Ghidul #ClujLife pentru MOX 2019

Home $ Articole $ Ghidul #ClujLife pentru MOX 2019

by | Jul 9, 2019 | Articole

9 iulie. Iar asta înseamnă că mai sunt două zile până când pornim spre munți, mai exact spre Valea Drăganului, ca să ne bucurăm în tihnă de o nouă ediție Music Outdoor Experience. Sau, după cum îi spun prietenii și apropiații, MOX. Anul trecut am fost începătoare la acest festival, iar 80% din timp mi l-am petrecut contemplând și admirând natura din juru-mi, visând cu ochii deschiși. De data aceasta însă, vreau să mă bucur de toate activitățile pe care ni le-au pregătit organizatorii, de ateliere, de concerte, de focul de tabără, de absolut tot ce mișcă. Tocmai de aceea m-am apucat să fac cercetări, să pun la cale un mic plan de atac, și din una în alta mi-am amintit că s-ar putea să mai aveți și voi nevoie de unele informații. Așa că am așternut într-un document Word ghidul de festival, pe care vi-l prezint și vouă în cele ce urmează.

Când, unde?
Păi cât ai zice ”Plec la MOX cu prietenii”, până își fac toți bagajul și coboară ”în 5 minute”. Adică în vreo două zile. Începe joi, 11 iulie, de la ora 12pm, și se termină duminică, în momentul în care-și va face curaj ultimul om să lase în urmă verdele naturii și să plece acasă. Asta e doar o metaforă și vă rog să o tratați ca atare. Campingul și facilitățile acestuia va fi deschis până în 14 iulie, ora 12pm. Ne întâlnim în aceeași locație ca și anul trecut, la Coada Lacului Drăgan, din Valea Drăganului. Pentru cei care ați ratat ediția din 2018, vorbim despre poienița din apropierea barajului Drăgan, accesul spre festival făcându-se la intersecția dinaintea Pensiunii Art 1000. Următorii 7km îi veți parcurge cu un microbuz pus la dispoziție de organizatori. Drumul e îngust și destul de rău, credeți-mă că e mai bine așa. The ride is free.

Cum ajung acolo?
Ai trei variante, patru dacă ești viteaz: cu autocarul, cu trenul, cu mașina sau cu bicicleta. Dacă mergi cu autoturismul, trebuie să urmărești următorul traseu: Cluj – Huedin, apoi mergi înainte către Oradea, după Poieni faci stânga la intersecție către Valea Drăganului. Dacă nu ai ajuns în momentul în care trebuie să traversezi o cale ferată, ești pe drumul greșit, reconfigurează traseul. Revenind, faci stânga spre baraj și ții drumul principal, până ajungi la Pensiunea Art 1000. Dacă mai ai loc în mașină, fă un bine și scrie pe grupul acesta, pentru că mai sunt oameni în căutare de transport și numai bine vă împrieteniți până la festival și vă ajutați la montatul corturilor și băutul berilor.

Mai apoi, aveți varianta autocarului, care pleacă în baza unui program stabilit de pe Platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”. Locurile sunt limitate și trebuie să faceți o rezervare la adresa [email protected], în care să menționați numele, ziua, ora și numărul de telefon. Taxa / cursă este de 25 lei, nu uitați să vă rezervați un loc și la întoarcere, că bănuiesc că nu plănuiți să rămâneți în munți. Dacă alegeți trenul, acesta oprește în halta Valea Drăganului și e cam multișor de mers, dar este o variantă pentru cei care se știu în formă. Valabil și pentru bicicliști.

Am nevoie de bilet?
Ei bine, da. Prețul abonamentelor este de 180 de lei momentan, încă fiind în perioada de presale. Vă imaginați însă că minutele-i sunt numărate și din clipă în clipă vor rămâne doar bilete la preț întreg, de 220 lei. Campingul este inclus în prețul biletului, precum și parcarea și transportul de la parcare până la perimetrul festivalului și înapoi. Și pentru că nu toată lumea poate veni toate zilele la MOX, s-au pus în vânzare și bilete de o zi, de sâmbătă pe duminică. Acestea se pot găsi online aici sau la fața locului în ziua de sâmbătă. Nu există bilete de o zi și pentru alte zile, doar pentru acestea, #sorry. Copiii până în vârsta de 7 ani au acces gratuit pe toată perioada festivalului cu condiția să fie acompaniați de un părinte / tutore care deține un bilet de festival valid.

