Interviu cu Iulia Popoviciu despre proiectul Step Up For Europe

Step Up For Europe (în traducere ”Mă Implic Pentru Europa”) este un proiect apolitic inițiat de către JCI Europa (Junior Chamber International, un ONG pentru tineri) prin care filialele JCI din fiecare țară europeană își vor mobiliza tinerii cetățeni să se implice activ în comunitatea lor și să înțeleagă mecanismele Uniunii Europene. La inițiativa unor membri din JCI Cluj, aceiași oameni care au creat / susținut Let`s Do It Romania, Food Waste Combat, Ride2Work, anul acesta au adus acest proiect și în România. În echipa care organizează activitățile Step Up For Europe în Cluj sunt implicați în principal 12 membrii JCI Cluj, deși au existat și alții care au susținut unele activități, mai ales pentru a face mesajul viral în mediul online. Mai multe despre această inițiativă ne-a povestit Iulia Popoviciu.

Structura echipei este destul de flexibilă, în funcție de disponibilitatea fiecăruia. Ne-am împărțit între noi responsabilități punctuale, majoritatea fiind din aria de comunicare și marketing: de a găsi parteneri, de a crea mesaje și materiale pe care apoi să le promovăm pe diverse canale, dar și responsabilități din zona logistică, spre exemplu pentru organizarea celor două întâlniri cu studenții. Am lucrat bine împreună în echipă, a fost un timp scurt și foarte intens în care ne-am mobilizat, lucru care simt că ne-a motivat și ne-a dat energie, dar ne-a arătat și cum să procedăm mai bine cu ocazia următoare.

Una dintre cele mai importante acțiuni din cadrul proiectului este promovarea participării la vot. Pentru aceasta, în Cluj au lansat o serie de activități prin care să informeze concetățenii despre: importanța participării la vot (o primă ocazie fiind alegerile europarlamentare din 26 Mai 2019); impactul pe termen lung pe care îl are faptul de a nu-ți exercita dreptul la vot; ce înseamnă principiile democratice, ce legătură au cu Parlamentul European, de ce contează pe cine trimitem acolo, ce impact are asupra României prezența europarlamentarilor aleși de noi.

Am organizat două evenimente publice în 16 și 20 Mai în cadrul cărora Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, le-a vorbit studenților și celorlalți participanți despre subiectele menționate mai sus. În plus, ne-am axat foarte mult pe promovarea cât mai creativă a acestor mesaje în mediul online și în diferite cafenele, pub-uri, restaurante, stații de autobuz și altele, prin afișe sau mesaje audio.

Ceea ce este foarte important de reținut este că oricine se poate implica în a promova mesajul acestui proiect, pentru că toate acțiunile mici sau mari contează: de la a vorbi și dezbate informat și argumentat cu colegi, prieteni sau cunoscuți, până la participarea la destul de multele evenimente de informare care am observat că se organizează în Cluj (nu doar de către Step Up For Europe). Și, bineînțeles, să mergem cu toții să votăm!

Informarea corectă și educația în mod constant considerăm că este cea mai importantă, doar așa devenim conștienți despre drepturile și obligațiile noastre, despre ce putem face proactiv în plus față de doar a posta și comenta în social media, și așa devenim și mai responsabili.

Conform Autorității Electorale Permanente, la ultimele alegeri europarlamentare din 2014, în Municipiul Cluj-Napoca prezența la vot a fost de 29.3%, un procent similar cu cel de la nivelul județului Cluj (30.92%) și al întregii țări, România având în total 32.44% prezența la vot, comparativ cu media de la nivelul Uniunii Europene de 42.62% (care și ea a fost în scădere de la an la an). De asemenea, un sondaj efectuat de IRES la nivel de România după respectivele alegeri arată că tinerii între 18-24 de ani au fost prezenți la vot doar în proporție de 29.6%, cei între 25-34 de ani în proporție de 33.8%, prezența cea mai mare având-o categoriile de vârstă 35-44 de ani (42.8%), 45-64 de ani (54.7%) și 65+ ani (49.9%). Aceste numere sunt foarte mici, de altfel ca și pentru alte tipuri de alegeri care au avut loc în România, și ar trebui să fie suficient încât să ne tragă un semnal de alarmă ca pe viitor să îmbunătățim acest comportament. Lucrul acesta ne-a făcut curioși în legătură cu perspectivele la nivel de Cluj și ce spun statisticile legat de implicarea politică a tinerilor clujeni.

În primul rând, implicarea politică poate lua mai multe forme, nu înseamnă neapărat a face parte dintr-un partid politic, și parcă puțini tineri știu asta sau sunt curioși să afle mai multe despre cum se pot implica. În plus, de exemplu mersul la vot nu înseamnă a “face” politică, așa cum auzim uneori, ci este pur și simplu un drept pe care îl avem și o modalitate de a decide. Referitor la implicarea tinerilor, dar și a altor categorii de vârstă, din păcate nu există statistici verificate din surse credibile și neutre (sau poate nu le-am găsit noi încă), precum studii sau sondaje realizate, ci informațiile sunt mai mult empirice, adică din observațiile din viața de zi cu zi. Pe de o parte, mai ales în Cluj, vedem mulți tineri participanți la diverse evenimente, implicați în proiecte, ONG-uri, vocali și în mediul online, dar de multe ori ne întrebăm dacă asta nu se întâmplă oare doar într-o “bulă” restrânsă din care poate facem parte și noi? Asta pentru că dacă luăm, de exemplu, datele oficiale despre prezența la vot la alegerile europarlamentare anterioare din 2014 sau la alegerile parlamentare din România din 2016, lucrurile nu prea se arată la fel de pozitiv.

În ultimă instanță, câteva cuvinte despre referendumul de duminică, 26 mai.

Oamenii ar trebui să știe că este important, în primul rând, să se informeze despre: rolul referendumului în general și al acestuia în particular (care sunt întrebările cu privire la care să ne exprimăm opinia), de ce este important subiectul pentru care s-a organizat referendumul, și cum poate influența rezultatul deciziile ce vor urma să fie luate în continuare. În al doilea rând, ar trebui să știe că este important să participe la vot pentru că da, rezultatele pot influența în continuare decizii, chiar dacă referendumul este cu rol consultativ.

Suntem curioși cum va arăta prezența la vot în Cluj, dar și în țară, la alegerile europarlamentare de anul acesta. Puteți urmări asta aici. Oficial, am intrat pe ultima sută de metri pentru a decide viitorul nostru. Nu a mai rămas nimic altceva de spus, doar de votat.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This