Interviu cu Mindscape Studio despre scena Galaxy de la UNTOLD

Home $ Articole $ Interviu cu Mindscape Studio despre scena Galaxy de la UNTOLD

Iar suspin cu gândul la festivaluri. Și dintr-un gând în altul am ajuns să mă gândesc la visuals, scene și spectacolul de lumini de la Untold. De acolo până la a lua legătura cu cei de la Mindscape Studio, au fost doar câteva cuvinte tastate diferență. Mindscape Studio este un studio multimedia şi de tehnologii creative, specializat în a livra experienţe integrate, la cheie, pentru festivaluri, branduri şi instituții culturale. Studioul este specializat în video mapping, evenimente speciale, design scenic și instalații interactive, fiind cel mai premiat în domeniu din România. Lucrările studioului au câștigat premii la festivaluri și evenimente internaționale, iar aici amintesc doar Premiul 1 la Festivalul Spotlight 2018, Best Experimental Mapping la Visual Artist Awards 2018, Premiul Publicului la iMapp 2018, Best VJ Awards la Visual Artist Awards 2018 și Premiul Publicului la iMapp 2015. Mai multe despre activitatea lor și colaborarea cu UNTOLD am vorbit cu Dorel Naste, Creative Director la Mindscape Studio de 12 ani și 2 luni.

În 2004, acesta a început un proiect de live visuals / VJ-ing pentru anumite party-uri și evenimente, numit TVCrash, pe care ulterior și-a dorit să-l dezvolte la o scara mai largă, începând colaborari cu diferite branduri, agenții de publicitate, organizatori de evenimente. Astfel, în 2007, a luat naștere Mindscape Studio.

În clasa întâi am fost dat “forțat” la vioară la Liceul de Artă din Târgu-Mureș și după trei ani de chin m-am apucat de arte plastice. Din clasa a noua m-am specializat în pictură de șevalet și pictură murală. În liceu nu m-am împăcat prea bine cu materiile generale, în schimb am caștigat un premiu și o mențiune la Olimpiadele Naționale de Arte Vizuale și un premiu internațional la o competiție de pictură. Ulterior, am urmat Universitatea Națională de Arte din București, secția Pictură Murală la doamna Marilena Preda Sânc, artistul și profesorul de la care am învățat foarte mult pe partea de video art & art installation. După facultate am lucrat în diverse studio-uri de post-producție și televiziuni. Aici am învățat cum să folosesc soft-urile specializate de grafică și editare video și ce înseamnă un workflow pe un proiect complex. Dacă în facultate am avut parte de multă teorie, în anii de după pot spune că am învățat cum să mă joc cu pixelii.

La Untold sunt responsabili de designul de scenă, realizarea conținutului vizual și operarea video pentru Galaxy Stage. În anul 2016, Răzvan Luca (Head of Architecture) a avut încredere în ei și le-a încredințat sarcina de a face un nou design pentru această scenă. Colaborarea a decurs foarte bine, iar de atunci au realizat în fiecare an ceva nou. Dorel ne-a mărturisit că Galaxy Stage este un proiect de suflet în care au investit mult timp în fiecare an și mereu când vede rezultatul final uită cât de greu a fost să-l realizeze și cât de multă presiune le-a fost pusă pe umeri. S-au bucurat de fiecare dată de produsul finit și au petrecut lucrând în zilele de festival.

În proiectele noastre de stage design gândim decorul special pentru a fi adus la viață prin video mapping. Avantajul este că putem coordona din start setup-ul de scenă și conţinutul video încât împreună să reflecte o viziune unică. În acest fel evenimentul e mai legat și mai unitar. Orice design de scenă are multe specificații creative, tehnice și de implementare ce trebuie respectate. Cred că ar fi nevoie de un articol pentru a le parcurge pe toate. Insă, pe lângă partea vizuală, cel mai important lucru este partea de sigurantă, atât pentru artiștii de pe scenă cât și pentru public.

