Interviu cu Ionuț Muntean, Project Manager Bosch Future Mobility Day

Home $ Articole $ Interviu cu Ionuț Muntean, Project Manager Bosch Future Mobility Day

Concerte, seri de quiz, lansări de carte, conferințe, ateliere, competiții, nu e nimic ce să fi scăpat echipei noastre. Chiar dacă ne considerăm destul de selectivi când vine vorba despre evenimentele la care participăm, nu ne este frică să ne avântăm spre domenii noi, cu care la prima vedere nu avem nicio tangență. Așa se face că anul trecut participam la prima ediție Bosch Future Mobility Day, iar acum am fost mai mult decât fericiți să aflăm că există o continuare, în data de 19 mai, la Centrul de Inginerie Bosch (strada Someșului, nr. 14). Mai mult, am auzit zvonuri că evenimentul crește destul de mult anul acesta, așa că am vrut să aflăm informații direct de la sursă și am vorbit cu Ionuț Muntean, Project Manager pentru proiectul Bosch Future Mobility Day și Innovation&University Relations Manager la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj – organizator principal al acestui eveniment alături de Fabrica Bosch Cluj.

Ideea Bosch Future Mobility Challenge a pornit de la dorința noastră de a organiza o competiție studențească care abordează probleme reale, de actualitate și în concordanță cu direcțiile noastre de dezvoltare. În octombrie 2017 am lansat prima ediție a competiției, cu scopul de a-i provoca pe tineri să dezvolte algoritmi de condus autonom. Vorbim despre un concurs complex, care necesită un spirit de lucru în echipă foarte bun, iar anul acesta una din condițiile de participare era ca fiecare echipă să aibă un mentor care să fie cadru didactic universitar. Am luat această decizie pentru că în 2018 concursul s-a adresat doar universităților din Cluj și participanții puteau veni la noi la sediu pentru a face diverse teste, dar acum este o competiție internațională, desfășurându-se în toată țara și Republica Moldova. Anul acesta, am creat pentru ei și un forum tehnic, integrat în website-ul evenimentului, unde studenții pot interacționa pentru că unul dintre obiectivele noastre este întocmai acesta, ca ei să facă schimb de informații și să se susțină unii pe alții.

Înscrierile au început din luna octombrie, au fost 32 de echipe care au aplicat, au avut interviu cu fiecare în parte și au acceptat 22 dintre acestea, spre deosebire de anul trecut, când au fost doar 12. În decembrie le-au înmânat kit-urile, iar studenții au timp până în 19 mai să dezvolte algoritmii respectivi. O dată la două săptămâni au câte o ședință de mentorat tehnic de o jumătate de oră cu fiecare echipă în parte, iar o dată pe lună aceștia trebuie să trimită un raport cu stadiul în care se află. Kit-ul de concurs conține, printre altele, un șasiu cu diferiți senzori și motor electric, Raspberry Pi, o placă de dezvoltare, accelerometru și, dacă doresc, și un stick pentru inteligență artificială. Studenții sunt, în principal, din anul II și III. Bobocii încă nu dețin toate competențele necesare, iar cei din ani terminali au alte interese, sunt concentrați pe licență și finalizarea studiilor.

Va fi același set-up ca și anul trecut pentru competiție, diferența fiind că acum am introdus și obstacole. La începutul fiecărei probe, ei trebuie să dea start mașinii, iar mai apoi nu au voie să se implice deloc, să nu mai intervină asupra algoritmului. Mașina trebuie să navigheze singură, independent, până la locul de parcare, să parcheze, să părăsească locul de parcare, să evite obstacolele, și să se întoarcă la locul de start, toate acestea în mod autonom.

Competiția am dezvoltat-o și pentru ca studenții să aibă ocazia să lucreze într-un mediu cât mai apropiat de cel real, să poată propune soluții pentru o problemă adevărată, să dezvolte competențe pentru asta. Pentru că vorbim de condusul autonom, care nu este un domeniu foarte ușor, iar ei își dau seama pe parcursul celor 5 luni cât este de dificil să rezolvi o problemă chiar la scală de 1/10. Pe lângă asta, noi avem și multe alte programe dezvoltate special pentru studenți, cum ar fi programul de vară, în cadrul căruia ei lucrează alături de inginerii noștri. Anul trecut am avut 480 de studenți care au lucrat atât la noi, la Centrul de Inginerie, cât și la Fabrica din Jucu. Tot pentru studenți mai avem cursuri predate integral de către specialiști BOSCH – Curs de Condus Autonom, Curs de Software Development in Automotives – avem program de masterat în derulare, iar din toamnă vom mai porni unul la Facultatea de Mecanică.

