fbpx

Ghidul #ClujLife pentru #SmidaJazzFestival 2019

by | Aug 12, 2019 | Articole

Nu știu cum v-ați început voi săptămâna, dar eu mă simt destul de relaxată și cu un oarecare chef de muncă. Simt totuși că impulsul acesta de neexplicat de a bifa cât mai multe task-uri de pe listă are de-a face cu apropierea unui weekend plin de jazz, urmat de o săptămână de ”out of office”. Cel puțin pe mine, nimic nu mă motivează mai bine decât gândul că în curând nu va mai trebui să mișc niciun singur deget. Chiar dacă asta e parțial adevărat, pentru că telefonul va suna, mai mult ca sigur, în continuare. Dar să ne concentrăm momentan pe finalul acesta de săptămână, pe care îl vom petrece la Smida, mai exact la Smida Jazz Festival. Și să vedem care sunt informațiile cele mai importante de care trebuie să țineți cont. Here we jazz!

Când, unde?
Porțile festivalului smidian se deschid joi, 15 august, ora 14.00, și se închid duminică, 18 august, ora 18.00. Mergem la Smida, un sat mic de munte din comuna Beliș, județul Cluj, situat chiar în mijlocul Parcului Natural Apuseni. Și vă spun asta doar ca să vă reamintesc că împrejurimile festivalului se ”rezumă doar” la peste 1.500 de peșteri (dintre care cea mai apropiată este Peștera Mare din Valea), ghețari subterani – dintre care cei mai importanți sunt Ghețarul Scărișoara și Ghețarul Focul Viu.

Cum ajung acolo?
Variante sunt. 4, ca să fim mai exacți. Prima ar fi cea a mijloacelor de transport în comun puse la dispoziție de organizatori. Acestea vor pleca regulat dinspre Cluj-Napoca (Sala Sporturilor ”Horia Demian”) spre Smida și invers. Atenție! Este nevoie să vă achiziționați biletul cu minim 24 de ore înainte de fiecare cursă. Prețul unei călătorii este de 25 lei, iar biletele se pot cumpăra exclusiv online, de aici. Nu se vor putea cumpăra bilete la fața locului, deci mare grijă cum vă planificați lucrurile.

Cei aproape 90 de kilometri asfaltați dinspre Cluj-Napoca spre Smida se parcurg cu mașina în aproximativ o oră și jumătate. Traseul cuprinde, pe drumul E60/DN1, următoarele localități: Huedin, Călata, Mărgău, Răchițele, Doda Pilii și Smida. Celor care vor să se bucure mai pe îndelete de frumusețea peisajului, organizatorii le recomandăm o rută alternativă, pe care anual se organizează un raliu auto, prin Călățele, Dealul Negru, Beliș, Bălcești, Dealul Botii, ajungându-se tot în Răchițele, după care Doda Pilii și Smida. În apropierea zonei de desfășurare a festivalului va exista o parcare păzită, în care vor avea acces și rulote, dacă vă interesează. Accesul autoturismelor în parcarea amenajată se va face doar după achitarea taxei aferente, în valoare de 15 lei/autoturism/intrare, iar pentru rulote trebuie să aveți Camper Pass, pe care îl achiziționați de la secțiunea Bilete.

Mai există și varianta trenului, cea mai apropiată stație fiind cea din Huedin, după care veți fi nevoit să luați un autobuz până în Răchițele. Și desigur, dacă vă ține, scoateți bicicleta la o plimbare. Pe lângă doza sănătoasă de mișcare de care veți avea parte, poate vă motivează faptul că dacă pedalați minimum 50 de km până la festival, beneficiați de intrare liberă și camping. NU uitați să înregistrați track-ul cu ajutorul unei aplicații, căci altfel pedalați doar de dragul de a pedala. La propriu.

