Interviu cu Andi și Anca Daiszler despre Strada Potaissa

Home $ Articole $ Interviu cu Andi și Anca Daiszler despre Strada Potaissa

Numai câteva zile ne mai despart de Strada Potaissa, eveniment în cadrul căruia locația cu același nume se umple de plante, culori, miresme și multă voie bună. Cum suntem niște omuleți curioși din fire, nu am putut să stăm în casă weekendul acesta însorit, așa că am ieșit la o discuție „ca între prieteni” cu o parte din echipa de proiect, să aflăm ce au în plan pentru cea de a treia ediție. Anca și Andi Daiszler, alături de Camelia și Mihai Cotos, sunt persoanele care fac lucrurile să se întâmple, cei care au gândit o piață de flori pe o stradă mohorâtă, slab circulată, dar care primește un suflu autentic în cele trei zile de eveniment. Noi am povestit mai multe cu Andi și Anca despre ce presupune acest concept și de unde a pornit ideea.

Asociația Daisler este vecină cu Potaissa și mereu vedeam strada de la birourile noastre. Aceasta nu era valorificată la potențialul ei maxim și nici nu găseai motive pentru care să te plimbi pe acolo. De trei ani încoace, noi încercăm să oferim străzii un suflet, prin intermediul unui experiment urban. Noi am numit-o Piața de flori altfel, pentru că e un street delivery care are la bază crezul nostru conform căruia o floare așezată oriunde schimbă radical felul în care privim locul respectiv, ne-a explicat Andi.

Încă din primul moment, florile au reprezentat prima idee la care echipa s-a gândit pentru a oferi străzii o nouă perspectivă. Nici nu se putea un alt concept care să se potrivească mai bine cu arhitectura locului. Strada Potaissa se îmbină armonios cu tematica evenimentului, de la piatra cubică care se combină cu un anumit tip de ghivece, până la culoarea zidului care vine în contrast cu verdele plantelor.

Țin minte că, în momentul în care am avut prima idee, n-am mai stat pe gânduri și am făcut pagina de Facebook intitulată Strada Potaissa. Acesta a fost primul pas. Apoi, am vorbit cu restul din gașcă. Lui Mihai i-am cerut ajutorul legat de organizarea evenimentelor, fiindcă el are o experiență mult mai vastă ca mine în acest domeniu. Anca a fost alături de mine atunci când nu reușeam să mă ocup singur de chestiunile administrative. Cameliei, la fel ca Ancăi, îi plăcea să decoreze, să înfrumusețeze și să găsească lucruri banale pe care să le transpună într-un anumit context și să le ofere o cu totul altă valoare. Fiecare dintre noi s-a priceput la câte o părticică din eveniment, tocmai de aceea lucrurile s-au legat atât de bine.

Piața de flori a reușit să creeze o mică comunitate de oameni entuziaști, formată din vecinii locului, care nu ezită să-i întrebe pe organizatori când va avea loc o nouă ediție a evenimentului. Anul trecut, strada Potaissa a fost schimbată radical datorită florilor și activităților diverse, motiv pentru care lumea își dorește o continuitate.

În ediția de anul acesta am încercat să ne implicăm și mai mult, să le explicăm oamenilor ceea ce avem în plan, adică să închidem strada și să facem o pietonală în centrul orașului, chiar și numai pentru trei zile. Dorim să experimentăm conceptul de „bună vecinătate” și să ieșim în fața casei unde ne putem bucura de un peisaj cu totul schimbat. De la an la an, încercăm să lansăm o dezbatere despre aducerea străzii în mentalul colectiv și despre implicarea tuturor pentru o zonă viabilă, unde poți găsi la orice colț o imagine dintr-o altă lume.

Strada Potaissa își dublează spațiul de eveniment pentru ediția din 2019, iar Piața de Flori se va întinde până în apropierea străzii Napoca. Bineînțeles, accesul auto va fi interzis. Standurile vor fi împărțite în două zone. Prima parte se va întinde, ca și până acum, de la strada Universității până la Fortăreței, iar noua secțiune va cuprinde zona de curbură a zidului, până la intersecția cu strada Napoca. Aici vor fi readuse schelele pe care vor fi montate beculețe și alte elemente de decor. Totodată, în această parte va fi amplasată și scena. S-a menționat anterior că evenimentul își propune să implice și să aducă comunitatea mai aproape, motiv pentru care organizatorii au preferat să încheie parteneriate cu localurile de pe stradă și să aducă mai puțini vendori în zona de lounge. Dar ce mai aduce nou Piața de flori altfel?

