Un nou set de bilete la Festivalul Enescu de la Cluj

Home $ Știri Cluj $ Un nou set de bilete la Festivalul Enescu de la Cluj

by | Jun 26, 2019 | Știri Cluj

Festivalul Enescu de la Cluj-Napoca anunță punerea în vânzare a unei noi serii de bilete la cele 6 recitaluri de gală programate în perioada 4-14 septembrie 2019. Alături de alți artiști de talie mondială, festivalul propune publicului meloman doi muzicieni de vârf ai generației lor: pianistul Charles Richard-Hamelin și violonistul David Grimal.

Biletele pot fi achiziționate atât online, de pe platformele Iabilet.ro și Eventim.ro, cât și din rețelele fizice de magazine ale partenerilor. În curând vor fi puse în vânzare și noi pachete de abonamente.

Charles Richard-Hamelin

Pianistul canadian Charles Richard-Hamelin și-a trecut în palmares mai multe premii importante, la cei 30 de ani ai săi. În 2015 a câștigat medalia de argint și Premiul Krystian Zimerman pentru cea mai bună sonată la Concursul Internațional Chopin Piano 2015. A primit premiul al doilea la Concursul Internațional de Muzică de la Montreal și premiul al treilea plus premiul special la Concursul Internațional de Muzică din Coreea de Sud.
S-a făcut remarcat datorită felului în care reușește să îmbine inteligența și finețea când este în fața pianului. Criticii au spus că are „abilitățile necesare să rivalizeze cu cei mai buni și experiementați pianiști din lume.”

Are o carieră solo foarte activă, a cântat cu orchestre importante precum Sinfonia Varsovia, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Orchestra Simfonică din Singapore sau Orchestra Simfonică din Montreal. Anul acesta a ajuns deja pe scene importante ca Philharmonie din Paris, Koerner Hall sau Suntory Hall. Într-un interviu din presa internațională a declarat că fiecare concert înseamnă o provocare și un mod de autocunoaștere: „Cu fiecare concert aflu mai multe despre slăbiciunile mele, dar și despre punctele mele forte”. În 2018, Charles Richard-Hamelin și Andrew Wan, Concertmaster de la Orchestra Simfonică din Montreal, au lansat albumul Beethoven: Sonatele de vioară nr.6,7 & 8. La începutul anului 2019 albumul a fost nominalizat la Juno Awards ca albumul clasic al anului. La Cluj-Napoca, va cânta în 4 septembrie la Sala Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

David Grimal

Muzician complex, abordează cu aceeași ușurință atât repertoriul contemporan cât și cel clasic. Este unul dintre cei mai renumiți violoniști ai momentului. Cântă pe un Stradivarius, „ex Roederer” din 1710 și pe „Don Quijote”, o vioară concepută pentru el de lutierul francez Jacques Fustier. A primit distincția Chevalier des Arts et des Lettres din partea ministrului francez al culturii în 2008. A susținut concerte cu cele mai importante orchestre din lume, sub conducerea unor dirijori renumiți precum Christoph Eschenbach, Michel Plasson, Michael Schonwandt, Peter Csaba, Heinrich Schiff, Lawrence Foster, Emmanuel Krivine, Mikhail Pletnev, Rafael Fruhbeck de Burgos și Peter Eotvos, Andris Nelsons sau Christian Arming. Este invitat să performeze pe cele mai renumite scene muzicale și să susțină cursuri de măiestrie. Este un preferat al compozitorilor pentru că abordează repertorii dificile, fiind interesat atât de orchestră, muzica de cameră, muzica contemporană cât și de muzica barocă, muzica clasică sau muzica romantică.

Pe lângă cariera recunoscută ca artist solo, David Grimal este cunoscut și pentru proiectele sale personale, iar unul dintre cele mai renumite este „Les Dissonances” (creat în 2004), o orchestră de cameră unde fiecare muzician contează. „Am înființat un loc în care muzicienii să se poată simți liberi: o orchestră orizontală, în niciun caz una verticală. O orchestră care să cânte într-o zi împreună, dar nu sub direcția impusă de cineva. Nu sunt eu șeful. Este deci un loc al creativității”, a spus David Grimal într-un interviul pentru Radio România. David Grimal este o prezență foarte cunoscută în România, mai ales că soția sa este româncă. Despre George Enescu, violonistul francez spune că „muzica lui este complexă și solicită multă exigență. În același timp, e toată o inimă, mustește de sentimente. Cred că de aceea muzica lui George Enescu este în mijlocul sufletului românesc. ”(sursa: Radio România Cultural). David Grimal va susține pentru prima dată un recital în 9 septembrie, la Sala Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Acesta va cânta în duet cu pianistul Grigor Asmaryan.

Detalii despre fiecare recital pot fi găsite și aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!