7 locuri aproape de Cluj unde poți petrece timp în natură

Home $ Articole $ 7 locuri aproape de Cluj unde poți petrece timp în natură

by | Apr 2, 2019 | Articole, Ieși din oraș

La mare, la munte? În țară, în străinătate? Astfel de întrebări ne trec prin minte de fiecare dată când plănuim unde să mergem în vacanță. Între timp, nu are niciun rost să ne închidem triști în case, ci merită să profităm de timp liber și vremea bună. Și cum altcumva să facem acest lucru, dacă nu prin descoperirea unor zone superbe aflate la doi pași de Cluj-Napoca? Nu îmi doresc să îți dispară cheful de călătorie până cauți și găsești unde ai vrea să mergi, așa că am făcut eu deja o listă cu 7 locuri aproape de Cluj unde să petreci timp în natură. Tot ce îți rămâne de făcut este să te urci în mașină alături de cei dragi și la drum! (Sau să-ți suni prietenii care dețin o mașină)

O primă oprire poate fi Țâcla Gavrii, comoara ascunsă din comuna Mărișel, unde poți să descoperi natura în toată grandoarea ei. Zona stâncoasă, aflată la o înălțime de peste 1100 de metri, oferă o priveliște de neuitat asupra Munților Apuseni. Oamenii din comună i-au atribuit această denumire, iar pentru necunoscători, aflați că țâclă este un regionalism folosit pentru pisc. I se mai spune și a Gavrii, după numele familiei a cărei teren se întinde până la stânci. Întreaga regiune este înconjurată de povești și legende, pentru că odată ce ai ajuns în acest punct de belvedere, sub ochii tăi se deschide o altă lume, cunoscută drept „Împărăția lui Zamolxe.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexandra Rus (@alexandrarus86) on

Fără doar și poate, județul Cluj are farmecul lui. Indiferent de locul pe care alegi să îl vizitezi, fii sigur că în jurul lui s-au format tot felul de mituri pe care le poți descoperi la câteva povești cu localnicii. Vorbeam mai sus de Țâcla Gavrii, însă aceasta nu este singurul exemplu. Nici Lacul Știucii de la Săcălaia nu face excepție de la regulă, mai ales că a primit porecla de „Loch Ness de Transilvania”. Însă, în loc de un monstru fioros, pescarii susțin că în ape s-ar ascunde un exemplar unic de știucă, care cântărește peste 20 de kilograme. O altă legendă, la fel de fantastică, spune că pe fundul lacului s-ar găsi o poartă spre altă lume. Până se confirmă astfel de teorii, un lucru e sigur: Lacul Știucii este o zonă perfectă pentru relaxare, plimbări cu barca, drumeții sau pescuit.

Unde mai mergem atunci când avem dor de ducă? Undeva departe, ai spune, dar se întâmplă să uiți adesea de locurile aproape de casă, pe care odată ce le vizitezi, te duc cu gândul la alte meleaguri. Aceasta este impresia pe care o vei avea dacă vei spune ”da” unei plimbări de o zi în comuna Poieni, la Barajul Drăgan-Floroiu. Aflat la confluența râurilor Drăgan și Sebeșel, barajul are 120 de metri înălțime, fiind al doilea cel mai mare din țară. Aici poți admira ore în șir frumusețea apelor străjuite de Munții Vlădeasa și vei reuși să te umpli cu energia necesară pentru o nouă săptămână încărcată.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Illes Matyas (@illesmatyas) on

Natura se pricepe de minune să ne uimească prin creațiile ei, lucru de care ne putem convinge într-un mod foarte simplu: privind la un arbore. La 80 de km de Cluj, între satele Săcuieu și Rogojel se află cel mai falnic arbore din Munții Apuseni, provenit din specia de sequoia. Acesta a fost plantat de către baronul Gal Silvestru, a cărui pasiune a fost aceea de a studia specii rare de pomii. În mod normal, arborii de sequoia se găsesc la altitudinii mari, cum ar fi Munții Sierra Nevada din California, însă cel de pe meleagurile noastre se înalță pe Dealul Domului de mai bine de un veac. Poate că tocmai frumusețea și liniștea zonei l-au ajutat să se dezvolte în voie și să atingă înălțimea impresionantă de 40 m.

În această perioadă, trebuie musai să-ți plănuiești câteva ore din weekend pentru a vizita Rezervația floristică Valea Fânațelor, unde vei putea să te bucuri de florile rare, precum și de o faună bogată. Zona este cunoscută pentru vegetația de stepă, întâlnită mai ales în Asia și Europa de Est, însă adăpostește și specii de fluturi protejate la nivel european, precum și alte specii de animale sau reptile. Nici nu se află departe de Cluj-Napoca. Mai bine spus, rezervația este situată la doar 5 km de oraș. Dacă nu dispui de mașină, ai posibilitatea să folosești mijloacele de transport în comun. Din zona centrală, spre această direcție circulă autobuzele M13, 35 și 39L. Sau, poți opta oricând pentru tramvai, numărul 102.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario (@_eldarson_) on

Ei, ce credeți? Și nouă ne plac ieșirile în natură, mai ales după o săptămână lungă de muncă. De aceea am scris și alte recomandări despre destinații ideale în apropierea orașului Cluj-Napoca. Nu de puține ori te-am încurajat să alegi Cheile Turzii, dar acum am descoperit o locație la fel de atrăgătoare, poate chiar puțin mai… sălbatică. Cheile Turenilor, căci despre ele vorbim, se află la o distanță de 20 km de zona urbană, aflate între localitățile Tureni și Copăceni. Traseul de vizitare se poate parcurge în aproximativ 3 ore și este însemnat cu punct albastru, deci nu se recomandă începătorilor. Din fericire, anumite puncte ale rezervației au fost amenajate corespunzător pentru a facilita accesul turiștilor care nu au pregătire montană. Prin urmare, nimeni nu rămâne acasă.

Încă o recomandare în această listă and I am done. Fugim, de această dată, în comuna Mihai Viteazu, mai precis, în cadrul Defileului Hașdatelor, să descoperim Cascada Ciucaș. Drumul pe care va trebui să-l parcurgi prin pădure este ușor anevoios, așa că mare grijă pe unde pășești! Toată osteneală merită de îndată ce ajungi la căderea de ape. Cascada, înaltă de 5 metri, se varsă într-un lac, iar în zilele calde nu poți rezista tentației de a face o baie răcoritoare.

Încotro te îndrepți atunci când vrei să evadezi în natură, nu foarte departe de agitația orașului?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!