cu potențialii plătitori de bilete. În momentul transmisiei live se generează foarte mult FOMO (fear of missing out) pentru că oamenii văd ce se întâmplă acolo, dar nu sunt prezenți. Este, poate, o metodă de marketing post-event-sales care va genera hype pentru o ediție viitoare a eventului. Mai mult, există chiar un studiu conform căruia 30% din oamenii ce vizionează un eveniment pe live stream vor fi convertiți în plătitori de bilete. Iar costurile ca să faci treaba aceasta sunt relativ reduse în ziua de astăzi, având destule platforme online ce te ajută să faci live broadcast. De asemenea, cu cât este mai mare evenimentul, cu atât mai mare va fi numărul de vieweri, care evident aduce expunere foarte mare pentru eventualele branduri partenere.

Eu simt că în mare parte am cam acoperit subiectul, iar dacă sunteți organizator de eveniment sunteți deja convins că s-ar putea să vă prindă tare bine o aplicație. Dar, pentru cei care au nevoie întotdeauna de mai multe argumente, vă mai spunem câteva motive pentru care merită să investiți în crearea unei aplicații pentru brandul vostru.

Pe lângă faptul că ajutăm participanții la eveniment, cred că sunt 3-4 direcții extra pentru event owner / manager, care aduc valoare pe partea lui. Aș zice că aspectul principal pe care ar trebui să-l ia în calcul este că îi aduce extra cash din sponsorizări / brand associations, pentru că app-urile sunt văzute ca techy stuff și multe branduri vor să fie acolo. Mai apoi, o aplicație este o ”oază” de colectare de date despre useri, iar asta te va ajuta să devii mai bun la ceea ce faci, să oferi un eveniment mai bun. Ne aflăm într-o piață data-driven, iar brand-urile de acolo își trag informațiile despre pașii următori. Managerii de evenimente și festivaluri au nevoie de cât mai multe date despre audiența lor, despre cum se comportă și ce fac. Se poate monitoriza inclusiv cum utilizatorii aplicației se mișcă în perimetrul evenimentului dintr-o parte în alta în funcție de diverși factori (ora mesei, line-up, activități). De asemenea, notăm din nou faptul că event managerii au prin app un nou canal de comunicare cu userii, și încă unul foarte personal. Și, finally, post-festival mulți useri rămân cu app-ul instalat, ceea ce deschide posibilități de engagement creativ și dă posibilitate de tehnici de upsell, remarketing etc.

Tu când vei oferi publicului tău o aplicație mobilă pentru evenimentul tău? Echipa Work în Progress e nerăbdătoare să-ți asculte povestea și să-ți dea o mână de ajutor.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!