Interviu cu Marius Bugeac despre noutățile MOX 2019

Home $ Articole $ Interviu cu Marius Bugeac despre noutățile MOX 2019

Au mai rămas mai puțin de două luni până începe MOX 2019, line-up-ul final a fost anunțat, nivelul de entuziasm e la maxim, oficial putem începe numărătoarea inversă. Noi am semnat prezența și în anii trecuți, suntem încrezători că ajungem și la ediția aceasta. Un singur remediu cunoaștem pentru potolirea nerăbdării, așa că ne-am întâlnit cu Marius Bugeac, co-fondator al festivalului, pentru a afla mai multe despre ce ne-au pregătit, în ce stadiu se află acum lucrurile, care sunt noutățile, bârfele, știți voi. Primul subiect pe lista noastră a fost, evident, line-up-ul, pentru că anul acesta avem un line-up bogat, consistent, au reușit să acopere mai multe genuri muzicale anul acesta, probabil ați simțit și voi asta.

Upgrade-ul acesta a fost făcut, în mare parte, pentru că au existat cereri din partea publicului. Foarte mulți ne-au zis că vor să vadă formații live. Este de înțeles pentru că ești în natură, înconjurat de copaci, iar instrumentele muzicale se aud mai bine decât într-un mediu urban. Tocmai de asta avem în line-up nume precum Adrian Despot și Cezar Popescu – Vița de Vie acu2tic, Argatu și Window, o trupă din Budapesta pe care am ascultat-o în Atelier Cafe pentru prima dată și încă de atunci am știu că-i vrem la MOX. Vor exista seturi electronice live – Heion, Dor de Ducă, Radical Guru (voce și instrumente), vom avea și combinația N.Ser cu Mistah White, dub și drum and base.

Vorbim așadar despre un mix live pe partea de componente electronice și voce, dar și pe cea de instrumente de voce. În fiecare zi va fi un moment live și au încercat să potrivească restul artiștilor cu acesta. Programul pe zile va fi anunțat în a doua parte a lunii iunie, știți deja că ei niciodată nu fac acest anunț mai repede pentru că lumea oricum nu vine la MOX pentru muzică, aceasta fiind doar un plus.

Muzica este împărțită la două scene, la main-stage vom începe după-masă spre seară, iar la scena din pădure va fi muzică non-stop. Joi spre vineri vom avea takeover de la Subfeleac cu Radikal Guru, vineri spre sâmbătă de la Collectiva Gazette cu Charles Green și Glu, iar sâmbătă spre duminică facem noi un takeover. Este pentru prima oară când avem headlineri la scena din pădure și ne bucură foarte mult treaba aceasta. Tocmai acesta este și motivul pentru care genurile muzicale sunt altfel gândite și organizate. Pe timp de zi va fi atmosferă de zi, iar noaptea începe dansul. Programul la main-stage se scurtează puțin, vom termina la ora 6. Afterparty-ul oficial e în pădure.

Nu mai este nimic de acoperit în ceea ce privește artiștii, dar încă așteptăm să aflăm noutăți legate de activități. Unele sunt încă în discuție, altele sunt bătute în cuie, așteptăm anunțul lor oficial. Până atunci, vă spunem ce am aflat. În primul rând, puteți răsufla ușurați pentru că Cinemobilul rămâne, iar pe timp de zi vor avea mult îndrăgitele ateliere (pictură, măști, portofele, de poezie și de proză, de parkour). Pentru prima dată va exista o broșură a festivalului. Vor extinde partea de pădure, vor să facă o zonă mai retrasă pentru hamace, atelierele vor fi împărțite altfel și restructurate, traseul de parkour va fi mai interesant, vor avea bibliotecă în aer liber, eu zic că am divulgat deja destule.

Anul trecut s-a oprit vânzarea la aproape 3000 de bilete, iar anul acesta vom proceda la fel. Nu vrem să înghesuim oamenii, nu vrem să umplem perimetrul festivalului doar ca să fie lume, pentru că despre asta este MOX – vii aici ca să te simți relaxat, liber, din toate punctele de vedere. Ne-am pus noi în pielea participantului și ne-am gândit: mergi la un festival, stai la coadă pentru o băutură și ratezi artistul preferat, te strecori printre oameni, peste tot e așa. Noi vrem să oferim altceva, să minimizăm aglomerația fizică și psihică. Sper ca majoritatea dintre cei care vin vor opta pentru închiderea telefoanelor și își vor oferi un moment de socializare reală. Ne ajută faptul că e și destul de slab semnalul pe orice rețea în afară de Orange. Chiar dacă pierdem noi din punct de vedere al promovării, îmi place să văd oamenii fiind cu totul prezenți.

Weekend-ul acesta, echipa pleacă în Sihăstrie, faimoasa perioadă MOX în care se duc pe munte și se începe ”construirea” de la zero a festivalului. Pentru prima dată va exista un call pentru voluntari care vor să le fie alături în acest demers, nu doar în desfășurarea propriu-zisă a festivalului. Nu au luat această decizie din nevoie de oameni, ci mai mult din nevoia oamenilor de Sihăstrie. Voluntarii pe care i-au avut până acum au fost prieteni de-ai lor și oameni din partea Beard Brothers și Sisterhood, în principal. Gașca a crescut de la an la an pentru că s-a dus vorba și tot au venit prieteni de-ai prietenilor. Cu toate acestea, acum, pentru că a existat o cerere din partea publicului, au decis să ofere și 20 de locuri pentru voluntari. Tot împreună cu Beard Brothers au realizat și campania de împădurire care a avut loc în data de 13 aprilie și la care au participat aproximativ 500 de oameni. S-au plantat 12.000 de puieți, iar Marius ne-a povestit că mulți dintre cei prezenți știau deja ce au de făcut, și-au adus de acasă uneltele necesare.

