5 festivaluri de muzică care aduc locații inedite la viață

Home $ Articole $ 5 festivaluri de muzică care aduc locații inedite la viață

by | Jul 11, 2019 | Articole

Eu fac parte din categoria oamenilor care se uită prima dată după rândul în care este notată locația unui eveniment în momentul în care acesta este anunțat. Nu mă interesează la fel de mult ce artiști sunt pe afiș, nici ce film se difuzează, nici ce jocuri se vor juca. Mă preocupă mai mult unde mergem. Cel puțin în cazul meu, locul dictează vibe-ul general al adunării și poate acesta ar fi un alt motiv pentru care vara-mi este anotimpul preferat – pentru că mă ține doar în spații outdoor, în natură, pe vreun vârf de deal sau lângă un lac, pe lângă vreun castel sau pe un domeniu de care nu auzisem vreodată. Și sunt sigură că în momentul în care am pomenit toate acestea v-a și zburat gândul la vreun festival drag, fapt care doar întărește bănuielile mele: conștient sau mai puțin conștient, toți suntem atrași de unele evenimente mai mult decât de altele datorită locației.

Astăzi povestim despre ce-a fost înainte să fim noi toți acolo, înainte să intrăm în valuri de râsete și cu chef de distracție pe porțile festivalului. Adică despre locații inedite care ne-au primit cu brațele deschise să le dansăm în iarbă și să admirăm cerul de deasupra lor, în cadrul unor festivaluri care deja ni s-au lipit de suflete.

Electric Castle
Electric Castle reprezintă o experiență unică pentru toți cei care îi trec pragul și mare parte din atracția exercitată de către acest festival se datorează minunatului domeniu al Castelului Banffy unde are loc în fiecare an. Castelul, cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil. Pana in 1944, clădirea principală a fost reședința de bază a familiei Banffy, având peste 25 de camere și beciuri boltite. Camerele erau decorate opulent, cu piese vechi de mobilier, renumele castelului fiind dat și de biblioteca și arhiva sa, ambele pierdute in 1944, când trupele germane au jefuit și incendiat proprietatea. După naționalizare, aici a funcționat Cooperativa Agricolă de Producție, spațiul fiind folosit și ca depozit pentru materiale de construcții, copacii de pe domeniu au fost tăiați, iar curtea a fost transformată în loc de pășunat. În anul 2000, castelul Bánffy de la Bonțida este inclus de către World Monuments Fund în lista celor ,,100 cele mai periclitate situri din lume” și tot în acest an au fost începute lucrările de restaurare. Și poate că puțini dintre voi cunoașteți legenda potrivit căreia castelul ar fi bântuit. Prințesa care a trăit în castel, avea o relație cu cineva din exterior și, fiind văzută când se furișa de către unul din băieții de la grajduri, ca să nu fie dată în vileag, a sedus grăjdarul și apoi l-a ucis cu un cuțit. Fantoma tânărului bântuie castelul, așa că mare atenție cu cine vă întâlniți între dansuri.

Dava Festival
Următoarea oprire este la Sighișoara, unde o fostă fabrică de sticlă a prins contur și a devenit ”The New Age Citadel”. Avem de-a face cu o locație industrială unică, într-un oraș medieval spectaculos, locație care a aparținut companiei de sticlă STIMET SA. Stimet a fost una dintre cele trei societăți comerciale, alături de Cesiro și Artfil, în care a fost divizat Combinatul de faianță și sticlărie din Sighișoara (al cărui activitate a început în 1957), urmând ca mai apoi să fie privatizată. Fabrica a fost închisă în noiembrie 2005 pentru că nu a fost obținut creditul necesar retehnologizării. Sute de locuri de muncă s-au pierdut în acel moment, iar peste 100.000 de mp au rămas în bătaia prafului. DAVA Festival folosește doar aproximativ 20% din acest spațiu, această decizie fiind luată din rațiuni de siguranță. Organizatorii încearcă prin intermediul acestui eveniment să aducă la viață vechea fabrică de sticlă, să pună locul în mișcare prin muzica electronică. În interiorul platformei industriale se află fosta sală a cuptoarelor, o adevărată ”catedrală” cu aproximativ 6000 de mp open-space. Sperăm ca în viitor să vedem și componenta de indoor în cadrul festivalului acesta.

