Muzica neștiută a lumii pe care o vei descoperi la World Experience Festival

Home $ Articole $ Muzica neștiută a lumii pe care o vei descoperi la World Experience Festival

by | Jun 4, 2019 | Articole, Recomandări

World Experience Festival ajunge anul acesta la cea de-a cincea ediție, fiind prima dată când acesta se va desfășura la Cluj. Cunoscut anterior ca Festivalul Ambasadelor, acesta a luat naștere din dorința de a promova diversitatea culturală a țărilor ce desfășoară activități diplomatice în România, fiind pus la cale de Asociația Escu începând cu anul 2015. Încă de la prima ediție, principalul scop a festivalului a fost acela de a aduce mai aproape publicul de elementele culturale ale mai multor țări de pe Glob, fiecare ambasadă prezentă la București având posibilitatea de a-i transpune pe participanți pentru câteva zile în mediul cultural specific țării de proveniență prin expoziții, concerte, dansuri, degustări, filme și workshopuri.

Ediția din acest an abordează tematica Muzica neștiută a lumii, provocându-ne dorința de descoperire prin interacțiunea cu peste 25 de culturi. Astfel, în perioada 13-16 iunie, Centrul de Cultură Urbană și zona din proximitatea acestuia va găzdui peste 100 de artiști ce ne vor propune o călătorie muzicală pe mai multe continente.

Numele artiștilor pe care îi vom întâlni în cadrul festivalului au fost deja anunțați și se pare că vom avea parte de concerte fascinate de jazz, groove, funk, pop, afrobeat, folk, flamenco și multe alte stiluri muzicale. Să nu uităm elementul de surpriză pe care îl va aduce această ediție, accentul fiind pus pe explorarea tărâmului muzical. Autenticitatea va fi transmisă atât prin vocile soliștilor, cât și prin instrumente cu care nu suntem obișnuiți, vestimentație și mișcări ce vor da contur muzicii. Noi suntem tare nerăbdători să ascultăm concertele, iar programul festivalului nu ne va lăsa să ne plictisim nicio clipă, purtându-ne în aceeași zi dintr-un colț al lumii în altul.

Vom da startul cu Exotica Radio DJ Set, proiectul unui portughez care a ales să se mute în România și care îmbină ritmurile specifice țării sale de origine în mixuri pline de energie, iar apoi Indonesia Baroque ne va purta în Java de Vest prin stilul lor muzical plin de misticism, care este deopotrivă calm și exploziv prin schimbări bruște de tempo și ritm. Îi vom putea asculta și pe Apichat Pakwan, proiectul Olandezului Olivier Schreuder și a unui grup de tailandezi, care au lansat stilul muzical Esantronics, o combinație între muzica tradițională thailandeză și dub, hip-hop și electro. Ziua va fi încheiată de trupa Tarabband, un grup ce a luat naștere în Suedia și care o are ca solistă pe irakianca Nadin Al Khalidi. Fugind din calea războiului, aceasta a ajuns în Suedia ca refugiată, unde, alături de suedezul Gabriel Hermansson a fondat trupa ce numără acum 6 membri. Experiența avută de Nadin se reflectă în versurile lor, ce vorbesc despre politică, supraviețuire, pace și toleranță. Au fost desemnați în 2017 drept “Cel mai bun grup al anului” la World Music Awards din Suedia, iar săptămâna viitoare îi vom putea asculta live la noi în oraș.

Vineri pornim la drum cu Trupa Om, continuând traseul în Peru prin intermediul trupei Sin Fronteras și a muzicii lor din zona Anzilor. Vom avea parte atât de un deliciu muzical, cât și de o încântare a privirii, căci vestimentația specifică acestora este una plină de culoare și accesorii, iar mișcările energice completează portretul tradițional din Peru. Alături de trupa JMO, vom descoperi sunetele produse de Kora, harpa africană cu 26 de corzi, ca mai apoi să ne întoarcem acasă cu trupa Bălașa Percussion. Dar să nu credeți că instrumentele acestora vor fi mai puțin spectaculoase. Ziua se va încheia cu cei de la Cerul Întreg ce vor propune un jamsession numit “The Drift”.

Ce-a de-a treia zi va debuta cu ritmurile orientale aduse de Sahaja Yoga, ca mai apoi să îl cunoaștem pe Manu Vera Tudela, ce ne va vrăji prin acorduri la chitară și o voce caldă. Muzicianul născut în Peru își expune prin muzică experiențele avute în numeroasele sale călătorii, în care a fost inspirat atât de legende și tradiții, cât și de interacțiunile cu oamenii. Performează de mulți ani pe străzi în timpul călătoriilor, dar vocea sa a ajuns și la radiourile din America de Sud, abordând un stil gentle folk, cu nuanțe de blues, soul și pop.

Exotica Radio va prelua din nou controlul asupra muzicii, urmat fiind de Mozayek Band, un grup muzical din Siria ce va transmite armonie prin muzică arăbească tradițională și jazz. Cea de-a doua zi îi va aduce pe scenă și pe Pape Djiby Ba & Orchestre Afro Suisse, de la care ne putem aștepta la un show plin de energie, legendarul muzician senegalez transmițând o stare de bine molipsitoare. Acesta s-a făcut remarcat în Senegal încă de la vârsta de 14 ani, iar în anii ‘80 a devenit un glas important al muzicii pop. Acompaniat de instrumente tradiționale africane, dar și instrumente clasice europene ne va fascina printr-un mix de ritmuri specifice Senegalului, jazz, funk, afrobeat, pop și rumba.

Ultima zi de festival va debuta cu noi monstre culturale aduse de Sahaja Yoga, Sin Fronteras și Exotica Radio DJ Set. Apoi îi vom putea asculta pe sirianul Mohamad Zatari și românul Michael Acher, ce vor reinterpreta muzica tradițională din Orientul Mijlociu utilizând instrumente specifice acestei zone, iar Lela Soto Tri Flamenco vor aduce farmecul Spaniei în fața publicului, prin ritmuri de flamenco modern cu influențe de jazz, blues, salsa și R&B. Seara, pe scenă va arca Moonlight Benjamin, ce îmbină ritmurile voodoo din Caraibe cu linia melodică de blues-rock a anilor ‘70 într-un stil ce nu poate trece neobservat. Trupa originară din Haiti fascinează mai ales prin prestația teatrală a solistei, ce reușește să transmită publicului misterul ceremoniilor caraibiene. Show-ul lor e cu siguranță ceva ce nu vei dori să ratezi. Noi de-abia îl așteptăm.

Pe lângă concerte, pe perioada festivalului vei putea participa la o mulțime de activități ce deschid dialogul intercultural, precum expoziții, jamsessions, conferințe și workshopuri. Astfel, vei putea învăța mai multe despre African Drumming, despre muzica arabă sau indiană și vei putea face primii pași de dans caraibean sau grecesc. Nu vei dori să ratezi nici spectacolul companiei Lions of Africa din prima zi a festivalului, când vor aduce ritmurile instrumentelor tradiționale vest-africane, artele marțiale senegaleze, mișcările tribale de dans, acrobația și oratoria la un loc. Toate evenimentele din cadrul World Experience Festival sunt gratuite, așa că ia-ți curiozitatea în parc și fă cunoștință cu alte culturi.

Tu pe care artiști ești nerăbdător să îi asculți la World Experience Festival?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!