 

Pentru că subiectul este oarecum nou pentru noi, ne-am întrebat care sunt pașii propriu-ziși pe care îi urmează echipa din momentul în care primesc task-ul de a face video-mapping / stage design pentru un client și ziua evenimentului.

Primul lucrul este primirea brief-ului și a anumitor indicații tehnice de la client. E un pas foarte important și ne-am sfătuit de multe ori clienții să-și facă timp să se gândească foarte bine ce vor să facă și să nu ne considere niște oameni care pocnim din degete și facem miracole. După ce înțelegem cerințele, începe procesul de propuneri scrise și vizuale, moodboard-uri, schițele de stage design, realizarea conținutului video (animații 2D și 3D), muzica și sound designul și renderul final. Pot spune că aceasta este partea cea mai creativă din tot acest proces larg care include pre-producția, producția conținutului vizual și implementarea proiectului. Pe lânga partea de creație și de realizarea a conținutului audio-video, ne ocupăm și de implementarea tehnică, atât pe partea de stage. cât și pe partea de video proiecție și operare video. Este o etapă foarte importantă, întrucât de acest aspect ține succesul unui proiect. Nu e de ajuns să ai doar un design și un conținut foarte bun, fără ca acesta sa nu fie implementat așa cum trebuie.

În ceea ce privește colaborarea cu organizatorii UNTOLD, am aflat că de la bun început au primit mână liberă, însă legătura cu aceștia a fost foarte strânsă. Au avut parte de multe întâlniri, atât la Cluj-Napoca, cât și la București, zeci de telefoane, foarte multe mail-uri și cafele. În fiecare an, scena Galaxy a acaparat toate privirile, căpătând un look tot mai impresionant. Așa că ne-am întrebat: este ea provocarea Untold pentru MindScape Studio sau locul în care imaginația le poate zbura în voie?

Scena Galaxy o consider un caz aparte în festival. Dacă celelalte scene au o identitate vizuală care înclină mai mult spre basm, scena Galaxy are o identitate arhitecturală, aș spune chiar minimală. De altfel, este mult influențată de designul parametric și de ultimele tehnologii digitale de design si fabricație, care, pe lângă faptul că reduc timpul de dezvoltare și producție, ne permit forme care în mod tradițional sunt aproape imposibil de obținut.

Comparativ cu alte proiecte de ale lor, în principal cele de video-mapping pe clădiri, munca în cadrul unui festival, unde totul este mai dinamic și atenția participanților zboară rapid printre mulțimea de elemente atractive pe care organizatorii le gândesc pentru ei, este ușor altfel. La un spectacol de video mapping actorul principal este însăși proiecția de pe clădire. Fie că este o animație abstractă sau o poveste, lumea vine să savureze cele câteva minute de proiecție. Este ca la cinema. O dată început filmul, se face liniște, iar publicul este foarte atent la ce se întâmplă pe cladirea respectivă.

În cazul festivalurilor și concertelor, actorul principal este trupa, artistul sau DJ-ul de pe scenă. Trebuie păstrat un echilibru între prestația muzicală a celor de pe scenă și prestația noastră ca artiști vizuali. De asemenea, dinamica vizuală este diferită față de un proiect de video mapping care în mod normal este între 5 și 10 minute. În cazul concertelor și ale festivalurilor vorbim de câteva ore sau chiar de mai multe zile.

 

În final, Dorel ne-a spus că cel mai important lucru care s-a întâmplat la Untold pentru ei este faptul că aici s-a conturat ideea unei colaborari strânse cu prietenii și partenerii lor de la At Last, Apart Productions, Bobo Visuals, Sound Crew si ABT Motion Rigs împreună cu care au dezvoltat ulterior proiecte frumoase, inedite pentru piața locală și împreună cu care au planuri mari pe viitor. Rămâne să vedem ce ne-au mai pregătit pentru viitor, dar mai ales pentru anul acesta la UNTOLD. Ne vedem acolo?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!