Interviu cu Victor Gavronschi, fondator Dava Festival

Home $ Articole $ Interviu cu Victor Gavronschi, fondator Dava Festival

Anul trecut, tocmai când ne resemnasem cu gândul că vom avea un final al verii liniștit, sub forma unui picnic la pădure sau a unei nopți de binge watching pe Netflix, a început să umble vorba despre un festival de muzică techno & techno-house. Aflat la prima ediție, acesta avea să aibă loc în Sighișoara și suna extrem de promițător ca locație și line-up. Chiar dacă nu am fost prezenți, ne-au povestit alții cum a fost și am urmărit cu interes ”subiectul”, iar anul acesta ne bate gândul tot mai serios să le facem o vizită. Așa că am stat de vorbă cu Victor Gavronschi, cel care a venit cu ideea DAVA Festival, pentru a afla mai multe despre concept, ce ne-au pregătit în 2019 și cât de greu e să pornești un eveniment de genul de la zero.

Haideți să aflăm, înainte de toate, care e povestea DAVA și cum s-a ajuns în acest punct al poveștii: pregătirea ediției cu numărul doi.

Ideea în sine mocnea de mult, încă de pe vremea când eram eu în liceu, adică într-o perioadă când muzica electronică era rar întâlnită în România, dar făcea vâlvă în Vestul Europei. Eu sunt născut și crescut în Sighișoara și, recunosc, sunt foarte atașat de orașul meu natal, motiv pentru care mi-am dorit dintotdeauna să pot contribui la dezvoltarea acestuia și a zonelor din împrejurimi. Într-o seară friguroasă de ianuarie, ideea a prins aripi și s-a concretizat într-un branding și un plan de acțiune. Au fost multe zile investite în cercetarea istoriei regiunii, dar și a definirii unei direcții pentru un nou festival de muzică electronică. Astfel, am găsit mențiuni legate de Sandava, un post de pază militară de lângă Sighișoara, iar de aici am preluat cuvântul DAVA, ce înseamnă o așezare fortificată, și l-am legat de viziunea noastră: de a crea o comunitate techno într-o zonă aparte, plină de istorie și locuri spectaculoase. Fosta fabrică de sticlă STIMET, locația festivalului, am descoperit-o dintr-o pură întâmplare și a fost dragoste la prima vedere. Cel mai important a fost faptul că, odată cu găsirea locației, am descoperit și oameni foarte faini care mi-au împărtășit viziunea: frații Mihai și Nicu Seracu.

Și uite așa, a luat naștere DAVA – un eveniment de muzică techno, într-o locație industrială, dintr-un oraș cu cetate medievală. Desigur, una dintre primele provocări a fost chiar amenajarea spațiului, fabrica fiind abandonată de mulți ani. Dar acest lucru i-a forțat să își folosească imaginația, să reutilizeze diverse materiale din fabrică și, alături de oameni super creativi și inimoși, au creat împreună o zonă magică, demnă de techno industrial. Și dacă s-au aventurat spre o a doua ediție, este clar că prima a decurs cel puțin conform așteptărilor.

Principala noastră “așteptare” este ca vizitatorii, artiștii și toți cei implicați să se simtă bine. Știm că este un maraton și nu un sprint. Așa că vrem să creștem sănătos, organic, de la ediție la ediție. Ce ne-ar plăcea să se mai întâmple, și sunt niște lucruri de care nimeni nu vorbește public, este ca oamenii să înțeleagă că pot susține o astfel de inițiativă cumpărând un bilet în avans. Sau ca sponsorii să aibă încredere și în astfel de evenimente mai mici, care nu au cifre fabuloase când vine vorba de vizitatori. Căci altfel, nu avem cum să creștem. Și nu e doar cazul nostru, ci și al multor alte concepte mișto. În rest, pentru toți nebunii frumoși ce cred în noi – chapeau!

Organizarea unui astfel de eveniment are provocările lui, iar lucrul acesta nu este greu de imaginat. Victor ne-a spus că, pe lângă faptul că a fost foarte important să își seteze bine așteptările, de interes a mai fost aspectul financiar. Indiferent cât ești de creativ, ai nevoie de susținerea aceasta. Tot în lista de lessons learned a fondatorului am găsit următoarele bulinuțe: 1. Un DJ renumit nu garantează reușita unui eveniment; 2. Logistica te poate îngropa; 3. Fă-ți bine temele. Nimic nu garantează succesul. Dar măcar să minimizezi riscurile.

Pentru ediția de anul acesta, principala lor dorință este să devină și mai coerenți în alcătuirea line-up-ului, concentrându-se pe zone distincte de techno, progressive și minimal. Astfel, pe afiș avem nume mari, internaționale, precum Nick Warren, Fatima Hajji și Christian Smith, dar și artiști români talentați: Mahony, Nusha, Iulian Badea, Alex Sharp, Marika, Mihai Pol, Macarie și mulți alții. În ceea ce privește locația, doresc să exploateze la maximum tot ce le oferă bătrâna fabrică de sticlă și lucrează la transformarea acesteia într-un bastion al artei urbane (muzică, desen, lumină, sculptură etc). Vremea nu îi sperie. Aproape toată platforma industrială e betonată și au deja o mulțime de locuri acoperite.

În prezent, la mai puțin de o lună de festival, eforturile noastre se concentrează pur și simplu pe a crea o experiență unică pentru festivalierii prezenți. Nu avem pretenția de a fi pretențioși. Suntem doar niște oameni pasionați de muzică electronică și ne dorim să împărtășim această pasiune și cu alții, într-o locație nemaipomenită, cu un potențial enorm de dezvoltare. În rest… desenăm, bem cafele, cărăm lucruri și vorbim mult la telefoane.

La final, am dorit să știm care a fost momentul lui preferat de la DAVA 2018, în ideea că altfel se văd lucrurile de partea cealaltă a scenei.

Chiar dacă a fost o mică nebunie, cred că partea de pregătire a evenimentului… săptămâna de dinainte. Nu de alta, dar organizatorii de eveniment nu prea au timp de distracție în rest. Și desigur, tare mândru am fost să-l văd pe Stefano Noferini pe scenă la Sighișoara. Până la urmă, cred că și asta ne împinge mai departe pe noi: bucuria de a face ceva, de a ne pune amprenta pe 2-3 zile de distracție și o locație readusă la viață.

Nu știm voi ce planuri aveți, dar pe noi e foarte posibil să ne găsiți la Sighișoara, la DAVA Festival, între 30 august și 1 septembrie. Veniți? Bilete aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!