Interviu cu Eni, coordonator livrări la HipMenu

Home $ Articole $ Interviu cu Eni, coordonator livrări la HipMenu

Astăzi de 8 martie nu putem decât să abordăm un singur subiect: femei care ne salvează. Pot fi cele care ne oferă un zâmbet încurajator într-un moment dificil, cele care ne împing de la spate să luăm o decizie importantă sau cele care se asigură că mâncarea ne este livrată la timp. Yes, not all heroes wear capes și câteodată habar nu aveți cine stă în spatele bucuriei care vă stă liniștită pe chip. Eni are 39 de ani, este originară din Cluj, iar astăzi povestim despre munca acesteia pentru că ea este cea care coordonează livrările la HipMenu. Mai exact, cea care se asigură că la finalul zilei toți suntem mulțumiți de decizia de a comanda prin intermediul acestei aplicații de food-delivery care a devenit o extensie a bucătăriei pe care rareori apucăm să o folosim.

Eni a terminat Facultatea de Geografie, masterat de Geomatică. La începuturile sale profesionale, timp de 4 ani a ocupat postul de preparator, fiind responsabilă de laboratoare și seminarii la o facultate. După nașterea celor doi copii ai săi, s-a înscris la doctorat, în ideea în care ar putea reveni la catedra unei facultăți. La HipMenu, pe postul acesta, a ajuns de-a dreptul întâmplător.

Eu nu am lucrat niciodată ca livrator, nici măcar nu am carnet de șofer. Pur și simplu cei de la HipMenu aveau pe site deschisă o poziție pentru Customer Care și mi-am trimis CV-ul. Întâmplarea face că exact în aceeași perioadă plecase persoana care se ocupa de logistică, așa că cei de la firmă, văzându-mi background-ul, mi-au propus poziția de coordonator livrări. Mi-a plăcut încă din prima clipă atmosfera de aici, din cadrul firmei, chiar și în timpul interviului m-am simțit foarte bine. Iar atunci când am cunoscut colegii, chiar și șefii, mi-am dat seama că nu am greșit atunci când am acceptat oferta. Așa că de 2 ani lucrez în cadrul acestei echipe.

În aprilie 2016, HipMenu începuse cu 2 livratori. În prezent, au 70 de livratori în Cluj, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani. De asemenea, dacă inițial aveau doar 15 restaurante cu care colaborau, acum au peste 75, iar asta doar la nivel local. Apare totuși următoarea întrebare, pe care i-am adresat-o și lui Eni: ce anume a determinat restaurantele să se îndrepte către HipMenu și să-și lase livrările pe mâna lor, având în vedere că în trecut majoritatea își făceau livrările în regim propriu?

Răspunsul e foarte simplu. Vorbim despre un cu totul alt nivel de control pe care îl avem asupra comenzilor. Utilizatorii, la urma urmei, se întâlnesc doar cu livratorii, ei sunt intermediarii între restaurante, noi și oamenii care folosesc aplicația. Era oarecum logic ca aceștia să fie angajați HipMenu, să fie sub răspunderea noastră directă.

Când a început era singură pe livrări, ea făcea și ”dispatching” pentru șoferi, le organiza programul săptămânal, se ocupa de chestiunile administrative. Acum, Eni coordonează o echipă care gestionează activitatea livratorilor. Programul său începe la 09.00 dimineața și se termină la 18.00, de luni până vineri, doar ”dispatching-ul” funcționează toată săptămâna, în intervalul orar 10.00 – 23.00. Acum se ocupă în principal de orarul livratorilor, angajări noi și training-uri, salarii, iar câteodată reușește să creez și hărți cu zonele de livrare.

Sunt și zile pe care le petrec răspunzând doar la întrebările livratorilor, soluționând diverse situații care trebuie rezolvate, mai ales având în vedere numărul atât de mare al angajaților pe această funcție. În urma acestor doi ani pe care i-am petrecut lucrând aici, pot spune că munca de coordonare livrări este destul de solicitantă, deoarece implică un grad ridicat de responsabilitate. Noi nu livrăm ceva ce ar putea ajunge și mâine, iar oamenii nu i-ar simți atât de tare lipsa sau care ar ajunge în aceeași stare. Mai apoi, noi trebuie să onorăm o comandă la care ni s-a cerut șofer, indiferent de condiții, situații neprevăzute cu mașinile sau bicicletele, oraș îngropat în zăpadă sau trafic intens. Adică trebuie să satisfacem două părți implicate: localurile și utilizatorii aplicației, care nu concep nici cea mai mică greșeală din partea noastră. Fiecare zi e altfel, o nouă provocare. Ne ajută faptul că noi lucrăm în baza unor statistici, a unui istoric a comenzilor, cunoaștem evoluția acestora pe zile. În funcție de tendințele pe care noi le observăm, stabilim de câți livratori e nevoie zilnic, păstrând bineînțeles și back-up. Un avantaj al acestui job e că îți dezvoltă foarte bine capacitatea de a rezolva urgent situații neașteptate, de a acționa în intervale foarte scurte de timp.

Între ea și colegii săi și-a dorit să existe, în primul rând, o relație de prietenie. Se consideră atât colega lor, cât și psiholog, și mamă. A vrut să dezvolte acest sentiment de încredere, deoarece consideră comunicarea deschisă cheia reușitei unei echipe. Iar dacă sunteți curioși cum lucrează livratorii, cum sunt împărțiți, câți sunt cu mașini, câți cu biciclete, am adresat noi întrebarea. Așa am aflat că în prezent au 3 bicicliști, un livrator pe scuter, iar restul sunt cu mașini. Eni ne-a mărturisit că se simte nevoia unor bicicliști, mai ales în zona centrală, unde sunt probleme cu parcarea, și speră că în viitor vor fi mai mulți care vor utiliza acest mijloc de transport.

Livratorii nu sunt alocați unei zone, ci împărțirea se realizează cumva de la sine. Există o aplicație internă, pentru livratori, iar acolo sunt afișate cererile pentru șofer. Noi, din back-office, vedem câteva informații în plus. De exemplu, și acele comenzi la care nu s-a cerut șofer, dar sunt programate, adică restaurantul a confirmat cu utilizatorul ora la care va ajunge comanda. E ușor să intuim zonele în care există o activitate mai intensă și să-i redistribuim prin oraș. Momentan, livratorii noștri își pot alege comenzile, asta dacă consideră că pot livra în timp util și în funcție de ce alte comenzi mai au la ei.

În calitate de coordonator de livrări, Eni ar vrea ca publicul să fie ușor mai conștient de anumite aspecte atunci când își așteaptă comenzile, iar aici a numit problema traficului și a locului de parcare, mai ales că cei mai mulți dintre noi ne confruntăm, de asemenea, cu acești factori și știm ce înseamnă. În zona centrală livratorii sunt nevoiți să parcheze mult mai departe, iar acest lucru înseamnă automat timp pierdut.

Acum e familiară cu toate localurile din Cluj și echipa chiar testează tot ce apare nou pe platformă. Eni optează de cele mai multe ori pentru mâncarea tradițională și preparate pe bază de carne, iar preferințele sale în materie de restaurante depind de aceste criterii. Îi plac mult cei de la Deutsches Haus, dar și grupul Hugo și LunchBox, acestea fiind doar niște exemple care i-au venit în minte pe loc.

Tu când ai comandat ultima dată prin HipMenu te-ai gândit la toți oamenii implicați în procesul de livrare a mâncării delicioase pe care o aștepți cu sufletul la gură?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!