Am nevoie de bilet?
Măi, da. Prețul unui bilet este acum de 229 lei, dar dacă faci o gașcă faină de oameni și aduni încă 4 prieteni, veți beneficia de oferta promoțională 4+1, iar fiecare va plăti doar 183 lei / abonament. Campingul nu este inclus în abonamentul de festival, ci costă 70 de lei în plus. Există și bilete de o zi, la prețul de 80 lei, iar acestea sunt valabile până la ora 14.00 a zilei următoare. Bilete pentru o zi la camping, care au prețul de 35 de lei nu vor fi disponibile decât la festival, în limita disponibilității locurilor. Campingul este dotat cu toalete, lavoare, dușuri cu apă caldă, este păzit, iluminat etc. Opțiunea de Premium Camping – căsuțe cu 4 locuri, patur, saltele, cearșafuri, a fost disponibilă doar până în 7 august, deci acum e prea târziu să visați la ea dacă nu ați achiziționat-o.

Au acces gratuit copiii cu vârste până în 14 ani (festival și camping), pe baza prezentării la check-in a unui document doveditor și însoțiți de un adult, persoanele cu dizabilități și un însoțitor, în baza trimiterii anterioare a documentelor doveditoare pe mail la adresa [email protected], precum și localnicii, cei care au domiciliul în satele Smida, Giurcuța de Sus, Poiana Horea, Doda Pilii și Ic Ponor, pe baza cărții de identitate.

Cum funcționează sistemul de plată?
Orice achiziție pe perimetrul festivalului (mâncare, băutură, cărți, materiale promoționale etc.) se va face NUMAI utilizând cardurile speciale puse la dispoziție de către organizatori. Acestea pot fi ridicate de la punctele de Top Up, marcate pe hartă, de pe perimetrul festivalului, iar alimentarea lor se poate face prin plăți în numerar sau cu cardul. Sumele neutilizate de pe carduri pot fi returnate participanților, la punctele de Top Up, până cel târziu duminică, 18 august, ora 18:00. După această oră, sumele neutilizate nu vor mai putea fi returnate participanților.

Este interzis accesul în zona de desfășurare a festivalului cu alimente și băuturi alcoolice și nealcoolice. Este permis accesul cu fructe și cu apă, atâta timp cât este în recipiente sigilate. În zona de festival vor exista diverse posibilități de a lua masa, iar line-up-ul vendorilor arată promițător, conținând mâncăruri diverse, prietenoase și cu vegetarienii/veganii: Bistro Olimp, Cimbru Food Truck (oh my belly), Eat it, Expand Catering, Plăcintăria ”Familia Stan și Bran”, Oliv Bistro, Păstrăvăria Bologa, Pizza Hai Hui, Chocodeli by Zobuian și The Wild Chef Food Truck. Nu-s câte 3 pe seară, ca în cazul trupelor de la main stage. Sunt zilnic acolo, doar pentru poftele voastre.

De ce activități mă pot bucura în timpul zilei?
Sincer, de la an la an sunt tot mai mândră de lista de activități a acestui festival, zici că eu o întocmesc, nu alta. Totul e conceput de așa natură că nu poți sta deoparte, nu poți spune ”nu” aventurii. Cu opțiuni pentru cei mai curajoși și mai exploratori dintre voi (stand-up paddle, tururi ghidate cu caiacele sau în natură, pe biciclete, vizite la peșteri din apropiere), dar și pentru cei care trăiesc clipa pe loc (discuții despre mindfulness, despre rolul muzicii în viața de zi cu zi, lecturi publice și dialoguri cu invitați speciali, yoga, sesiuni de masaj) sau văd în orice oportunitatea de a învăța ceva nou (atelier de improvizație teatrală, atelier de scriere creativă, workshop de instrumente muzicale, de pictură pe lemn, de terarii, de creație artistică, de fotografie), eu zic că veți fi mereu doritori să vă îndreptați către următoarea activitate din marele plan smidian. Eu mi-am ales deja favoritele.