 

AWAKE
Iar acum, haideți să ne îndreptăm spre domeniul Teleki din satul Gornești, județul Mureș, unde are loc AWAKE Festival. Amplasat în inima Transilvaniei, domeniul Teleki cuprinde 16 hectare de teren spectaculos, găzduind și castelul numit „cel mai frumos castel din Ardeal” și „comoara Mureșului”. Acesta este construit în secolul al XVIII-lea în stil Grassalkovich, un stil foarte răspândit în Regatul Ungariei. Castelul Teleki este așezat în cadrul unui impresionant parc dendrologic cu statui alegorice, pajiști liniștite, copaci bătrâni și un iaz de-a dreptul fermecător, toate fiind păzite de râul Mureș. Dacă e să ne uităm la istoria acestui loc, vom afla că Sigismund de Luxemburg a dăruit în 1405 moșia lui Somkereki Antal, ca recompensă pentru că i-a salvat viața. Unul din fii lui Antal a ridicat o cetate pe moșia de la Gornești, construită parțial din piatră, având două bastioane și două turnuri mai mici. După moartea acestuia, domeniul a ajuns la familia Bánffy, iar mai apoi trece în stăpânirea lui Teleki Mihály. La sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, clădirea a fost jefuită și biblioteca distrusă. În 1949 ansamblul a fost naționalizat, iar în 1956, după o epidemiede tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. În 2006 a fost retrocedat și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. Locația este, de-a lungul anului, gazda a diverse evenimente, de la tabere pentru copii, nunți, petreceri private, până la concerte și festivaluri, cum e cazul AWAKE.

Summer Well
Nu putem uita de Summer Well, care are loc pe Domeniul Stirbey, un vast domeniu de 24 ha, cu arbori care ating chiar și remarcabila vârstă de 400 de ani, având un superb lac interior cu o suprafață de 1.4ha, dar și o deschidere de 300m către lacul Buftea. Lacul artificial din parc adăpostește rațe, gâște și câteva lebede. Podul peste lac este o “moștenire” lăsată de o echipa de filmare engleză, care a turnat cu ani în urmă un film, folosind lacul ca decor. Unii spun că aici veți găsi într-adevăr un palat, spre deosebire de multe conace, case mari sau alte construcții care își spun astfel. Domnitor al Țării Românești, Barbu Dimitrie Știrbei a început în 1850 construcția palatului de la Buftea ca o culă, prevăzută cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie. Urmașii săi au adăugat acestei clădiri încă două etaje și i-au adus o serie de modificări importante, în ton cu moda arhitectonică a acelor ani, și anume stilul Tudor. Palatul a fost terminat, în linii mari, de fiul său Alexandru B. Știrbei, în 1863. Figuri importante pentru România modernă au fost adesea oaspeți ai Domeniului Stirbey, începând cu însăși Regina Maria, care a petrecut mult timp aici. În anul 2007, palatul a fost vândut firmei Bucharest Arena și aceasta a amenajat în clădire un restaurant de cinci stele și spații de cazare în regim exclusivist, oferind totodată locația ca spațiu pentru diverse evenimente.

 

Fall in Love Festival
Lista se încheie cu Fall in Love Festival, mai exact cu o vizită la Palatul Mogoșoaia. Pentru cei care aud pentru prima dată de acest eveniment, nu vă panicați, acum își face debutul. Are loc la sfârșitul verii, între 31 august și 1 septembrie, iar pe afiș găsiți nume precum Liam Gallagher, Underworld, The Mono Jacks, Karpov Not și mulți alții. Acum, să discutăm puțin despre locație. Palatul Mogoșoaia este o clădire istorică aflată la circa 15 km de centrul orașului București, ce a fost construită de Constantin Brâncoveanu pe malul stâng al râului Colentina în anul 1702. Așa se explică stilul arhitectural – brâncovenesc – al palatului, îmbinat cu elemente renascentiste, orientale și baroce. Culoarea roșie a cărămizii cu care este placat întregul ansamblu, alături de verdele parcului și coloritul florilor îi dau un farmec aparte. Complexul conține clădirea propriu-zisă, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 119 de ani, trecând apoi în proprietatea familiei Bibescu. Adevărata perioadă de glorie a palatului i se datorează Marthei Bibescu, care a primit domeniul drept cadou de la soţul ei şi care şi-a făcut o misiune din a-i reda strălucirea.

Cât de importantă este pentru voi locația unui eveniment și la care din cele menționate mai sus ne întâlnim vara aceasta? Pe noi ne găsiți la toate 🙂 See ya!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!