Orașele din România au o nevoie stringentă de dezvoltare și optimizare a alternativelor față de transportul clasic cu automobilul personal. Creșterea continuă a numărului de autovehicule generează un grad sporit de poluare, blocaje în trafic, pierderi economice, număr mare de accidente, probleme de sănătate pentru cetățeni, precum și consumuri mari de carburanți din surse neregenerabile. În aceste condiții, planificarea mobilității urbane este o provocare complexă și de interes, iar realizarea unui sistem de transport integrat, durabil și sigur devine o prioritate. În această ecuație sunt vizați factori precum transportul în comun, sistemele de transport inteligente, logistica urbană și multe altele.
În articolele anterioare din seria #CleverChoices am dezbătut pe larg avantajele deplasării prin oraș cu ajutorul serviciului de taxi și a mijloacelor de transport în comun, iar astăzi ne întoarcem atenția către un alt vehicul important în ecuația aceasta a fluidizării mobilității urbane: bicicleta. În acest sens, ne-am întâlnit cu Diana, Andreea și Cătălin de la Ride2Work, ONG clujean ce are drept scop principal promovarea mersului cu bicicleta ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos. Dar haideți să aflăm direct de la ei despre ce e vorba mai exact.
Ride2Work este o inițiativă care a luat naștere acum câțiva ani. Am pornit la drum cu un incredibil avânt și un număr foarte mare de voluntari, obiectivul nostru fiind acela de a încuraja mersul la serviciu cu bicicleta. Ride2Work a debutat sub forma unor pit stopuri organizate în fiecare zi de joi, ne așezam pe marginea pistei și îi răsplăteam pe cei care se deplasau cu bicicleta cu un mic dejun sănătos și service gratuit, tocmai în ideea în care aveam mai mult timp la dispoziție să aflăm încotro se îndreaptă și să le povestim despre intențiile noastre. Toate întâlnirile de acest fel erau documentate prin materiale video-foto pentru a stârni discuții în jurul subiectului și pentru a mobiliza cât mai mulți colegi de-a celor cu care interacționam să opteze și ei pentru bicicletă, ne-a spus Diana, una dintre coordonatoare.
Chiar dacă sunt implicați și dedicați acestui ONG, cei trei au joburi ca noi toți, la care trebuie să ajungă în fiecare zi. Andreea, care este de 2 ani în familia Ride2Work, tot pe poziția de coordonatoare, se ocupă de management în domeniul retail și merge cu bicicleta la lucru în fiecare zi din simplul motiv că îi place să facă acest lucru. Chiar dacă stă în Zorilor și nu e lapte și miere să urce dealul spre casă întotdeauna. Recunoaște că îi e dor de vremurile în care autobuzele aveau și suport pentru biciclete în spate. Diana este trainer de engleză aplicată în IT și trebuie să se deplaseze prin tot orașul de mai multe ori în timpul zilei, în fiecare zi are un nou traseu de parcurs. Chiar dacă deține și un autoturism personal, alege varianta cu două roți și crede că nu ar putea face toate aceste drumuri fără bicicletă, ar fi prea mare consumul de energie la nivel mintal să stea blocată în trafic, să caute un loc de parcare, să simtă presiunea de a fi mereu în întârziere.
Lucrez în IT, iar bicicleta a ajuns să fie o extensie a mea. Merg cu ea oriunde și consider că este un mijloc de transport la care ar trebui să aderăm toți, din mai multe motive. În primul rând, pentru că te face să te simți fresh, energic, nu ajungi niciodată adormit la lucru, mai ales dacă ai de urcat un deal. În al doilea rând, pedalatul este o mișcare pasivă, faci efort fără să aloci timp extra din ziua ta, nu e ca mersul la sală. În copilărie bicicleta era privită drept o jucărie, acum a devenit o plăcere, zice Cătălin, responsabil de partea de diversificare de activități în cadrul acestui proiect.
Chiar dacă pit stopurile sunt vedetele acestui proiect, să nu credeți că s-au limitat doar la organizarea acestora. Nici vorbă. În grila lor de activități regăsim și sesiuni în care au ajutat oamenii să învețe să meargă cu bicicleta, evenimente online – pentru a răspândi informația și în alte orașe, un festival, dar și evenimente aniversare, pentru a aduce laolaltă cât mai multe persoane din comunitatea Ride2Work. Ca idee, este de menționat faptul că în primii ani aveau în jur de 50-70 participanți la un pit stop, iar anul trecut au avut o medie constantă de 150 de oameni. Numărul celor care aleg să se deplaseze în acest fel a crescut în mod vizibil, iar acest fapt se datorează cu siguranță și implicării companiilor, care alocă atât fonduri pentru susținerea acestui proiect, dar au și modalități interne prin care îți încurajează angajații să pedaleze până la birou: parcări, dușuri, unele chiar au început să achiziționeze biciclete for sharing pentru angajații lor.
