Cum a fost la… prima ediție TechIT Conference

Home $ Articole $ Cum a fost la… prima ediție TechIT Conference

by | Oct 7, 2019 | Articole, Cum a fost la

Începutul lui octombrie a venit în forță, aducând în agenda noastră conferința #TechIT, creată de compania .msg pentru a aduce împreună developerii din ariile Java, SAP și Cloud solutions. Eu am fost plăcut surprinsă să văd că nu am avut nevoie de cunoștințe în aceste tehnologii pentru a înțelege temele abordate.

Locația aleasă pentru conferință a fost una cunoscută: Grand Hotel Italia, iar intrarea s-a făcut între 8:30 și 9:15. După ce am trecut de înregistrare, ni s-a dat un program pe care să-l purtăm (la propriu) cu noi, mergând apoi în camera alăturată la cafea și gustări. Acolo am stat de vorbă cu alți developeri, printre care foști colegi de facultate sau actualii colegi de lucru, dar nu numai, cunoscând oameni noi și faini.

La sunetul clopoțelului, am mers să-mi găsesc un loc pentru partea de Opening Remarks, unde am fost uimită cât de repede se poate umple o sală. Primul lucru învățat a fost modul corect de a citi numele conferinței. În loc de a se rosti „Tech IT”, corect se pronunță „Techit”, într-un singur cuvânt, cu „chi”-ul din „Chiar?”. Odată ce s-a lămurit acest lucru s-a putut trece mai departe.

Prezentările au fost împărțite în două categorii, mai exact cea de Innovation și cea de SAP/Cloud, ținându-se paralel în două săli diferite. Mi s-a părut o idee grozavă și am optat pentru latura de inovare, nefiind familiară cu celălalt domeniu.

Prezentarea care mi-a captat cel mult atenția a fost cea ținută de Dan Suciu: „Fragile Software Development”. Totuși, nu aș putea spune nimic despre prezentare fără să-l introduc în mod corect pe prezentator. Pe lângă faptul că este un Agile Coach, el este unul dintre cei mai iubiți profesori ai Facultății de Matematică și Informatică a UBB-ului, unde este cunoscut ca Tzutzu. Așa că noi, foștii studenți care ne-am regăsit la conferință, am căutat locuri printre primele rânduri pentru a asculta cu nerăbdare lectura.

Folosind slide-uri bine structurate, ne-a explicat foarte simplu diferențele dintre proiectele complicate și complexe, modurile de abordare pentru a rezolva o problemă, dar și de ce metodologia Agile are nevoie de factori de stres pentru a putea ajuta la dezvoltarea proiectului. Ca un mic indiciu, am să folosesc unul din exemplele sale, spunând că funcționează pe același principiu cu vaccinurile: puțin rău pentru a avea imunitate.

Dacă cumva aveți ocazia să participați la una din prezentările sale, vă recomand cu încredere să nu o ratați.

Între poveștile speakerilor, ne-am trezit cu o rață de cauciuc pe marele ecran al conferinței. Ce legătură are cu inovația? Teoretic, niciuna, dar practic puteți căuta povestea din spatele teoriei „Rubber Duck Debugging”. Noi am aflat de la Daniel Rizea și promit că nu veți regreta. Adevărul e că aș putea continua cu prezentările pagini întregi, dar nu ar avea rost, cum nu pot să relatez atmosfera plină de viață ce au reușit să o creeze prezentatorii. Pentru o scurtă descriere a ceea ce a fost la #TechIT, puteți intra pe site-ul conferinței.

Între timp am să vă povestesc ce mai oferă conferința. Pe lângă gustările, cafeaua și apa ce se găseau în salonul aranjat al hotelului, la masa de amiază s-a servit mâncare caldă oferită sub forma unui bufet suedez într-o sală de mese ce arăta ca ruptă din povești. Mai spre seară, după prezentări, a fost partea de „Networking & Wine”, combinația ideală pentru a încheia o zi frumoasă și productivă.

Prețul biletului a variat între 30 și 80 de euro, depinzând de perioada în care ai fi cumpărat. Cu cât mai din vreme, cu atât era mai ieftin, deși, din păcate, nu aveai cum să știi toți prezentatorii de la început, aceștia fiind anunțați în tranșe.

Singurul minus pe care l-am observat a fost cantitatea de informație prezentată într-un timp așa scurt. Este vorba de zece ore dintre care șapte au fost alocate prezentărilor. Pe final, am început să resimt oboseala și devenea din ce în ce mai greu să mă concentrez.

Ca și o concluzie pentru întreaga experiență, conferința mi-a întrecut așteptările și s-a adresat oricărui IT-ist, indiferent de tehnologia pe care lucra. Am rămas cu ideea că nu există inovație fără conflicte, așa că data viitoare când vor apărea probleme am să le accept cu brațele deschise… sau cel puțin voi încerca.

Ce zici, ne vedem la anul la TechIT?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!