5 căsuțe de la Târgul de Crăciun, 5 povești – cum a fost ultima lună în piață

Home $ Articole $ 5 căsuțe de la Târgul de Crăciun, 5 povești – cum a fost ultima lună în piață

by | Dec 21, 2018 | Articole

A mai rămas suflet în orașul acesta care nu a trecut pe la Târgul de Crăciun? Sincer, mă îndoiesc. Mai ales de când își poartă cu atât de multă mândrie straiele albe. E imposibil să-i reziști, fie frigul cât de crâncen, mai ales că nu e nimic ce un pahar de vin fiert nu ar putea încălzi. Eu i-am trecut pe sub porți zilnic în ultimele 4 săptămâni (cu treabă, să nu credeți că aș fi vreo fană înrăită a Crăciunului sau ceva de genul. Nu, nu, Grinch până la capăt) și am adunat o sumedenie de povești și observații, să nu mai spun cadouri pentru cei dragi, căci Târgul este o mină plină cu decorațiuni de Crăciun, săculeți de lavandă și mici atenții care îi vor face fericiți pe cei dragi.

Astăzi vă vorbesc despre cinci căsuțe pe care le găsiți în Piața Unirii, cinci vendori care au petrecut deja o lună în centrul Clujului și care mi-au împărtășit câteva gânduri acum, când ne apropiem încet-încet de ceasul închiderii.

Încep, bineînțeles, cu Chițibușuri, chiar căsuța Târgului, gândită de organizatori cot la cot cu Irina Rusu (alias Coffentropy), și care a făcut senzație la prima ei apariție în lume. Umblă vorba că în 2019 o vom mai vedea prin multe locuri. Abia așteptăm. Până atunci, o găsiți lângă poarta dinspre Eroilor, pe partea stângă cum intri din acea direcție.

Eu visam de câțiva ani să am un magazin cu obiecte de decor, papetărie și accesorii made in Romania, frumoase și deosebite. De fiecare dată când vedeam ceva interesant pe la târguri de design local sau cunoșteam oameni creativi faini, îmi făceam “notiță în cap”, să îi țin minte pentru viitorul meu posibil magazin. Ideea acestei căsuțe speciale în cadrul târgului îi aparține Alexandrei Crăciun, iar numele pe care l-am ales a venit rapid, fiind destul de explicit pentru ceea ce găsești la căsuță – tot felul de chițibușuri drăguțe și utile, perfecte pentru a fi dăruite celor dragi. În ceea ce privește designerii, am ținut să avem o listă cât de cât restrânsă, pentru că dacă faci o tejghea și o umpli cu de toate, oamenii nu înțeleg despre ce este vorba. În cazul designului local este extrem de importantă povestea. Și costurile sunt mai mari decât pentru multe obiecte importate de prin China, din acest motiv trebuie să înțelegem că ceea ce cumpărăm de la o căsuță de genul acesta nu susține doar creația artistică, ci și un lanț întreg de antreprenori români: printing houses, ateliere de cusut, ateliere de lucru cu lemnul, etc. Cred că Târgul de Crăciun de la Cluj este unul special și chiar cred că vânzările, dar și interesul oamenilor față de produsele locale a crescut. Oamenii au devenit mai curioși și pentru mulți a fost o noutate să vadă că și aici există o mulțime de persoane creative. În ceea ce privește căsuța în sine, am vrut să păstrez totul minimalist, fără decoruri și accesorii, pentru a pune accentul pe produse. Am păstrat totul cât mai puțin decorat, pentru ca toată atenția să fie pe chițibușurile made in Romania, ne-a spus Irina.

 

Tot pe partea cu Chitibușuri găsim Dulceața și Ștrungăreața, chiar la intrarea de lângă poarta dinspre Napoca. E căsuța celor de la Arovit și, pe lângă faptul că ne oferă unul dintre cele mai instagramabile colțuri din întreg târgul, fiind o adevărată încântare pentru ochi, este o bucurie la fel de mare și pentru papilele gustative.

Este prima dată când Arovit participă în calitate de vendor la Târgul de Crăciun Cluj-Napoca și ne bucurăm tare mult că am făcut parte din această experiență. Am adus în căsuță bunătățile obișnuite Arovit – zacuscă, gem, magiun, dulceață, gogoșari în oțet, compot, muștar, sos de roșii, pastă de tomate, cam tot ce ai nevoie să pui la păstrare în cămară. Avem și două specialități de sezon: gem de măr cu caramel și dulceață de piersici și ghimbir, iar pentru cei care doreau să încerce ceva pe loc am pregătit compot cald de vișine aromatizat cu anason și scorțișoară și clătite îmbujorate cu dulceață după plac, pe care le-am vândut în a doua parte a zilei. Interacțiunea cu oamenii a fost foarte interesantă, mai ales că noi avem spre degustare muștarul și dulceața de ardei iute, la care am pus și o bucățică de carne. De multe ori am fost întrebați – ”Cât e kilogramul de carne?”, lucru care mi s-a părut destul de amuzant, ne-a povestit Paula, una dintre cele trei persoane care au fost prezente la căsuță pe durata evenimentului.

