Cum e la MOX cu mai puțin de 24h înainte de a se deschide porțile festivalului

by | Jul 10, 2019 | Articole

10 iulie. Iar asta înseamnă că au mai rămas mai puțin 24 de ore până când MOX își deschide larg crengile și ne lasă să pătrundem în poienița de la Valea Drăganului. N-am mai avut răbdare, așa că azi la ora 11.00 am pornit spre locație să vedem care e stadiul pregătirilor, ce au făcut băieții în perioada Sihăstriei, care e temperatura la munte și alte detalii de genul. Știm, am mai fi putut aștepta o zi și să intrăm pe poarta festivalului odată cu toată lumea, dar tare ne mai place etapa aceasta a pregătirilor. Ne face să ne bucurăm altfel de eveniment în ziua deschiderii. Plus că nu o să înceteze să mă uimească niciodată cum doar în câteva ore toate pică la locul lor, ca și cum ar fi fost acolo de o viață.

Două ore mai târziu am ajuns la Pensiunea Art 1000 și, dacă mergeți cu mașinile personale, cel mai bine ați introduce locația aceasta pe GPS. Zic asta pentru că oricum toate autoturismele vor rămâne în parcarea pensiunii și de aici veți fi preluați de un microbuz pus la dispoziție de către organizatori. Cursa va fi gratis, spre deosebire de anul trecut când avea o sumă modică de 2 sau 3 lei, și vă va duce până foarte aproape de platoul unde are loc festivalul. Sunt doar 3-5 minute distanță de mers pe jos, pe care le veți parcurge cu brio la pas pentru că drumul este extrem de abrupt și este greu de urcat cu microbuzul. Vă asigur însă că priveliștea de sus merită cu vârf și îndesat cele câteva minute de mișcare și efort fizic.

După 15 minute de ploaie cu gheață și rătăciri pe drumuri lăturalnice – pentru că de anul trecut și până acum ni s-a aglomerat memoria cu foarte foarte multe lucruri și am uitat traseul exact, am ibzutit să găsim calea cea bună către MOX. Nu o să spun că mi-am simțit plămânii inhalând aer ca pentru prima dată când am ajuns pe platou, nici că m-am simțit ca acasă când am văzut înalții brazi în zare, nici că ultimii picuri din ploaia ce abia trecuse mi se prelingeau pe față parcă în semn de bun venit. Voi spune doar că am simțit cum fiecare fibră din mine se bucura să recunoască acel peisaj familiar, încărcat de prospețime și viață. Locul inspiră acea senzație că este neatins de mâna omului, chiar dacă în jur mișunau voluntarii și echipa organizatorică. Un paradox al MOX-ului, am putea spune.

Poate că acest lucru are de-a face cu faptul că tot festivalul este construit de la zero de către echipă în perioada Sihăstriei, pe care noi am menționat-o în repetate rânduri când am vorbit despre evenimentul în cauză. Pentru cei care nu știu, vom spune pe scurt doar că, cu o lună înainte să fim așteptați la Valea Drăganului, organizatorii, alături de voluntari, pleacă spre munți cu toate tipurile de conserve posibile în bagaj și petrec câteva săptămâni lucrând la crearea acestui festival – curățarea pădurii, realizarea de băncuțe și garduri din lemn, construirea dușurilor și a toaletelor, a scenelor și tot ce veți mai vedea în festival. Cumva, creează un festival în inima naturii folosind elementele acesteia, fără nicio intenție de a face pădurea să fie stingherită de prezența lor.

Ei bine, toate aceste lucruri le-am găsit deja puse la punct: Main stage-ul zâmbind cu fața spre pădure, Forest Stage pitită printre copacii înalți care-și așteaptă oamenii să lenevească în hamace, mulți bușteni care vor ține loc de băncuțe, baloți de fân adunați laolaltă într-un Chill Corner ce vă va duce cu mintea la verile petrecute la bunici, zone proaspăt cosite în care vor avea loc diverse ateliere și activități, camping gata de aventură, în care deja răsărise vreo 2-3 corturi. Cum ”locul de joacă” e pregătit pentru următoarele 4 zile, astăzi se ocupau cu detalii precum – amenajarea activărilor și a barurilor, se instala generatorul în pădure, la Main Stage câțiva oameni se jucau cu luminile și sonorizarea pentru a vă oferi experiența completă de festival. Totul se desfășura cu calm și într-o liniște de invidiat, mi-aș dori să am biroul în vârf de munte în fiecare zi.

Pe final, mă simt datoare să vă sfătuiesc să uitați adidașii acasă și să vă echipați corespunzător cu bocanci și haine groase, obligatoriu un sac de dormit pe care vă puteți baza dacă stați peste noapte. Pe lângă faptul că azi a plouat, iar vremea pe weekend se anunță destul de capricioasă, noaptea temperaturile vor ajunge sub 10 grade, iar ziua nu cred să depășească 20°C.

Dacă nu aveți încă bilet, puteți achiziționa unul aici. Există și bilete de o zi, dar doar de sâmbătă pe duminică. Ne vedem la MOX!

Tags: mox

Evenimente viitoare

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This