Care este programul artistic?
Mammal Hands, Phronesis și Paolo Profeti European Collective vin la #smidajazz2019! Una dintre cele mai fascinante apariții pe scenele de jazz contemporan, Mammal Hands vin din Marea Britanie la Smida, iar lor li se alătură „cel mai imaginativ și incitant trio de la Esbjörn Svensson încoace”, Phronesis, și Paolo Profeti European Collective, o îmbinare între jazzul clasic și experimente contemporane. James Holden & The Animal Spirits, Leo Betzl Trio, Deus Ex Quartet vin la #smidajazz2019! James Holden & The Animal Spirits mixează astral jazz, minimal și ritmuri ale muzicii nord-africane, Leo Betzl Trio sunt una dintre puținele trupe care experimentează stilul techno jazz, iar Deus Ex Quartet sunt foarte apreciați pe scenele underground din Budapesta, la o medie de vârstă de numai 21 de ani. Nik Bärtsch’s Ronin, Szun Waves, Flatsharks vin la #smidajazz2019! Muzica celor din grupul Nik Bärtsch’s Ronin încorporează elemente din lumi muzicale disparate, fie ele din funk, muzică clasică modernă sau din muzica ritualică japoneză, iar dacă credeți că le-ați auzit pe toate, aflați că Szun Waves vă vor ține în priză cu tot ce are muzica mai bun, de la jazz, psychedelic, la ambiental, kosmic, experimental electronica. Nu-i ratați pe Flatsharks, clujenii noștri care plutesc pe psychedelic jazz, pe experimental jazz cu influențe din blues, clasic, stoner și kitch-rock. Avem și o scenă ”secundară”, aruncați o ureche și pe acolo din când în când, sigur vă va plăcea.

Ce mai trebuie să știi din regulament?
Respect și responsabilitate trebuie manifestate și în atitudinea față de mediul înconjurător, cu atât mai mult cu cât zona este arie protejată. Vor fi amplasate pubele pentru colectare selectivă, după festival urmând ca deșeurile să fie reciclate. Ar fi frumos așadar să respectați compartimentele dedicate fiecărui tip de deșeu. În perimetrul festivalului accesul cu bagaje mai voluminoase de 30 de litri este interzis. Bagajele vor fi percheziționate la intrare. Partea bună e că este permisă intrarea cu scaune pliante. În camping este permisă intrarea cu alimente și apă din exterior, însă recipientele trebuie să fie sigilate. Nu este permis accesul cu băuturi alcoolice și este interzisă aprinderea focului și accesul cu arzătoare portabile sau butelii gaz.

Consumul de substanțe stupefiante cade sub incidența legislației române în vigoare. Utilizarea focului de către participanți, prin orice mijloace, este interzisă. Minorilor le este interzisă servirea şi consumul de băuturi alcoolice. Este permis accesul cu DSLR-uri. În timpul probelor de sunet este interzisă fotografierea artiștilor. Este strict interzisă ridicarea de drone deasupra festivalului. Fotografiatul concertelor este permis doar pe parcursul primelor 3 piese ale fiecărui grup și este interzis fotografiatul cu flash. Este interzis și ridicarea blitzului dacă ți-ai pierdut un prieten? Probabil nu, nimeni nu se pierde la Smida, doar se regăsește.

Ce să iei cu tine, ca să-ți fie bine?
Dacă ești genul de persoană care întotdeauna sună vreo 3 prieteni înainte să pornească undeva, căci habar nu are ce să-și pună în bagaj, organizatorii au pregătit o listă orientativă pentru tine. Astfel, dacă stai la camping, musai e să ai cu tine un cort (evident), sac de dormit, izopren și/sau saltea, lanternă, polar (în caz că te ia frigul), scrumieră portabilă dacă ești fumător, mâncare și apă sigilată. Dacă stai la Premium Camping ai nevoie daor de pernă, așternuturi sau sac de dormit, pijamale călduroase și trei prieteni care să-ți devină colegi de ”cameră”. Chiar dacă se anunță căldură mare, mon cher, nu strică să fiți pregătiți de ploaie. Sunteți în Cluj, vorbim despre un festival, orice se poate întâmpla. Așa că puneți în bagaj și o pelerină de ploaie sau umbrela, cizme sau bocanci și un prosop uscat. Pe timp de zi mai mult ca sigur va fi extraordinar de cald, așa că nu uitați pălăria / șapca, crema / spray-ul de protecție solară și ochelarii de soare. Care se scot de pe ochi dacă stați la bronzat, atenție! Pentru seară ar fi bine să aveți o haină mai groasă la voi, mergem în munți totuși. În ultimă instanță, dacă veniți însoțiți de prietenii patrupezi, nu uitați lesa sau hamul, punguțele igienice, bolul pentru apă și dacă e un cățel de talie mică, luați și pentru el un overcoat. Spor la făcut bagajele.

Ne vedem la Smida Jazz Festival începând de joi, da? PS: Veniți când poftiți, doar veniți, o să fie tare fain.

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This