Interviu cu Mihai Cotos despre Târgul de Cariere, rebranding și ediția din 2019

Home $ Articole $ Interviu cu Mihai Cotos despre Târgul de Cariere, rebranding și ediția din 2019

Începem primăvara în forță: un cer însorit, temperaturi decente și un interviu cu Mihai Cotos, cel care în anul 2006 lansa Târgul de Cariere la Cluj. Între timp s-au adunat 85 de ediții, iar târgul acesta a devenit cea mai importantă rețea de evenimente de carieră din România și Republica Moldova. De la an la an apar cu… alte pălării, haine noi, pregătiți să schimbe destine, să aducă oamenii în câmpul muncii. Anul acesta orașul a fost împânzit de tagline-ul ”Hai că variante există”, o încurajare către toți cei care simt că au ajuns la capătul răbdării din punct de vedere profesional. Era doar o chestiune de timp până să ne întâlnim cu Mihai și să-l rugăm să ne povestească pe larg despre procesul de rebranding – de ce au simțit această nevoie, cu cine au lucrat și ce vor să transmită prin această nouă apariție?

Târgul de Cariere a trecut prin mai multe schimbări: de la acționariat, la structură și echipă. Piața de recrutare se schimbă de la un sezon la altul. Cu ea țin pasul și companiile, trebuie să o facă dacă își doresc să recruteze talente, să dezvolte cariere din simple joburi. Tinerii, cei care sunt în vizorul nostru pun reclamele, de orice fel, tot mai mult pe spam.  Și atunci ne-am lovit de întrebarea – cum faci să comunici toate acestea? Am simțit nevoia acută de transformare, de o nouă abordare, pe scurt de un rebranding. Târgul de Cariere cerea un nou tone of voice, prin toți porii. Am lucrat cu Kumpania și… am lucrat bine. Tonul, abordarea, mesajul și ilustrarea, toate s-au potrivit de minune cu ceea ce înseamnă brandul Târgul de Cariere acum: O EXPERIENȚĂ și nu o categorie de evenimente. Cu tagline-ul pe care l-am ales a fost love at first sight. Încă de la prima ilustrare am decis să mergem mai departe cu el.

Dacă te învârți un pic în zona aceasta de comunicare, e imposibil să nu fi observat că Târgul de Cariere nu a fost niciodată static în ceea ce privește strategia sa de comunicare. Chiar dacă mereu au păstrat un ton prietenos, apropiat de public, mereu au venit cu alte abordări, alte culori, alte sintagme cheie prin care și-au dorit să atragă. Și chiar dacă lucrați în cu totul alte domenii, cu siguranță vă amintiți de simpaticul ”Poate e timpul pentru altceva” sau ”Cariera ta, de la vis la realitate”.

Mai întâi de toate mă consider un om de marketing. Așa că mi s-a părut normal să îmbrac fiecare ediție a Târgului de Cariere într-o nouă ilustrare. Cu fiecare sezon, îmi propusesem să construim campanii pe teme de actualitate, cu imagine și mesaj adaptat publicului țintă. Acum punem 100% focusul pe mesaj: text nacked, fără artificii de imagine sau grafică, o spunem direct, onest, ca și cum am spune-o celui mai bun prieten.

Schimbările nu vin doar la nivel de înfățișare, iar noul ton nu va fi exclusiv folosit în comunicare. Vor fi în continuare în 7 orașe: Cluj, Sibiu, Iași, Târgu Mureș, Oradea, Brașov și Chișinău, iar pentru fiecare eveniment încearcă să aducă elemente noi. La Târgul de Cariere IT vor avea o conferință axată pe Artificial Intelligence, Machine Learning și Internet of Things numită Cluj Tech Society Conference, iar la Târgul de Cariere Cluj se va desfășura a doua ediție I love my job Academy, cu speakeri care vor împărtăși publicului poveștile lor profesionale. Un nou sezon începe în luna martie și nu putem decât să ne întrebăm – e totul pus la punct sau întreaga echipă e în febra pregătirilor pe ultima sută de metri? Cum arată o zi normală la birou săptămâna aceasta pentru ei?

Am colegi care se laudă cu mulți ani de experiență în construcția Târgului de Cariere, dar am și colegi aflați la primul sezon. Crede-mă, când intri în Târg, emoția este aceeași pentru toți! Cu toate acestea, până la primul pas pe care îl faci în Târg cu standurile pline, reflectoarele pornite, și acel zumzet care trădează o locație full house, este ceva de muncă. Organizarea unui sezon durează jumătate de an: locație, clienți, logistică, sală, comunicare, prezența companiilor, activități adiacente. În zilele de dinaintea evenimentului tragem linie la toată organizarea. De fiecare dată se lasă cu multă cafea. Important e ceea ce se vede, ce se simte și ce rămâne după ce ridicăm cortina Târgului.

De ani de zile în domeniul evenimentelor, de curând și în cadrul proiectului Lights ON, mereu activ, mereu pus pe treabă, Mihai Cotos e un adevărat model în ceea ce privește viața profesională, dar știm noi din surse sigure că mereu îi rămâne timp și pentru el, pentru familie. Cum se împarte Mihai – omul, între viața de familie și cea de antreprenor? De unde energia de a face lucruri?

Indiferent de proiect, atunci când reușești să “make it happen”, te încarci de energie la maximum, mai ceva ca în concediu. Așa e, au fost și sunt multe proiecte cărora am ales să le dedic din timpul meu, pe lângă Târgul de Cariere: Electric Castle, Craft Beer Festival, Strada Potaissa, Lights ON. Și încă mai sunt câteva momentan doar în faza de plan. Cât despre life-work balance, cred că am găsit secretul: îmi implic familia în tot ceea ce fac și așa nu se mai pune problema timpului petrecut împreună.

Luați notițe și puneți în practică. Așteptăm nerăbdători ediția de la Cluj a Târgului de Cariere. În 15 martie are loc Târgul de Cariere IT, iar în 26 martie varianta extinsă, Târgul de Cariere Cluj.

V-ați pregătit CV-urile?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!