Și dacă tot am zis de clătite, era imposibil să nu ne oprim și la cei de La Nu Știu Cine, mai ales că anul acesta au chiar două căsuțe. Le zice Clătita și Pandalia în limbaj Crăciunesc, una dintre căsuțe fiind tot acolo unde v-au obișnuit deja de 4-5 ani încoace, iar cealaltă pe partea dreaptă cum te uiți la scenă. În una dintre ele l-am găsit chiar pe Valentin Dulea, cel care stă în spatele acestor delicioase clătite, și cu care am avut ocazia să povestim mai multe.

Este deja o tradiție pentru noi să fim aici, nici nu ne-am pus problema să lipsim, mai ales că oamenii s-au obișnuit cu noi și ne așteaptă. De asta am și rămas în același loc, să știe unde suntem. Cea de-a doua căsuță nici nu fusese inițial în plan, a renunțat un vendor, iar organizatorii ne-au propus nouă să punem stăpânire pe încă una pentru că știau că avem logistica necesară. Și se simte diferența între cele două, se vede că nu știe lumea că suntem și aici. Clienții care ne cunosc sunt mai îndrăzneți și experimentează sortimente altfel, dar majoritatea aleg varianta simplă, sigură – Botticelli. Au fost multe cereri și pentru clătitele cu înghețată, în mod surprinzător. E obositor, ce-i drept, dar există o anumită satisfacție în a vedea oameni fericiți. E frumos la târg, arată bine, zăpada abia căzută i-a dat un aer aparte, ne place. În rest, îi așteptăm pe oameni în restul anului la locația noastră fixă, în Piața Muzeului.  

Următoarea oprire am făcut-o la o căsuță care mie mi-a captat atenția încă din prima zi, iar motivul este destul de simplu – nu-ți poți lua ochii de la ce au lucrat mâinile acelor oameni! Vorbesc despre Sticla și manufactura, poziționată pe rândul de căsuțe care stau față în față cu toate localurile din Piața Unirii. O recunoașteți după globurile atent pictate și colorate, vă garantez că nu aveți cum să treceți nepăsători pe lângă ea.

Căsuţa “Sticlă și manufactură” reunește două ateliere meșteșugărești, Vitri și Atelierul de Murano, care funcţionează într-un studio comun situat la parterul Palatului Josika din Piaţa Unirii, Cluj-Napoca. Pentru noi este prima participare la Târgul de Crăciun. Am amenajat căsuța punând accent pe produsele pe care le-am realizat special pentru acest sezon, anume două tipuri de globuri, unele din sticlă pictate manual în culori de vitraliu chiar de către mine, iar altele ce conţin figurine din sticlă de Murano, prelucrată integral de Iza Kiss și Andreea Tölgyi la Atelierul de Murano. Am expus însă și alte obiecte, pe care le realizăm pe tot parcursul anului, precum icoane pe sticlă pictate în tehnică tradiţională, pahare și bijuterii din sticlă de Murano. Ne simţim minunat în cadrul acestui eveniment, iar entuziasmul oamenilor la întâlnirea cu creaţiile noastre ne-au încălzit și ne-au bucurat nespus, zice Maria Teodorescu de la Vitri.

  

Rămânem în aceeași zonă, doar că ne deplasăm ușor spre direcția Universității. Chiar în capătul liniei găsim căsuța Pielăria și Cochetăria și numai eu știu de câte ori m-am oprit și am dat târcoale acelor minunate borsete pe care le au spre vânzare. De atât de multe ori încât am văzut cum, treptat, dispar de pe raft toate culorile mele preferate. În căsuță mereu e activitate, căci lucrurile sunt create de Melissa și Pașca chiar acolo, sub ochii voștri, iar mai apoi expuse pe tejghea.

Am început să ne jucăm cu pielea prin anul 2012, ca hobby. Folosim pentru produsele noastre piele cerată și adoptăm un stil minimalist în design, punând accent pe utilitate și ingeniozitate. Coasem totul manual și chiar dacă asta înseamnă extra timp alocat creării unui produs, credem că aceste bunuri pot deveni mici moșteniri, datorită faptului că sunt făcute pentru a rezista o viață întreagă. Când am poposit la târg nu am venit cu un ”stoc” foarte generos, totul a fost făcut aici. Pe noi ne mai găsiți pe site-ul nostru și facem parte din Asociația Meșterilor Meșteșugari din Cluj, deci mai ieșim și cu ei. Experiența în piață e interesantă în fiecare an, nu ne plângem, dar ce bine ne-ar prinde un picuț mai mult spațiu pentru expunere și poate o ușă în față, să putem ajunge lângă oameni când au nevoie de ajutor. 

Acestea au fost favoritele noastre, vă îndemnăm încă o dată să trageți cu ochiul la produsele lor, chiar să gustați din ele. Căsuța voastră preferată care-i?

 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!