Interviu cu Alex Graur, co-fondatorul aplicației WashNow

Home $ Articole $ Interviu cu Alex Graur, co-fondatorul aplicației WashNow

Săptămâna trecută, fără a ține deloc cont de prognoza meteo (oricum în Cluj plouă tot timpul), m-am hotărât să merg să-mi spăl mașina. Grija principală viza interiorul acesteia, dar și mai preocupată eram de faptul că nu voiam să pierd deloc timp în această aventură. Noroc că mi-a recomandat cineva aplicația pentru programări la spălătorii auto – WashNow, cu care a fost dragoste la prima confirmare. V-am povestit pe larg despre experiența mea cu aplicația în articolul de aici. Desigur, de la utilizarea WashNow până la a-i întâlni pe unul dintre fondatori, a fost doar o chestiune de timp, iar astăzi vă povestesc pe larg ce am vorbit cu Alex Graur.

Alex Graur, împreună cu Vlad Szilagyi, au pus bazele acestui business. Mai exact, acum aproape 3 ani, în perioada aceasta, au început să meargă la spălătorii din oraș în încercarea de a afla de ce nu se fac programări. Scopul lor era acela ca, pornind de la informațiile culese, să poată dezvolta un model de business facil pentru toată lumea. Momentan, echipa WashNow este formată din 7 oameni, fiecare cu un background diferit. Dintre aceștia, 6 activează constant, toți în afara joburilor de zi cu zi. Singura excepție este reprezentată de Daniel Suciu, Account and Sales Manager.

Înainte să investim primii bani, am făcut un research de vreo 6 luni. Au fost costuri de logistică, dar nu am investit propriu-zis. Am început practic cu un studiu de piață, ne-am uitat și la ce se întâmplă în străinătate. Am găsit multe aplicații cu programări pentru spălat haine, covoare, însă în zona auto nu există nimic care să fi cucerit vreo piața. Nici în alte orașe din România nu am găsit ceva similar, dar ideea a fost foarte bine primită, ne-au spus unii că s-au gândit și ei la așa ceva sau că așteptau un astfel de serviciu. Mai apoi a urmat dezvoltarea aplicațiilor, pentru că WashNow reprezintă de fapt două platforme, una pentru utilizator și una pentru spălătorii. Spălătoria primește o tabletă cu o aplicație complet dedicată pentru primirea de comenzi în circuitul WashNow, adaptată după nevoile lor. La momentul actual suntem prezenți în 4 orașe din România și peste 30 de spălătorii sunt înscrise pe aplicația WashNow.

Foarte important de luat în calcul este că și piața diferă față de alte locuri din Europa. De exemplu, în Germania se spală doar 6% manual, asta și datorită legilor legate de consumul de apă, italienii spală 40% manual, la fel ca și noi, sunt multe culturi în care mașina se spală acasă, însă în partea de est, România, Bulgaria, Ungaria se optează într-adevăr pentru varianta manuală. WashNow poate acomoda și spălătorii self sau automate atâta timp cât există un om care poate confirma comenzile, iar Alex ne-a mărturisit că există chiar un astfel de caz în Iași, o spălătorie care se va deschide în curând.

Teoretic, dacă o spălătorie preia comenzi prin intermediul aplicației noastre, presupunând că și noi asigurăm un flux de clienți, treaba aceasta reduce nevoia de personal. Tableta nu înlocuiește un om, dar oferă mai mult timp angajaților, pentru că ai o gestiune în timp real. De asemenea, nu generează nevoia de un om în plus, ci din contra, minimizează o parte din grijile angajaților. Când ne-am întâlnit cu cei din spălătorii, acesta a fost unul dintre subiectele principale discutate pentru că nu e un mediu de lucru super căutat sau stabil și mulți dintre ei se confruntă cu o criză a angajaților.

Fiecare parametru este gândit și din perspectiva oamenilor care lucrează în spălătorii, de aceea în aplicație există un status în timp real, pe care cei de acolo îl pot modifica. Ei sunt singurii care știu cât loc mai au, care le este nivelul de disponibilitate, iar mai apoi confirma programarea. Acest lucru îi ajută pe dezvoltatorii aplicației la factorul de proximitate și predictabilitate și pe lângă faptul că îți oferă cea mai apropiată spălătorie, în maxim 3 minute știi exact ce se întâmplă cu ce ai decis tu. Mai exact, dacă poți să te îndrepți spre locația aleasă pentru că te primesc la ora pentru care ai optat sau trebuie să faci altă alegere pentru că aceștia sunt indisponibili în acel moment.

