Interviu cu Alina de la New York Bagels Cluj

Home $ Articole $ Interviu cu Alina de la New York Bagels Cluj

Dacă ne urmăriți traseul prin oraș, știți probabil că deja am trecut de câteva ori pragul celor de la New York Bagels de când au deschis și până acum. Fiind localizați pe Emil Isac, ne tot ”împiedicăm” de gustoșii bagels în drum spre birou. De fapt, facem chiar câțiva pași în plus ca să ajungem la ei. Pentru mine sunt înlocuitorul perfect atunci când nu apuc să mănânc prea multe la micul dejun sau când mi se face foame la prânz, dar nu atât de foame încât să mă avânt spre un meniu cu două feluri, și nici atât de neinteresată de subiectul mâncării nu sunt, încât să aleg doar un fruct sau un micuț sandviș.

De fiecare dată când am mers la New York Bagels am fost servită de aceleași două doamne simpatice, vorbărețe, și care nu mă lăsau nicicum să plec fără să-mi smulgă un zâmbet. Țin mult la vibe-ul pe care mi-l transmit oamenii în general și nu fac eforturi să mă adaptez sau să înghit în sec dacă ceva nu e pe placul meu. Nu suntem pe aceeași lungime de undă, nu mai merg în locația respectivă. Dar aici mă simt întâmpinată ca acasă de fiecare dată. Între timp am aflat că una dintre ele este chiar proprietara, Alina, și am fost curioasă să-i aflu povestea, să aflu cine este de fapt omul din spatele bagel-urilor și cum i-a trecut prin cap să aducă o parte din America la noi, în inima Transilvaniei.

Alina are 37 de ani și s-a întors de curând în țară, după o perioadă de 15 ani pe care a petrecut-o în America. Ne-a spus că a plecat ”de mică” acolo, din dorința de a adăuga elementul de noutate în viața ei, de a explora lumea. Știți și voi că avem cu toții o latură tânără și neliniștită… Este originară din Brașov, iar în SUA și-a cunoscut sufletul pereche, un clujean care a devenit soțul ei. Odată cu mărirea familiei, au început să vină mai des în țară.

Experiența trăitului în America m-a schimbat mult ca om, bineînțeles. Lumea e foarte deschisă, săritoare, prietenoasă, și am văzut asta chiar dacă am locuit în New York, unde e un mix foarte mare de culturi. Dar am simțit că intrasem deja în rutină și voiam altceva, plus că trebuia să ne gândim la cel de-al treilea membru al familiei și să luăm în calcul faptul că are nevoie de un mediu mai liniștit, mai sigur. Școlile sunt mai greu de găsit acolo, de exemplu. Am decis să revenim în România, nu știm dacă de tot, nu știm pentru cât timp, vom afla.

Acest Bagel shop nu era în plan, nu s-a gândit niciodată că o dată întoarsă în țară îi va veni asemenea idee de business. În SUA, bagel-ul e mâncarea de bază, iar când a analizat piața din Cluj, a simt că acesta lipsea. L-a găsit în vreo două locuri din oraș, l-a încercat și nu i-a plăcut. Acela a fost momentul în care a realizat că ea ar putea oferi acel bagel autentic newyorkez și ar avea și o ocupație nouă. Pe scurt, împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Să vedem care au fost provocările deschiderii unui business în România.

Nu a fost o treabă simplă, mai ales că am revenit într-o țară care, chiar dacă era a mea, nu mai avusesem tangențe de mult timp cu ea. Din punctul meu de vedere, trebuie să ai o oarecare tărie de caracter, să poți merge înainte fără să te lași afectat de obstacole mici, mari și mijlocii. A fost greu, încă este, dar învăț pe parcurs. Știu că în SUA procesul acesta de deschidere este mult mai simplu în ceea ce privește autorizațiile și toată birocrația. Cred că acesta a fost și motivul pentru care m-am avântat să deschid singură bagel shop-ul aici, aveam impresia că va fi floare la ureche.

Alina lucrează doar alături de o altă persoană, parte din familie, și le găsiți mai tot timpul pe amândouă în shop, după cum vă spuneam și la început. În curând vor extinde resursa umană pentru că introduc și opțiunea de delivery. În plus, ne-a mărturisit că în viitor își dorește să deschidă și o a doua locație. Există o cerere mare pentru vegan și chiar dacă opțiunile nu se încadrează în tiparul clasic new-yorkez, vom vedea curând în meniu și sortimente de acest fel.

În ceea ce privește bagel-ul, variantele pe care le găsiți acum în meniu sunt cumva basics, Alina nici nu-și concepea să nu existe unele dintre cele mai faimoase sortimente, dar nici nu a vrut să aglomereze clientul cu prea multe opțiuni.

M-am axat pe ideea de to-go, dar am vrut neapărat să ofer ceva consistent. Încă nu am introdus toate produsele pe care mi le doresc în meniu pentru că sunt în faza în care testez piața, încă încearc să-mi dea seama ce vrea publicul. Observ că oamenii sunt încă reticenți la unele sortimente de bagels, și-au ales preferatele și le cumpără doar pe acelea. Alții nu înțeleg ce vindem. Eu, destul de vorbăreață din fire, uneori vin cu propuneri, dar fără a depăși limita. Cu toate că nu le place să se avânte spre necunoscut, cei care ne trec pragul nu se zgârcesc cu feedback-ul, iar asta mă bucură foarte mult. Interacțiunea cu străinii, nu neapărat că este mai ușoară, dar se simte diferită pentru că ei sunt deja familiari cu produsul. Vin mulți studenți francezi și nemți, am un client care vine zilnic din prima zi în care am deschis. Testul adevărat a fost în momentul în care a venit un grup de americani, newyorkezi chiar, recunosc că aveam emoții, dar am răsuflat ușurată când unul dintre ei a exclamat – ”Oh my god, mănânc un bagel exact ca în New York.”

Procesul de ”creație” al unui bagel este destul de simplu, mai ales că nu se adaugă niciun fel de aditiv în aluat. Acesta este făcut cu o seară înainte, lăsat peste noapte la frigider, iar înainte de a se coace la cuptor, bagel-urile se fierb pentru a le da acel luciu specific și pentru a-i face ușor crocanți. Necesită o mare atenție, pentru că este o linie foarte subțire într-un bagel reușit și unul mai puțin reușit. Momentan, bagel-urile le fac la o brutărie din Cluj, dar speră că în noul spațiu vor putea face asta personal. Și încă un detaliu important pe care vreau să-l menționez: timpul de preparare. Vă zic doar atât – bacon and cheese durează cel mai mult ca timp de pregătire, dar să nu vă gândiți că se schimbă lumina afară până-l primiți. Vorbim de maxim 2 minute.

Apropiindu-ne de final, am mai avut o singură întrebare pentru Alina – cum arată ziua ei?

Am o zi plină. Chiar dacă deschidem abia la ora 9, eu mă trezesc la 5. Îmi place să am toate ingredientele ready-to-go, pentru că doar așa pot obține acest timp de pregătire de 2 minute. Doar uneori în weekend mai reușesc să ies puțin în oraș, în timpul săptămânii nici nu se pune problema. Pe lângă toate lucrurile care trebuie făcute aici, sunt și mamă și vreau să mă dedic copilului meu.

Tu ai fost până acum la New York Bagels? Cum ți s-au părut bagelul newyorkez?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!