Ne-au sprijinit și cei de la Primărie, alături de Ocolul Silvic, și chiar am fost fericiți să vedem că ni s-au alăturat, pentru că inițial erau sceptici și nu se așteptau să fie atât de mulți oameni prezenți la această acțiune. În toamnă vrem să facem și împădurirea finală, când sperăm să atingem targetul de 20.000 de puieți plantați. Încă nu știm în ce lună vom face asta din cauza instabilității condițiilor meteorologice. Oricum, autoritățile sunt foarte încântate de festival și asta pentru că s-a văzut o creștere din punct de vedere al turismului, care se simte și în timpul evenimentului, dar și înainte. Pensiunile și cabanele din zonă sunt deja bookuite complet, participanții trec prin sat și se mai opresc să cumpere diverse. Primăria contribuie pe partea logistică și organizatorică, unde avem și mare nevoie. Ne ajută cu drumul – reparația și pietruirea acestuia în limita bugetului disponibil, opresc transportul de lemne pe perioada festivalului, ne pun la dispoziție utilaje (buldozere, escavator etc.).

În ceea ce privește transportul până în Valea Drăganului, fiecare se deplasează cu mașinile personale / ale prietenilor / ale părinților, organizatorii spun că încă nu există cerere pentru a pune la dispoziție autocare / microbuze cu plecare din Cluj. Transportul de la parcare până sus, la festival, se va face cu microbuzele lor. Nu doresc să dea acces autoturismelor persoanele pentru că drumul este foarte îngust. Anul acesta va fi gratis această ”navetă”, deci automat va fi mult mai rapid mersul lucrurilor: nu mai stai la coadă pentru bilet, verificare etc. Vor fi 4 autobuze cu 4 șoferi, toate dotate cu remorcă pentru bagaje, care vor funcționa ca un shuttle în principal.

În continuare MOX este pet-friendly, atâta timp cât animalele sunt sociabile și nu agresive. Fiecare e responsabil direct de câinele său, niciodată nu am avut probleme. Campingul rămâne gratuit, va fi mult mai întins pe linia brazilor pentru că am observat că anul trecut au campat oamenii și în zona în care noi nu cosisem iarba. E cumva de înțeles, nu vor să stea înghesuiți, nu vor să-l audă pe cel de lângă sforâind și dacă le permite spațiul, de ce să nu stea cât de aerisiți posibil? Nu au voie să campeze în pădure. Unii campează și în afara festivalului, chiar și la lac, dar niciodată nu fost incidente. Fiecare stă unde dorește și unde se simt mai bine, cât timp nu încurcă buna desfășurare a evenimentului.

Anul acesta vor fi două puncte de token-uri, două puncte mari de bar, un coffee point, unde vom găsi cafea, apă și dulciuri și 4 vendori de mâncare, unde veți găsi și opțiuni pentru vegetarieni/vegani, supe și ciorbe, salate, sandwich-uri, piadine, burgeri. Gunoiul se va colecta selectiv, deja au gândit pubelele (aluminiu, plastic și deșeuri), vor fi și mai multe coșuri de gunoi. Ar fi vrut să aibă pahare reutilizabile, însă nu au suficientă apă pentru a le spăla de atât de multe ori.

Noi avem apă doar cât să putem desfășura festivalul în condiții optime pentru toată lumea. În orice caz, oamenii sunt maturi și grijulii, adună după ei, curățenia anul trecut a durat mult mai puțin ca în alți ani, simțim atașament față de festival. Vom avea trei zone de toalete, spre deosebire de anul trecut, când am avut doar două. Anul acesta le mutăm în alte locuri (una în pădure, una între camping și mainstage și una lângă camping) și vor fi construite diferit. Vom face dușurile mai aproape de camping, iar toată apa va veni de la izvor. La dușuri vor fi butoaie de apă care se umplu manual de către echipa de voluntari responsabilă de asta. Încercați să consumați cât mai economic apa, așadar!

Am păstrat veștile cu risc crescut de a vă agita pentru final, însă în cazul în care nu ați aflat, festivalul a devenit 18+ pentru că au mai fost incidente minore în ultimii doi ani, iar punctul comun era faptul că în spatele lor se aflau liceeni. Al doilea motiv pentru care au decis acest lucru este că au primit feedback de la unii participanți, care le-au semnalat și alte comportamente specifice vârstei. Au avut inclusiv sugestii de 21+, dar Marius ne-a mărturisit că i s-a părut ușor extrem. În continuare sunt binevenite familii cu copii până în 7 ani, aceștia au și intrare gratuită.

Cam atât în materie de noutăți, ne vedem la MOX în perioada 11-14 iulie. Dacă încă nu aveți bilet, buy one right now here.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!