Spălătoriile au fost abordate din perspectiva clientului – ”Bună ziua, am dori să facem o programare”. Ne spuneau că ”nu prea fac” programări. Le era frică ori să nu stea liberi, ori să aibă un om blocat lângă telefon. Pentru că 50 de programări făcute prin telefon înseamnă un om care se ocupă doar cu asta. Așa că mergeam cu tableta, le arătam cum funcționează. Partea bună este că ei își fac treaba în continuare și doar există un dispozitiv care sună când cineva vrea să se programeze. Au nevoie doar de câteva secunde pentru a da un click și a confirma rezervarea. Și metoda aceasta le convine pentru că nu ține un om ocupat.

De multe ori găsești cozi la spălătorii, ceea ce este un lucru bun pentru ei pentru că au flux continuu, dar nu e o situație permanentă. Iar tu, ca client, nu ai timpul necesar ca să mergi până acolo să vezi dacă e liber sau nu. Și se întâmplă să te plimbi o oră între 3 spălătorii și să vii acasă cu mașina murdară. Ce să faci, sunt mai mult de 160.000 de mașini în Cluj. Cozile, însă, nu sunt problema spălătoriilor, ci a utilizatorilor, iar ceea ce încearcă WashNow este să convingă ambele părți implicate de beneficiile folosirii aplicației: se optimizează tot work flow-ul la spălătorii și oferă confortul câștigării timpului.

Nevoia subtilă pe care noi o anihilăm nu este aceea de a scăpa de coadă neapărat, ci aceea că te poți programa de acasă și știi dinainte exact cât timp vei petrece la spălătorie. În viitor vor apărea tot mai multe situații în care la spălătorii, angajați vor fi puși în situația de a le spune celor care stau la coadă fără programare: ”Ne pare rău, va trebui să așteptați puțin, dar domnul are programare”. În cazul acesta, ne-am gândit ca oamenii care stau la coadă să primească un voucher de la noi pentru a încerca și ei data viitoare aplicația, să să programeze și să nu mai fie rugați să aștepte pentru că are prioritate cineva care și-a făcut programare în prealabil. Se va ajunge să stai la coadă pentru că alții s-au programat, în loc să aștepți pur și simplu, iar oamenii vor migra natural către aplicație. Vorbim desigur și despre un proces de educare.

Partea bună e că spălătoria poate folosi tableta doar când este liberă, în caz contrar selectează ”ocupat. Din ce a observat Alex, userii care au făcut comenzi se întorc. Există deja oameni care spală mașina o dată la două săptămâni și folosesc aplicația constant. În plus, au observat tendința oamenilor de a testa mai multe locații, un alt lucru bun pentru spălătorii. Odată programarea respinsă într-un loc, nu renunță, ci migrează spre alta, iar feedback-ul primit până acum este foarte bun.

Momentan, la nivel de Cluj, există 21 de spălătorii. Research-ul nostru este continuu pentru că nu pe toate le găsești online, am căutat și după cod CAEN, însă Registrul Comerțului ne-a oferit date la nivel de Cluj și sunt incluse și service-urile la această categorie. Sunt constant spălătorii de descoperit, se închid și se deschid altele mereu. Pe viitor vrem să dezvoltăm diferite soluții de programare rapidă pentru absolut toate modurile de spălări: automată, manuală, automată self, roll-over. Acesta este, de fapt, cel mai important lucru în aplicația noastră: rapiditatea. Pe lângă coada de care scapi, planning-ul durează foarte puțin.

Și dacă tot vorbim de planuri de viitor, la ce anume ne mai putem aștepta din partea aplicației? Ei bine, se pregătesc să introducă aplicația pentru companii, lucru care va veni cu numeroase avantaje pentru acestea: factură unică pentru întreaga flotă, acces cashless în spălătorii, full cost control, management și raportare. În plus, își doresc să introducă plata cu cardul în aplicație și să dezvolte partea de negociere cu spălătoria, pentru momentul în care îți spune că nu poate în timpul ales de tine. La sugestia noastră, vor face un buton de anulare comandă mai vizibil.

În principiu, ne dorim să consolidăm aplicația pentru a o pregăti pentru o bază de date de utilizatori mare. Aplicația este momentan optimă pentru comenzi din punct de vedere al funcționalității, chiar dacă este abia la început, și nu avem foarte multe features propriu-zise pe care vrem să le îmbunătățim. Ținem strâns legătura cu spălătoriile și ce parametrii pe care îi dezvoltăm, și asta ne-a adus la un produs cum este acesta.

Apropo, WashNow mi se pare un serviciu foarte util pentru cei care sunt în trecere prin oraș și au nevoie să-și spele mașina pentru că nu cunosc nici spălătorii, nici adrese. Aplicația îți rezolvă ambele probleme, pentru că îți arată și drumul până la spălătoria selectată. Zic că merită o încercare.

O puteți downloada direct de aici (App Store) sau de aici (Google Play). Tu cum procedezi, de obicei, atunci când vrei să-ți speli mașina?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!