Chiar dacă această competiție reprezintă nucleul evenimentului, organizatorii și-au dorit ca publicul larg să cunoască tehnologiile la care lucrează BOSCH în Cluj, să poată interacționa cu aceasta. Tocmai din acest motiv, sunt așteptați la Bosch Future Mobility Day toți cei pasionați de tehnologie, profesioniști, studenți, familii cu copii sau persoane care vor să afle și să experimenteze ultimele trenduri din domeniul auto și nu numai. Veți putea vedea și lua parte la diverse demonstrații cu mașini – Home Zone Parking Assist (mașină care parchează singură), Automated Braking System (mașina care frânează automat la detecția bicicletelor în cazul în care șoferul nu reacționează), Video Systems – Procesare de imagini și Ultrasonic Sensor Systems – sistemul de avertizare in unghiul mort, veți putea testa bicicletele și scuterelor cu propulsie electrică Bosch, Academia Titi Aur va aduce simulatorul de impact frontal și de răsturnare de 90 și 180 grade, iar publicul poate vedea ce se întâmplă în momentul unui impact frontal și cum te simți în momentul în care se răstoarnă autoturismul. Oh, this is a must! Dacă nu vă tentează demonstrațiile (cu toate că e imposibil să fiți în această situație) vă puteți delecta cu informații la standurile de prezentare.

De exemplu, va exista un stand de prezentare a sistemelor de management a stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, întrucât Bosch dezvoltă astfel de sisteme, prin intermediul cărora poți să te înregistrezi la o stație de încărcare și să faci o rezervare. Este foarte util pentru cei care parcurg drumuri mai lungi pentru că book-uiești locul la stație, va fi liber când ajungi acolo, încarci mașina și mergi mai departe. Tot de interes s-ar putea să fie și prezentarea sistemului Smart Wheels, gândit pentru cărucioare de copii, care ajută părinții în momentul în care urcă o rampă pentru că accelerează automat, dar și în momentul coborârii, pentru că frânează.

Poți petrece ziua testând tehnologiile prezente, interacționând cu fiecare parte, noi zicem că nu este loc de plictiseală, mai ales că vorbim și despre tehnologii aduse în premieră în România. Una dintre acestea este sistemul de proiecție interactivă pentru bucătării Bosch PAI, care a fost prezentat pentru prima dată anul acesta la Consumer Electric Show în Las Vegas. Sistemul te ghidează și interacționează cu tine. Dacă tu îi arăți ce ingrediente ai, îți dă o rețetă, spunându-ți ce poți găti cu ele. Poate să detecteze cantitatea de lichid dintr-un pahar, îți proiectează proporțiile, it’s kind of cool. Un alt lucru care v-ar interesa ar putea fi o tehnologie prin care poți avea cheia de la mașină pe telefonul mobil și poți trimite cheia, securizată, unei alte persoane, iar respectivul îți poate conduce mașina.

Anul acesta am introdus și partea de conferință, pe care am denumit-o Bosch Future Mobility Talks. Tema este ”Overcoming great challenges” și este împărțită în două direcții: condus autonom, conectivitate și leadership. În rândul speakerilor se numără Cătălin Golban, Lider al grupului de viziune artificială pentru condusul autonom la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj (RO), Dr. Juergen Meier, Chief Architect Bosch Connected Mobility Solutions și vicepreședinte Robert Bosch GmbH (DE) și Gunnar Porada, fondator și CEO la compania de securitate cibernetică InnoSec GmbH (CH), care va susține o sesiune de live hacking pentru a atrage atenția asupra atacurilor cibernetice. Mai apoi ne focusăm pe partea non-tehnică, inspirațională, iar aici o avem invitată pe Dr. Ute Hillmer, manager de inovație, consultant la nenumărate startupuri (DE), pe Peter Leeson, consultant senior și coach (UK), care va vorbi despre frică și cum o putem transforma în creativitate, și pe Konrad Kaschek, manager Fabrica Bosch Cluj între 2013-2019 (DE). Pentru a putea participa la conferință, publicul va trebui să se înscrie în prealabil, taxa de participare la conferință fiind donată integral Asociației Mișcare de Tabără Yuppi, care oferă tabere gratuite de terapie prin experiență copiilor și adolescenților cu boli oncologice, diabet și alte boli autoimune.

Și pentru că este un eveniment pentru întreaga familie, copiii nu au niciun motiv să rămână acasă. În 2018 au avut câteva elemente special dedicate acestora – Photo Booth, mașinuțe cu pedale – au fost foarte îndrăgite de cei mici, așa că anul acesta au dezvoltat această zonă. Vor avea activități organizate de către cei de la eematico, Yuppi Camp și Beard Brothers, cum ar fi: crearea unor plăcuțe de lemn într-un proces care simulează o linie de producție, crearea unor mașinuțe cu un motoraș electric, ateliere de creație cu motive populare românești, ateliere pentru decorarea ghivecelor de flori, ateliere de plantare, diferite jocuri. Înscrierea nu se face în prealabil, ci la fața locului. Singurul loc unde e nevoie de înregistrare în prealabil pe site-ul evenimentului este conferința.

În ultimă instanță vă mai spunem vă mai spunem doar că toți așteptăm vreme bună în 19 mai, organizatorii sunt însă pregătiți și pentru ploaie, va fi deschis și restaurantul Stradale în caz că vi se face foame, pare că totul e pregătit. Participarea este gratuită, evenimentul va începe la ora 10:00 și se va încheia în jurul orei 17:00, dar puteți ajunge și pleca oricând doriți. Ne vedem la Bosch Future Mobility Day!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!