Ne-am gândit ca anul acesta să venim cu variante de umbrar, unde lumea se să răcorească altfel decât prin a consuma băuturi. Pentru mine, ediția va fi una cu totul deosebită, pentru că mama mea va participa cu un stand și îmi doresc să fie o experiență frumoasă pentru ea. În total, vom avea 18 vendori, dublu față de ediția de anul trecut. Partea cea mai frumoasă este aceea că, după trei ani, suntem noi contactați de persoane interesate să participe la eveniment. Totuși, cel mai important rămâne să-i găsești pe acei oameni care pot să vină cu diversitate, a declarat Anca.

Toți vendorii pe care i-am ales sunt interesanți. Mă bucur foarte mult că avem standuri care, pentru a treia oară, vin pe Potaissa. Printre altele, proprietarii lor ne-au spus că așteaptă evenimentul acesta și preferă să nu meargă la alte târguri, tocmai pentru a-și păstra plantele. Spre exemplu, Simona Persecan vine cu lavandă încă din prima ediție, la fel Florăria Viva Flor Boutique, precum și mulți alți producători locali. Pentru decoruri, vom fi ajutați de Ambient, Nea Garden, care ne trimit o pepinieră și Eco Garden, care ne oferă plante pentru decorarea străzii. Vor fi prezenți și vendori din afara Clujului, precum Grădina Cactușilor din Arad, ne-a spus Andi.

Piața de Flori Altfel nu își așteaptă publicul doar cu o gamă variată de plante, ci și cu activități atrăgătoare. Vendorii vor organiza ateliere practice dedicate tuturor celor care se vor afla pe stradă în acele momente. Nu vor lipsi nici concertele, statuile vivante sau boardgames. De asemenea, vor exista și activități adiacente. Duminică, de la ora 17, va fi programat un little picnic, venit la cererea vecinilor.

Peste tot în lume se întâmplă ca străzile să se închidă pentru o zi, iar oamenii ies să împartă mâncare și să socializeze. Noi vom pune stăpânire pe câteva dintre mesele de la DOT, Makeba și Visuin, le unim pe toate pentru a forma o masă lungă pe strada Potaissa. Toată lumea e invitată să aducă ceva de acasă și să se bucure de compania noastră. Tot duminică, înainte de little picnic, organizăm o întâlnire cu reprezentanți ai primăriei și vecini de pe Potaissa, pentru a discuta mai multe despre potențialul acestei străzi și ce s-ar putea face cu ea spre o schimbare reală. Sâmbătă, de la 10 la 14 vom organiza o activitate unde toți cei care au acasă plante dublură pot să vină să le dea la schimb pentru o altă plantă.

Andi ne-a mărturisit că își dorește să continue acest proiect până când zona se va transforma definitiv, moment în care se gândește să mute Piața de Flori într-o altă locație. Până atunci, evenimentul crește de la ediție la ediție. Anul acesta vor fi implicați și voluntari care, alături de echipă, se vor asigura că cele trei zile decurg conform planului.

Îmi aduc aminte că prima ediție de Strada Potaissa a ținut o săptămână, în loc de trei zile cum facem acum. Cu trei ani în urmă, noi am fost și organizatori și voluntari. La cea de a doua ediție, am simțit mai puțină presiune și ne-am bucurat mai mult de stradă. Anul acesta, sunt încântată de faptul că oamenii își doresc să se implice alături de noi și să facă voluntariat. Avem înscrise persoane de 13 ani, dar și persoane care au depășit cu mult această vârstă. Situația ne arată cine ar fi publicul evenimentul, adică toată lumea, ne-a zis Anca.

Nouă ne-a plăcut tare mult acest interviu și abia așteptăm să descoperim cum strada Potaissa se îmbracă în straie noi din 14 și până în 16 iunie. Vii și tu la Piața de flori altfel, nu-i așa?

P.S. Mi-e dor de tine nu lipsește nici anul acesta de la intrare, așa că fii pregătit pentru niște poze cool. Și multe, multe flori, desigur!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!