Cum poți susține acțiunile de împădurire din Cluj și din apropiere

by | Mar 26, 2019 | Articole

Luna Pădurii, unul dintre cele mai importante evenimente silvice organizate la nivel mondial, se află în plină desfășurare în această perioadă. Din 15 martie, până în 15 aprilie, întreaga comunitatea sărbătorește natura și este încurajată să ia parte la proiecte de extindere a zonelor forestiere. Fiecare dintre noi are posibilitatea să se implice activ în acțiuni de împădurire, indiferent de zona în care locuim. Chiar weekend-ul trecut, Tășuleasa Social și Banca Transilvania au pornit în misiunea Pădurea Transilvania 5.0 și au plantat arbori pe o suprafață de 10 hectare în Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud. Nici echipa noastră nu a stat deoparte, doar ne știți, suntem mereu pe poziții. Astfel că, tot weekend-ul trecut, dar ceva mai aproape de Cluj-Napoca, în satul Vâlcele, ne-am alăturat inițiativei msg systems România și am mers pentru al doilea an consecutiv la plantat de copăcei, după cum vă povestește colega mea, Ecaterina, în articolul de aici. Această experiență ne-a convins că, în Luna Pădurii, merită să fugim de agitația orașului și să venim în ajutorul naturii, lucru pe care vă îndemnăm călduros să îl faceți și voi.

Din fericire, există numeroase campanii de împădurire la care puteți participa în perioada următoare, doar aruncați o privire mai jos.

Prima acțiune de plantare pe care nu trebuie să o ratați la final de martie este cea desfășurată de Direcția Silvică Cluj, prin care organizatorii își propun să plantez nici mai mult, nici mai puțin de un milion de puieți. După cum puteți să vă dați seama, aici e muncă serioasă, nu degeaba participă cu o mână de ajutor și Electric Castle. Evenimentul va avea loc în Pădurea Gheorgheni, pe drumul care leagă Cluj-Napoca de satul Gheorgheni. Oricine poate să se înscrie ca voluntar, prin completarea acestui formular. Nici nu trebuie să vă îngrijorați în legătură cu transportul sau uneltele necesare. Direcția Silvică pune la dispoziția participanților tot ceea ce este nevoie pentru ca activitatea să se deruleze în cele mai bune condiții. Voi doar trebuie să bifați particip.

Ne-am distrat de mama focului la MOX 2018, dar la ediția de anul acesta ne întâlnim mai repede, în 13 aprilie, nu gata de dans și relaxare, ci ca să recompensăm Valea Drăganului pentru găzduirea pe care ne-o oferă pe toată durata festivalului. Și cum altcumva putem să demonstrăm grija noastră față de zona absolut superbă, dacă nu printr-o campanie de împădurire? Despre povestea care stă în spatele acestei acțiuni v-am spus și într-un articol trecut însă, pe scurt, planurile organizatorilor MOX arată cam așa: pentru fiecare bilet vândut la ediția din 2019 vor fi plantați 10 arbori într-o pădure nouă. Proiectul este realizat în colaborare cu Beard Brothers și sprijinit de Primăria Poieni. Bineînțeles, voluntarii sunt așteptați cu brațele deschise. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine!

Poate unul dintre cele mai creative proiecte de împădurire desfășurate în întreaga țară este Forests Without Frontiers, lansat de Muzică Without Frontiers CIC. Această inițiativă îmbină natura cu instrumentele și cântecele tradiționale. De asemenea, unul dintre obiective urmărește creșterea gradului de conștientizare în rândurile tinerilor și speră să fie un îndemn pentru viitoarele generații care să se implice în menținerea și îngrijirea zonelor forestiere. Muzica va fi canalul de comunicare și de promovare a proiectului, tocmai de aceea, Nico de Transilvania a lansat un mix ce semnifică lansarea oficială a campaniei.

Primele planuri vizează Munții Carpați, care găzduiau cele mai întinse păduri primare din Europa Centrală, dar care, în ultimul deceniu, s-au confruntat cu defrișări masive. În colaborare cu Carpathia, proiectul dispune de 100 de hectare pentru prima acțiune de împădurire cu stejari și alți arbori. Activitățile nu se opresc aici. Partea culturală nu va fi reprezentată doar de creațiile muzicale, ci pădurile însele vor fi transformate în spații educative, unde se vor desfășura diferite evenimente și workshop-uri legate de cum putem contribui la un impact pozitiv asupra mediului. Abia așteptăm să auzim mai multe în viitor!

Acestea sunt doar câteva dintre inițiativele la care noi vă propunem să participați în Luna Pădurii. Indiferent de proiectul pe care îl alegeți, important este să vă implicați activ pentru a reuși, într-adevăr, să contribuiți la schimbarea în bine a societății. Chiar dacă acest lucru presupune un lucru aparent lipsit de însemnătate, precum plantarea unui arbore.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This