Ce să (nu) împachetezi când te muți de acasă la cămin

Home $ Articole $ Ce să (nu) împachetezi când te muți de acasă la cămin

by | Sep 24, 2019 | Articole, Student

A venit acea perioadă din an în care studenții, fericiți sau poate ușor în depresie, se pregătesc să dea luxul de acasă pe o umilă cameră de cămin, în care aerul se va mai împărți și cu alte persoane, necunoscute sau nu. Printre bagajele împrăștiate prin toată camera, mi-am găsit un loc să scriu acest articol și să vin în ajutorul bobocilor, amintindu-mi cum căutam și eu anul trecut astfel de informații.

Să ai în vedere, de la bun început, că spațiul este limitat. Atât de limitat încât aș spune că tinde către zero. Acum depinde și de cămin, dar am văzut de multe ori hârtia igienică ținută la loc de cinste lângă ustensilele de bucătărie și produsele de îngrijire (da, baia era la comun). O simbioză ideală între lucruri total opuse. Dar te asigur că te vei obișnui, iar când vei mai ajunge pe acasă te vei simți ca la un sejur all-inclusive într-o locație exotică. Așadar, iată lista cu lucruri esențiale de care ai nevoie la cămin.

Pentru dormitor – a.k.a. pat
O să ai musai nevoie de o husă de pat, în acest mod securizând salteaua pe care nici în cel mai groaznic coșmar n-ai vrea să o atingi. Oricât de mult te-ai foi când dormi, ești safe. De asemenea, mai ai nevoie de cel puțin doua lenjerii de pat. Când speli una, să ai cu ce să o schimbi imediat. Bineînțeles, o pătură e nelipsită, la fel și perna. Cu perna e mai discutabil, dar din experiență îți recomand să iei două la tine. Pe una o pui peste cap când e party în cămin sau colegii n-au somn. Da, destul de posibil să te trezești cu o ureche înfundată, dar măcar ai putut să îți continui visul, deci eu zic că merită.

 

Pentru pseudo-bucătărie
Nu, căminul nu te va scoate mare bucătar. Cel mult vei face niște paste și niște cartofi prăjiți. Poți aștepta să vezi ce colegi de cameră vei avea și să cumpărați la comun o tigaie și o oală, ori să împrumuți de la ei, ori să aveți fiecare ustensilele proprii că au vrut părinții să nu vă știe muritori de foame. La această categorie mai intră și un bol, vreo două-trei farfurii că poate vei avea musafiri, o cană, ceva pahare de plastic din care se va bea orice lichid 😉 și furculiță, lingură și cuțit ca să nu te transformi într-un primitiv după o lună în cămin. Frigiderul se va lua la comun, de cele mai multe ori SH de la cei mai mari, la fel și cuptorul cu microunde.

 

Proviziile pentru apocalipsă
Nu mai face figuri că tu nu mănânci zacuscă, că tu nu ai nevoie de borcane în cămin, că tu o să mănânci tot timpul în oraș și la cantină și mereu vei avea ceva bun în frigider. Așteaptă până când 1. nu o să mai ai bani pentru că habar n-ai să-ți gestionezi bugetul în primul tău an de independență, 2. programul nu îți va mai permite să mergi la cumpărături, 3. nu ai timp să mănânci peste zi și te prinde ora 3 lucrând la un proiect cu stomacul cântând trei simfonii simultan. Deschizi frigiderul și vezi borcanul de zacuscă/dulceață/compot, învăluit de o aură divină…te-ai salvat de data asta. Așa că lasă-i pe ai tăi să își facă de cap atunci când vine vorba de acest capitol, nu mai comenta și așteaptă momentul în care o să te bucuri ca de o cină la cel mai scump restaurant atunci când vei deschide borcanele.

 

Pentru baie…unde este
Dacă ai luxul de a trăi cu baie în cameră, vei mai avea nevoie în plus, de produse de curățenie, luate tot la comun. Produsele de igienă știi tu de care ai nevoie mai bine, nu intrăm în detalii, dar să știi că le poți lua și din Cluj, chiar dacă timpul pare a fi limitat. Mai pune pe listă două prosoape mari și două mici (aceeași poveste ca în cazul lenjeriilor de pat) și un halat de baie, cu o importanță mai mare la cei ce au baia pe hol. Și nu uita de papucii de casă și de cei din plastic pentru intrat la duș. Nu știu dacă se încadrează aici, dar un coș de rufe e un must. Da, ok, poți duce rufele la spălat și cu sacul, să le iei tot cu sacul, dar un coș de rufe îți va face viața mai ușoară.

 

Pentru suflet
Nu ai cum să îți aduci pisica, deși face parte din sufletul tău. Adică…eu una, nu aș risca. În schimb, îți poți aduce tot felul de lucruri pe care să le lipești pe perete, în caz că te vor face să te simți mai bine și mai comod în noua ta cutie de chibrituri. De rame foto cu părinții nu e loc, nici de plante, nici de orice alte nebunii aveai pe acasă.

 

Tech stuff
Laptop. Vei avea nevoie de el ca de aer. La facultate, pe tren, la cămin. Fie că îl folosești ca să iei notițe la cursuri, să faci proiecte, să lucrezi sau să te uiți pe Netflix, nu vei putea să te descurci mai mult de o lună fără el. Nu zic că e imposibil, dar eu nu aș putea trăi fără. Adaugă și o pereche de căști, îmi vei mulțumi în caz că dai peste un coleg / o colegă sforăitoare. Și vital în lista aceasta este un prelungitor. Nu cred că mai trebuie să explic de ce e nevoie așa de mare de el. Îl poți lua din Cluj, dar să nu uiți de el.

 

Cam acestea sunt lucrurile esențiale pentru început. Pe parcurs o să iți dai seama de cum merg treburile și o să poți aduce, bineînțeles, îmbunătățiri. Eu vă sfătuiesc să vă organizați întreaga existență în cămin în cutii de depozitare, mai mari sau mai mici, și să încercați să make the best of this time, chiar dacă simțiți că vă sufocați. Și cum deja mă uit în jurul meu și simt cum mă mut cu toată casa după mine (deși n-am mai luat chestii inutile ca anul trecut), o să îți spun de ce nu vei avea nevoie.

Lucruri inutile de care NU NU NU (ai înțeles ideea) ai nevoie

Papetărie în general. Nu are sens să plimbi jumătate de țară o mulțime de hârtie pe care nu vei scrie un cuvințel. Nu o să mai fii ca la școală, să ai nevoie de 10 caiete, 7 feluri de pixuri și penar. E ok, move on, suntem adulți responsabili de acum. Pune și un pix cu tine și ești gata de drum.

Imprimantă. Singurul avantaj e că poți printa cursuri în miez de noapte, dar cum stai și te uiți 12h la un serial, cred că la fel de bine poți învăța și de pe laptop. Și dacă trebuie să predai vreo temă pe hârtie, mergi la un copy center pentru că sigur nu vei lăsa o avere acolo.

Home deco. Da, e tentant mai ales ca fată să cumperi tot felul de ornamente și luminițe. Dar ți-am mai zis că nu prea e spațiu?

 

A mai rămas puțin timp, dar suficient cât să îți pui la punct toate detaliile plecării. Tu cum stai cu împachetatul?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!