Cum a fost la a șaptea ediție Jazz in the Park

Home $ Articole $ Cum a fost la a șaptea ediție Jazz in the Park

by | Jul 8, 2019 | Articole, Cum a fost la

S-a încheiat capitolul cu numărul 7 a festivalului Jazz in the Park, așa că, tragem linie și împărtășim experiențele avute în cele 4 zile pline de muzică, voie bună și întâlniri cu prietenii, toate într-o atmosferă jazzy. Cu fiecare ediție, festivalul a crescut tot mai tare, iar anul acesta se poate mândri cu cel mai mare concert de jazz găzduit vreodată în Cluj, peste 30 de trupe care au întreținut atmosfera și zeci de mii de participanți ce au îmbrățișat muzica.

Pe întreaga durată a festivalului, mai bine de 100.000 de persoane au participat atât la concertele de jazz, cât și la diferitele activități pregătite de organizatori și partenerii acestora în întreg parcul.

Festivalul a înregistrat un record de audiență chiar din ziua deschiderii, când peste 26.000 de persoane au umplut parcul pe întreaga perioadă a zilei și mai mult de 8.000 de oameni au urmărit cu entuziasm concertul susținut pe scena principală de basistul Marcus Miller (US).

Sunt mulțumit de cum a ieșit ediția a șaptea de festival. Simțeam nevoia să livrăm o ediție reușită, mai ales din cauza condițiilor de anul trecut, când ne-a plouat 9 zile din 11. Sunt încântat de modul în care colegii mei s-au mobilizat și de dinamica pe care noi am avut-o în acest an. Cred că s-a simțit și în evenimente energia bună care venea dinspre echipă. De asemenea, am reușit să livrăm un lineup și un conținut de festival care a fost foarte bine primit de public, încă din prima zi. Bucuria participanților ne-a încărcat mult și ne-a dat energia necesară să muncim timp de patru zile încontinuu.
Am constatat un număr foarte mare de străini veniți la eveniment și am primit un feedback foarte bun din partea trupelor. Aproape toate au lăudat energia pozitivă a locului, muzica foarte variată și accesibilitatea evenimentului. Am dat tot ce am putut pentru acest eveniment și rezultatele au fost acolo. Simt că am trecut la un nou nivel. Mulțumim din suflet pentru toate cuvintele frumoase pe care le-am primit în timpul celor 4 zile. Să știți că ne-au ajutat!- a declarat Alina Vaida, directorul executiv
al Jazz in the Park

Din punctul meu de vedere, Jazz in the Park e, cu siguranță, un festival pentru prieteni. Pe lângă faptul că atunci când pornești spre parc mai aduci cu tine cel puțin un amic, șansele să te întâlnești prin festival cu un prieten vechi sunt foarte mari. Până la urmă, Clujul nu-i chiar atât de mare, iar când e Jazz în the Park, nu prea îți vine să stai în casă. Cu mic, cu mare, majoritatea clujenilor au vizitat parcul în ultimele zile pentru a se delecta, iar un eveniment ca acesta arată latura luminoasă a orașului, oferind contextul prielnic pentru a trasa punți între generații. Drept dovadă, imediat ce am ajuns în parc am observat un bătrân care se grăbea cu nepotul de mână spunându-i: “Haide, a început deja concertul.” Iar cei mici chiar nu au avut cum să se plictisească în aceste zile, căci le-au fost pregătite ateliere, jocuri și diverse activități care să îi familiarizeze cu muzica. Recunosc că am tras și eu cu ochiul la activitățile din Playcamp și am chicotit observând jovialitatea cu care cei mici erau invitați să recunoască instrumente sau să cânte.

Patru scene au făcut parcul să vibreze în ritmuri de jazz, artiștii abordând atât stilul clasic, cât și pe cel modern. Ne-am lăsat hipnotizați de Marcus Miller și ale sale acorduri, am dansat pe muzica plină de energie a celor de la Ghost-Note și Tiny Fingers, iar Judith Hill ne-a fermecat cu vocea sa. Pe lângă scena principală, la care au concertat aceștia, alte 3 scene i-au ademenit pe participanți printr-o varietate de abordări ale stilului jazz. Despre cum a decurs prima zi a festivalului a povestit Corina mai în detaliu aici, așa că, aruncă o privire.

Pe lângă concerte, n-au lipsit nici gustările ce uneori s-au transformat în picnicuri la care se împărțeau bucatele și o mulțime de pahare de bere. Am apreciat foarte mult inițiativa de a introduce pahare reutilizabile și m-am bucurat de fiecare dată când vedeam oameni care veneau cu paharul la bar pentru refill. E un prim pas pentru a ne responsabiliza, așa că, sper să se extindă această metodă.

Pentru prima dată, eu și Corina am intrat și în sediul UAD din Parcul Central, curioase ce opere vom descoperi înăuntru, în cadrul unei expoziții deschisă pentru toți curioșii. Înăuntru am fost înconjurate de picturi ce ne-au transpus într-o sumedenie de povești și fiecare dintre noi a pus ochii pe un anumit stil de pictură. Ne-au fascinat și obiectele de la târgul vintage, de unde puteai cumpăra de la bijuterii confecționate manual, până la geci pictate de mâini dibace. Ca să nu mai spun de obiectele branduite Jazz in the Park și standurile cu vinyluri și CD-uri, de unde nu îți vine să pleci fără să cumperi un suvenir. Amatorii de adrenalină au optat și pentru tiroliană în cadrul festivalului, însă noi nu am avut suficient curaj, așa că am rămas la plimbări lungi pe toate aleile însoțite de dans.

Și anul acesta fondul Jazz in the Park aduce un ajutor în comunitatea locală. Până la această ediție, au fost donați peste 50.000 de euro către comunitate, iar de data această, cei 20 de lei pe care i-ai donat vor merge înspre trei proiecte. Unul dintre acestea este Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy, prin care mai mulți actori vor vizita pacienții din 8 spitale pentru a le crește starea de bine. Voucherul cultural este un alt proiect, prin care Centrul Cultural Clujean își propune să asigure accesul persoanelor din grupuri vulnerabile la evenimente culturale în mod gratuit. Cel de-al treilea proiect este Drama 5, al celor de la Reactor, în cadrul căruia sunt organizate rezidențe de scriere pentru autori dramatici, cu scopul de a contribui la dezvoltarea dramaturgiei românești. Astfel ai avut toate motivele să donezi și să îți iei brățara colorată Jazz in the Park.

Una peste alta, Jazz in the Park a fost despre veselie, despre împărtășirea dragostei pentru muzică, despre dans, clipe memorabile și despre prieteni… mulți prieteni. Festivalul s-a încheiat, dar, vestea bună e că ne vom reîntâlni cu atmosfera aceasta în octombrie, la Jazz in the Street. Get ready!

Galerie foto:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!