Principala problemă cu care se confruntă biciclistul în Cluj este infrastructura. Chiar dacă vedem progrese la acest capitol, încă nu ne putem declara 100% mulțumiți. În Cluj există până în 30 km de pistă pentru bicicletă, ceea ce este destul de puțin. Inițial se punea problema în felul următor: nu sunt bicicliști, nu este nevoie de piste. Noi am încercat să dovedim că sunt bicicliști și să atragem atenția asupra acestei nevoi. Mai apoi, vorbim despre educația participanților la trafic, atât bicicliști, cât și șoferi. Nu este cel mai sigur lucru să mergi printre mașini și știm cu toții povești diverse… din stradă, majoritatea dintre ele incluzând o portieră deschisă în față, sau altele mai rele despre care ne-a relatat Andreea.
Mulți dau înapoi în fața condițiilor meteorologice, dar am aflat că ei au ținut pit stopuri și pe ploaie și s-au distrat grozav, n-au întâlnit nici măcar un om nervos sau iritat din cauza vremii. Desigur, trebuie să fii bine pregătit – o pelerină serioasă, poate chiar haine de schimb, dar știați că în țările nordice bicicliștii ajung uzi la lucru și n-au nicio problemă în a rămâne așa? Damn viking genes. Una peste alta, clima noastră este foarte prietenoasă, putem să apelăm la bicicletă aproape pe parcursul întregului an. Relieful, de asemenea, ne ajută. Desigur, exceptând cartierul Zorilor, dar nu e imposibil. În intervalul orar în care traficul este intens (adică mai toată ziua) bicicleta este cu siguranță soluția. Cătălin povestea că a fost făcut un experiment ”mașina versus bicicletă din Mănăștur până în centrul orașului”, iar autoturismul nu a avut nicio șansă în fața bicicletei.
Oamenii trebuie să înțeleagă că orașele mari trebuie să se îndrepte spre aceste mijloace de transport alternativ, altfel nu avem nicio șansă să ne mai mișcăm. Matematic vorbind, dacă e să facem o listă de minusuri și plusuri în ceea ce privește mașina personală versus bicicleta, e evident că s-ar decongestiona traficul, lumea ar fi mai sănătoasă, ar cheltui mai puțini bani, inclusiv societatea la nivel de psihic s-ar prezenta mai bine. În cazul mașinii, știm cu toții cum e: nervi la volan, inhalat noxe, costuri de întreținere destul de mari. Comunitatea câștigă, dar e datoria noastră ca ONG și ca bicicliști să scoatem în față avantajele pentru că lumea e obișnuită să facă lucruri din inerție, nu sunt conștienți de opțiunile pe care le au. Noi suntem siguri că mulți ar merge cu bicicleta, dar nu au cu cine să facă lucrul acesta sau pur și simplu e mai comod să se urce în mașină. Primul pas e cel mai greu în orice proces.
Din fericire, suntem, din nou, privilegiați de vremurile în care trăim și de progresul tehnologic, care și-a spus cuvântul și în rândul bicicliștilor. Notăm aici apariția bicicletelor electrice, pe care lumea a început să le folosească pentru că s-au putut alătura trendului #ecofriendly depunând mai puțin efort, a sistemelor de bike sharing și de închiriat biciclete, dar și a aplicațiilor care funcționează într-o oarecare măsură ca rețele de socializare. De exemplu, Strava, unde îți poți înregistra distanțele parcurse, prietenii văd cât ai mers, dau un like și știți și voi cum funcționează treaba: când vezi ceva la multă lume, ai tendința de a imita, deci cresc șansele să te urci și tu imediat pe o bicicletă.
Ride2Work în sine nu s-ar fi putut răspândi în asemenea măsură fără existența Facebook și a mediilor de socializare, în general. Sunt anumite unelte de care nu te poți lipsi în momentul în care vrei să ai impact în comunitate. La nivelul infrastructurii de acum, dacă ar crește numărul de bicicliști, s-ar forma o comunitate care ar deveni o masă critică, cerința noastră nu ar mai putea fi atât de ușor ignorată. În viitor, ne gândim să achiziționăm un aparat de tip cronometru care să fie plasat într-un punct fix și care să numere cât de mulți oameni pe bicicletă, trotinetă, role trec într-o singură zi pe acolo pentru că cifrele au de obicei cel mai pregnant impact. Pistele de biciclete devin o nevoie tot mai mare pentru noi și luptăm pentru ele.
Motive să încercați bicicleta ca alternativă la mașina personală sunt destule. Având în vedere că a venit primăvara, e momentul potrivit să încercați ceva nou. Ei vă sfătuiesc să cereți o bicicletă de la un prieten și să vă dați în spatele blocului, o să vedeți că e adevărată vorba aceea cu mersul pe bicicletă nu se uită. Odată ce vă veți împrieteni cu bicicleta vi se va schimba complet perspectiva asupra lucrurilor, existența voastră se va simplifica considerabil. Bicicleta e pentru toți cei care își doresc o viață sănătoasă și o stare de bine, în general, așa că rupeți rutina și urcați-vă măcar o dată pe biță. Vedeți voi după cum decurg lucrurile.
Tehnologia fluidizează orașul. Clever pornește revoluția din mobilitatea urbană. Ce alte opțiuni mai avem când vine vorba de lupta cu traficul din oraș? Aflați în articolul următor din seria #CleverChoices.