Fondul Jazz in the Park unește și în 2019 comunitatea clujeană în jurul proiectelor sociale și culturale

Home $ Știri Cluj $ Fondul Jazz in the Park unește și în 2019 comunitatea clujeană în jurul proiectelor sociale și culturale

by | May 13, 2019 | Știri Cluj

Pentru al cincilea an consecutiv, comunitatea clujeană are posibilitatea de a se implica în susținerea unor proiecte culturale prin intermediul Fondului Jazz in the Park. Campania de fundraising pentru Fond, care a demarat în luna aprilie sub conceptul ‚‚Nu ești obligat să susții Fondul Jazz in the Park. Dar este bine și frumos să o faci’’, a reușit să strângă până în prezent 7.000 de lei de la 350 de susținători. Cea mai mare parte din sumă a fost donată în timpul Concursului Internațional Jazz in the Park, care a avut loc în 3-5 mai, în Iulius Parc și SubForm, Cluj-Napoca.

Fondul Jazz in the Park este instrumentul nostru care adună comunitatea la un loc și șterge efemeritatea pe care orice eveniment o are. Mesajul pe care încercăm să-l transmitem prin fond e simplu: dacă fiecare din noi contribuie cât de puțin pentru binele comunității locale, putem face orice, putem fi mai buni ca oraș, ca țară sau ca public de festival. Fondul prinde din ce în ce mai bine și sperăm ca anul acesta, după Jazz in the Park, să avem niște sume record și să finanțăm acțiuni prin care chiar să inspirăm niște oameni și să schimbăm niște vieți, a declarat Alin Vaida, directorul Asociației Fapte.

Fondul Jazz in the Park, o inițiativă a Asociației Fapte, este modul prin care participanții la festivalul Jazz in the Park se pot implica în proiectele sociale și culturale care transformă în bine orașul Cluj-Napoca, și nu numai. Mecanismul a demarat în 2015 prin introducerea în premieră în România a conceptului de ‚‚bilet neobligatoriu’’ pentru un festival. Astfel, accesul la concertele Jazz in the Park este liber, dar cei care doresc pot cumpăra un bilet neobligatoriu. Suma strânsă din vânzarea acestor bilete intră în Fondul Jazz in the Park. În fiecare an, organizatorii Jazz in the Park aleg una sau mai multe cauze în care cred și pe care doresc să le susțină alături de comunitatea locală.

Anul acesta proiectele care vor fi finanțate prin Fondul Jazz in the Park sunt:

Voucherul Cultural – Centrul Cultural Clujean. Voucherul cultural este o inițiativă a Centrului Cultural Clujean de creștere a accesului și participării culturale. Conceput ca un tichet valoric, voucherul asigură acces gratuit la evenimente și produse culturale. În 2018, voucherul cultural a fost dedicat studenților din anul I, care au avut ocazia de a avea un prim contact cu instituțiile și organizațiile culturale prin intermediul acestui mecanism. În 2019, atenția este îndreptată spre grupuri vulnerabile (persoane cu nevoi speciale sau cu risc de excluziune socială) cărora li se oferă astfel ocazia de a beneficia de 1.000 de bilete gratuite la evenimente culturale și tichete valorice la librării.

Terapie prin Artă – Create.Act.Enjoy. Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy are ca scop creșterea stării de bine a pacienților și a cadrelor medicale, precum și stimularea îmbunătățirii stării de sănătate a pacienților din opt spitale partenere din Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia. Metodele de lucru propuse sunt construite pe principii participative, caracterizate de interactivitate, creativitate și incluziune, și sunt adecvate grupului țintă format din pacienţi, aparținători și cadre medicale.

Drama 5 – Reactor de Creație și Experiment. Drama 5 urmărește dezvoltarea dramaturgiei românești contemporane, printr-un program de rezidențe de scriere pentru autori dramatici, aflat la ediția a IV-a. Rezidențele se desfășoară în luna iulie la Reactor de creație și experiment și cuprind întâlniri de lucru cu un mentor cu experiență în scrierea dramatică, consultări cu diverși profesioniști din lumea teatrului, spectacole-lectură și montarea unuia dintre textele rezultate.

Valoarea biletului neobligatoriu în acest an este de 20 lei, bani în schimbul cărora cumpărătorii primesc brățara oficială Jazz in the Park. Obiectivul Fondului Jazz in Park în 2019 este strângerea a 15.000 de euro. Indiferent însă câți bani se vor strânge, organizatorii își asumă susținerea celor trei proiecte.

Până la festivalul Jazz in the Park, care va avea loc în 4-7 iulie 2019, biletele neobligatorii sunt disponibile și online.

De-a lungul celor cinci ani în care Fondul Jazz in the Park a fost implementat, s-au susținut proiecte precum Fata Știmei Apelor, An Almost Polictical Dairy, deCluj, Generique Interactiv, Illustrated Facts About Transylvania, Fotopia Collective, Galerie de artă pe roți, The Khelas Amen!, Burse sportive, Moara/Body Bridge, Măscărici și Our environment remixed.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!