Cum a fost la… DOT – District of Toast

Home $ Articole $ Cum a fost la… DOT – District of Toast

by | Apr 3, 2019 | Articole, Cum a fost la

Cred că mi-am dezvoltat un fel de super-putere în acești 2 ani jumătate (sau 3, cine-i mai numără?) de când tot trec pragul localurilor recent deschise în oraș. Și zic asta pentru că observ tot mai des că, încă de cum intru, am deja o opinie foarte complexă despre locul în care mă aflu. Simt după vibe, miros și felul în care îmi zâmbește personalul dacă mă voi face comodă la ei și-i voi vizita în repetate rânduri sau va fi un one time thing, fiind doar o experiență în plus la colecție. În cazul DOT – District of Toast, unde am fost pentru prima dată acum vreo două săptămâni, am știut că trebuie să-i fac loc la favorite încă de când am ajuns în fața porții lor și am văzut pe cutia poștală tăiat EMA și scris DOT. Am văzut curaj în acest gest, care poate pentru mulți poate părea banal, am văzut optimism și creativitate. Nici nu intrasem și deja îmi plăcea de ei.

Mai apoi vă întâmpină o mică (chiar mică, nu are sens să vă mint) curte interioară, dar suficient de spațioasă ca să încapă aici toate poveștile prietenilor tăi, plângerile legate de vreme, planurile și visele șoptite cuiva la o cafea. De specialitate, că altfel nici nu concep. La DOT e verde, e luminos, e călduros, e primitor și sentimentul acesta este transmis de detaliile mici – urarea de bun venit scrisă cu creta, plantele care parcă se întind toate spre tine pentru o îmbrățișare, mesele care te invită să vorbești cu un străin și să-i povestești toată viața ta. E genul de loc în care intenționat aș merge singură pentru că vreau să găsesc un suflet interesant acolo. Notez asta pe to-do-list-ul personal.

Prima dată aveau meniul scris fain-frumos de mână, între timp l-au tipărit și i-au atașat o mică anexă în colțul din dreapta sus, unde găsim scrise preparatele sezoniere, pe care le servesc când-cum, în funcție de disponibilitatea produselor pe piață. Acum, pe lângă meniul standard, erau notate trei denumiri noi: omletă cu pesto de leurdă și caș proaspăt de bivoliță, quiche cu verdețuri și tartă cu mere. Dacă credeți că am văzut specialități noi și am trecut peste ele cu privirea fără a fi afectați în niciun fel, vă înșelați amarnic. Imediat ne-am hotărât în privința omletei și a tartei, la care am mai adăugat un toast cu rață & curcan și checul cu banane și unt de arahide.

Eu deja sunt la al patrulea toast din lista lor pe care îl testez și nu-mi mai dau seama dacă aștept să găsesc unul care să nu-mi placă sau unul care să-mi dea lumea peste cap. Toate au fost unul și unul până acum, sunt incapabilă să aleg preferate, să fac o listă. Și eu sunt înnebunită după liste, deci asta spune multe. De fiecare dată când am gustat dintr-unul, am avut impresia că acela e the one. Și cum sunt adeptă a principiului – trăiește clipa de față, că doar pe asta o ai, mă bucur de fiecare dintre ele în egală măsură. Omleta, colorată, veselă, își dă de gol adevărata natură încă de la primele îmbucături – toate ingredientele sale parcă-s abia aduse din grădină. Cu toate acestea, deserturile au fost cele care mi-au pus capac și m-au împins să declar pe contul meu de Instagram că ”Îmi place la DOT de nu mai pot. De nu mai pot să mă ridic de pe scaun de la cât am mâncat.”

Dar acum, sincer vă spun, mănânc aici fără niciun regret și cu siguranță că am parte de cele mai bune, proaspete, atent selecționate ingrediente. După ce am povestit cu proprietarii localului (vedeți articolul de aici) și am aflat cum străbat țara în lung și în lat în căutarea celor mai buni furnizori, îi laud în stânga și în dreapta – ”La DOT au brânză de capră de la stână de Gilău, cam cât de tare e asta?”, ”La DOT lucrează până târziu în noapte ca să fie sucurile ready to go ziua, să nu ne pierdem răbdarea așteptând”, ”Dulceața de la DOT vine livrată în borcane de alea comuniste, în care ai noștri pun zacusca”. Exemple mai am, prietenii mei mai pot face completări. Bine, preferata mea e ”Merg la DOT ca să mănânc cu tacâmuri de aur”, pentru că m-au cucerit cu ale lor ustensile de culoare aurie, mă simt ca o prințesă. Am I the only one?

Tot zic că merg să încerc drink-urile lor cu alcool, dar am sfârșit cu o limonadă cu coacăze, cimbru, miere și ceai negru, că era doar ora 14.00 și mai erau multe de făcut. Ne-am mai luat un fresh de măr, kiwi, broccoli, spanac și chia, care a detronat (din nou) cu succes ideea că orice are culoarea verde e îngrozitor. Pentru că am stat la bar, am avut timp să mă uit mai atent în frigiderele lor de băuturi. La un moment dat am realizat că nu se vedea nici urmă de Cola, Sprite, the usual. Am întrebat, evident. Nu au, nu le căutați. Aici găsiți doar băuturi din producția lor, beri artizanale, altfel de chestii. Băieții din bar vă povestesc tot ce vreți să știți despre ce iese din mâinile lor, am vorbit minute-n șir cu ei vrute și nevrute.

Apropo, trăgând cu urechea în dreapta și în stânga am aflat că începând de joi, DOT devine primul local din Cluj care va face compost, adică unde resturile de mâncare vor fi reciclate, nu aruncate. Aici îi ajută cei de la sustenabil.cj și eu zic că merită aplauzele noastre pentru eforturile pe care le depun în această direcție.

Așa a fost la DOT. Tu ai fost?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!