Am întrebat 10 studenți ce ar fi vrut să știe când erau boboci

Home $ Articole $ Am întrebat 10 studenți ce ar fi vrut să știe când erau boboci

by | Oct 8, 2019 | Articole, Student

Articolul a fost revizuit în august 2023.

Când mă gândesc la studenție, îmi vin o grămadă de lucruri în minte: libertate, emoții, cursuri, sesiune, petreceri, de toate pentru toți. Motivul principal pentru care gândesc așa este pentru că am avut parte de aceste experiențe și pot spune că “știu cum e”. Un bobocel, însă, este oița rătăcită a grupului. Mereu pe fugă, novicii în studenție au multe întrebări ce-și așteaptă cu nerăbdare răspunsul. Așadar, am rugat 10 studenți mai “experimentați” să împărtășească lucrurile pe care și-ar fi dorit să le știe când au fost la rândul lor boboci la facultate în #Cluj. Răspunsurile lor au variat: unii s-au axat pe lucruri generale sau practice, în timp ce alții au ales să ofere răspunsuri puțin mai personale.

Fiind un mediu cu totul nou, universitatea impune un nou stil de viață. De aceeași părere este și Cristina, care spune că: “Fiecare student se dezvoltă și se remarcă în ritmul lui; prin urmare, începutul facultății poate fi, în funcție de caz, destul de stresant. Nu înțelegi noul sistem, nu te integrezi sau nu ești la fel de sociabil ca alții”. Înainte de orice, este important să cunoști oameni noi, să-ți faci câțiva amici și să descoperiți împreună toate lucrurile bune pe care Clujul le are de oferit. Începuturile de drum sunt întotdeauna mai dificile și mai greu de parcurs.

Cynthia, studentă la Facultatea de Litere, mărturisește că a fost interesată în principal de două lucruri: să găsească un pub fain care să încurajeze crearea prieteniilor și localuri unde mâncarea este bună și accesibilă ca preț. Cătălin, mândru student la Automatică, a avut o dorință cât se poate de firească: să își facă prieteni din anii mai mari, care să îl ajute să treacă mai ușor peste sesiune. Aici mă includ și pe mine, pentru că prima sesiune era, în concepția mea, cel mai înspăimântător lucru din lume. Acum, când mă uit în urmă, lucrurile nu erau deloc așa terifiante, ba chiar dimpotrivă! Sesiunea e și plină de zile libere pe care le poți folosi pentru relaxare și ieșit în oraș cu gașca, mai ales dacă ai scăpat de examene.

Cu prietenii și mâncarea bună adăugate pe listă, am pornit mai departe în căutarea misterelor pe care le-au deslușit studenții clujeni și am ajuns la Vasi și Ioana, care au avut o dilemă ceva mai… rutieră: “Aș fi vrut să știu rutele autobuzelor… Cu toții știm că orașul Cluj-Napoca este foarte aglomerat. Orele de vârf mai ales sunt infernale, iar cel mai neplăcut este pentru cei care pleacă spre serviciu sau facultate din Florești.

Amintirea primelor zile de facultate rămâne în inimile multora dintre noi, însă nu întotdeauna experiențele sunt cele mai plăcute. Andi și Andrei, spre exemplu, au ținut să împărtășească îngrijorările lor din acele zile: “Ar fi fost bine să fi primit un ghid cu orașul și tot ce trebuie să știi, some important facts, locuri accesibile pentru un student și un fel de tutorial cum să supraviețuieșți într-un oraș atât de mare și de haotic, care niciodată nu doarme; în plus, aș fi vrut să aflu mai multe detalii despre bursă de merit; din cauza asta am ratat-o în primul semestru”.

Din tot ce am aflat de la studenți până acum, se pare că aspectele organizatorice de la facultate și avântul în necunoscut sunt marile curiozități ale bobocilor. Cu toate acestea, partea bună e că, în câteva săptămâni, majoritatea studenților reușesc să se acomodeze, să înțeleagă orarele, liniile de transport în comun, să găsească locuri frumoase și magazine utile.

Trecând peste partea ceva mai “hardware” a lucrurilor, nici “softul” nu trebuie neglijat! Plecarea de acasă la facultate într-un oraș nou reprezintă unul dintre cei mai mari pași din viața unui tânăr și presupune un efort emoțional uriaș, fie el pozitiv sau negativ. După un moment de reflecție, Bella, studentă la Psihologie, mi-a destăinuit că “mi-ar fi plăcut să știu că este important să fiu prezența total la fiecare moment, atât fizic, cât și mental și spiritual, să pot să mă bucur de tot ceea ce se întâmplă și să învăț să iau ce e mai bun din orice situație”.

Emilia alege să vadă lucrurile și pe termen lung, fiind de părere că e important să fii deschis spre tot ce ține de nou. Uneori vei căuta oportunități, iar alteori ele îți vor ieși în cale, dar în ambele situații tu ai de învățat, devii independent și ai șansa să lucrezi în echipa cu oameni diferiți spre un scop comun.

Fie că ești boboc sau deja student în anul 2 sau 3, sunt sigură că știi că întotdeauna există ceva nou de învățat. Întrebările nu se termină niciodată, însă timpul, da. Apropiindu-se de finalul studenției, Timea, studentă la master la FSPAC, ține să împărtășească un sfat: “Perioada aceasta, studenția, deși este atât de frumoasă și plină de inedit, se termină mai repede decât ai putea crede. Nu lasă lucruri pe care ai vrea să le faci pentru anul 2, pentru că «mai încolo» se mișcă mai repede decât tine uneori. Profită de tot ce-ți iese în cale, ieși din zona ta de confort, descoperă-te pe tine.”

Nimeni nu e la fel, dar studenția poate fi la fel de frumoasă pentru toți, și orice întrebare își poate găsi răspunsul alături de oamenii potriviți! Tu cum vezi studenția?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!