De ce activități mă pot bucura în timpul zilei?
Eu am povestit pe larg despre activitățile pe care le puteți bifa la MOX în articolul de aici, aruncați o privire și alegeți-vă și voi după preferințe personale. Părerea mea e că festivalul nu ar fi același dacă nu ați experimenta măcar un atelier, lenevitul în hamac, un film la Cinemobil, cântatul (sau lălăitul) la focul de tabără, slalomul între main stage și ”scena din pădure”, pentru că funcționează ambele și pe timp de zi, mai spre după-amiază. Poate că ar mai fi de interes să știți că puteți intra și ieși de pe teritoriul evenimentului de câte ori poftiți atâta timp cât aveți brățara de festival intactă pe încheietura mâinii, so feel free to explore the surroundings.

Care este programul de la scene?
Anul acesta avem un line-up bogat, consistent, organizatorii au reușit să acopere mai multe genuri muzicale. Vorbim despre un mix live pe partea de componente electronice și voce, dar și pe cea de instrumente de voce. În fiecare zi va fi un moment live și au încercat să potrivească restul artiștilor cu acesta. Pe afiș apar nume precum Adrian Despot și Cezar Popescu – Vița de Vie acu2tic, Argatu și Window, o trupă din Budapesta. De asemenea, vor exista seturi electronice live – Heion, Dor de Ducă, Radical Guru (voce și instrumente), vor avea și combinația N.Ser cu Mistah White, dub și drum and bass.

Pot să merg de acasă cu mâncare și băutură?
Poți să aduci de acasă apă în bidoane de plastic sigilate de 2.5l sau 5l, iar la capitolul mâncare este permis accesul cu slănină, sare, pâine, ceapă verde (că doar suntem pe munte), conservă pateu – maxim una de participant – și o caserolă mică de plastic cu zacuscă. Orice nu se găsește pe lista aceasta se găsește pe lista de ”Lucruri pe care nu poți să le iei cu tine la Music Outdoor Experience 2019”. Stați totuși fără grijă, pentru că vă veți putea procura din interior diverse preparate, există o zonă de foodcourt amenajată, deci nu e loc de greva foamei sau slăbit la MOX. Apropo de asta, plata serviciilor și a produselor în incinta evenimentului se va face cu tokens (1 token = 8lei).

Am voie / n-am voie? Ce spune regulamentul?
Ai voie cu rucsac & ghiozdan, cort și echipament de dormit, lanternă, aparate foto și camere video profesionale, medicamente (inclusiv insulină), deodorant și parfumuri. Nu ai voie cu alcool, droguri, cuțite și bricege cu lama mai mare de 6cm, arme, explozibil, artificii, materiale publicitare, să faci focul în zone neamenajate special pentru asta, boxe portabile, sisteme audio, obiecte din sticlă. Veți fi percheziționați la intrare, iar în cazul în care refuzați acest lucru, nu vă va fi permis accesul la festival, so take care. De asemenea, notați faptul că pe teritoriul campingului sunt interzise terasele sau orice tip de mobilier de grădină, generatoarele de curent, aragaze și grătare. Corturile se vor monta doar în zonele delimitate. Nu se campează în drum, în zonele de toalete și dușuri, în zona de acces sau în orice alte zone cu altă destinație decât cort. Nu aruncați deșeurile în afara pubelelor și a containerelor de gunoi și amintiți-vă în orice moment că vă aflați în natură. Fiți buni cu aceasta.

De ce altceva mai am nevoie la MOX?
Organizatorii recomandă să strecori pe listă și bocanci, pelerină de ploaie, haine mai groase (la munte nu-i ca la mare pe faleză noaptea), hârtie igienică, ciupică / bască, iar pentru a te bucura la maximum de experiență, ia cu tine și un hamac, o pătură de picnic, minge de volei, frisbee, chitară/nai/fluier sau ce-ți mai vine prin minte că ar putea să te relaxeze. Dacă ai acasă, un patruped simpatic, are voie și el la festival. Dacă e agresiv sau foarte mare, mai bine îl lași cu un vecin, căci s-ar crea un pic de panică în rândul celorlalți participanți, fără supărare. Altfel, consultați pagina de ”rules” de pe site pentru orice alte nelămuriri.

Asta-i tot. Ne vedem la MOX, măăăăăi!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!