#ClujLife Office Takeover la Porsche Engineering România

Home $ Articole $ #ClujLife Office Takeover la Porsche Engineering România

by | Feb 3, 2020 | Articole, Office Takeover

Cred foarte mult în ceea ce mie, personal, îmi place să numesc “viața în afara zonei de confort”, iar ocazional dau câte un check pentru a mă asigura că sunt de partea potrivită a granițelor. În plus, toate alegerile pe care le fac sunt mereu ghidate de un singur gând, acela de a nu îmi pierde în niciun fel libertatea, de a construi totul așa cum doresc, de a avea mereu un cuvânt de spus. Niciodată nu m-am gândit că aș putea face acest lucru în cadrul unei companii de tip corporație, asta până când am trecut pragul celor de la Porsche Engineering România, unde am petrecut câteva ore care mi-au schimbat complet percepția despre cum se pot întâmpla lucrurile într-o organizație dacă ai oamenii potriviți alături. Dacă sunteți interesați să aflați mai multe insight-uri referitoare la această companie, articolul de față este un must-read pe ziua de azi.

Filiala și-a pus bazele la Cluj-Napoca în anul 2016, iar la doi ani de la deschiderea oficială a subsidiarei locale, a fost inaugurat noul sediu din Vivido Business Center, căruia i-am trecut și noi pragul săptămâna trecută. Spațiul de lucru este unul modern, echipat cu cele mai noi tehnologii, laboratoare dedicate, cu numeroase computere de bord, unde inginerii pot face setările automate la interfețele mașinilor. Mai important decât asta este faptul că am găsit aici un mediu de lucru care încurajează inovația și creativitatea angajaților, oferindu-le zone de deconectare, de întâlnire one-to-one, book-corners, dar și o terasă spațioasă pentru socializare, refresh și restart a gândurilor. Locația are propria personalitate, pe care și-a dezvăluit-o treptat, în timp ce creșteam numărul de pași prin spațiul de birouri – am observat sigla sculptată în lemn, denumirile alese pentru sălile de conferințe, care fac referire la momente și persoane importante din istoria Porsche si a racing-ului, peretele pictat manual din bucătăria de la etajul 8, ce te transpune rapid în centrul Clujului și, nu în ultimul rând, iconicul Porsche 911 amplasat pe sala de interviu la acelasi etaj, în culoarea Miami Blue, care veghează toată activitatea companiei chiar din interiorul birourilor – acestea sunt doar câteva dintre aspectele care dau viață locului și îi insuflă vibe-ul friendly pe care l-am simțit pe parcursul vizitei.

În anul 2017 s-a decis direcția strategică pentru Cluj: 75%-85% software, dar fără a pierde ADN-ul firmei, de livrat proiecte complexe și end-to-end, așa că s-a decis păstrarea echipei de engineering și creșterea uneia de project support. Andrei, de exemplu, are spre 40 de oameni în subordine, a venit în echipă în ianuarie 2017, deci în curând va împlini 3 ani de activitate în cadrul companiei. A fost în primii 20 de oameni veniți în firmă, mai exact al 5-lea developer, iar acum, la Porsche Engineering România, sunt undeva în jur de 80 de developeri.

E foarte diferit acum față de momentul zero, de început. Eram ca o mică familie, o gașcă de prieteni, ne vedeam toți dimineața la cafea, încăpea toată lumea într-o bucătărie. Acum am colegi de care mă ocup și care sunt răsfirați pe 3 etaje, nu ne mai vedem atât de des, însă avantajele creșterii echipei sunt evidente, pentru că inițial se vorbea despre 1-2 proiecte mici, care ne ajutau să învățăm ce înseamnă Porsche și lumea automotive, iar astăzi lucrăm pe proiecte mult mai complexe și mai interesante. O evoluție a tipului de proiecte și numărului lor se vede foarte frumos, odată cu creșterea numărului de angajați. Responsabilitatea noastră în cadrul mărcii, având în vedere că avem software-uri care rulează în prezent pe mașini, nu ar fi putut fi câștigată de o echipă mică – Andrei, Advanced Software Development

Mutarea lor în acest spațiu a reprezentat un moment important în conturarea identității lor, astfel, Porsche Engineering Romania a reușit să-și customizeze design-ul interior pe măsura așteptărilor, iar acest lucru a fost posibil deoarece locația din Cluj livra calitate la nivelul standardelor din grupul Porsche. Amenajarea a fost, de asemenea, o muncă în echipă si un exercițiu foarte important în a crea un concept de birou care să inspire inovație într-o manieră specifică istoriei Porsche și adaptată pieței moderne de birouri din toată lumea.

Dar să nu credeți că am mers doar pentru a testa gradul de relaxare și pentru a admira priveliștea de la fiecare geam. Ne-am întâlnit și am povestit cu o mulțime de oameni faini, care ne-au spus mai multe detalii despre activitatea firmei, despre cum trec zilele la job și ce anume i-a atras și i-a convins să rămână în echipa Porsche Engineering România. Robert, de exemplu, m-a pus față în față cu un prototip de testare și mi-a explicat cu ce se ocupă el, împreună cu echipa lui.

La bază, ocup poziția de Software Developer, dar pentru că sunt într-o companie în care pasiunea și implicarea sunt în egală măsură apreciate și recompensate, mă număr și printre cei care s-au bucurat de un Porsche Experience, la volanul unei mașini– Robert, Software Developer

Robert nu și-a reluat activitatea din care l-am întrerupt până nu mi-a făcut și o scurtă prezentare a mașinilor Porsche pe care le folosesc fie pentru development, fie pentru logistica proiectelor interne. Mașinile lor au putut fi vizibile la evenimente locale precum TEDxEroilor, semi-maratonul sportiv Trascău Trail Run (eveniment powered by Porsche Engineering), conferințe în domeniul IT, sau festivaluri ca Smida Jazz Festival.

Porsche Engineering este deţinut integral de constructorul de maşini sport Porsche AG, iar locația din Cluj se bucură de oportunitatea de a lucra la ceva real și de a testa propriu-zis, lucru care oferă o experiență unică la locul de muncă, după cum ne povestește și Alex.

Ca parte a acestui job, unii dintre noi avem și oportunitatea aceasta, care la alte firme nu există: de a testa, conducând mașinile. Departamentul meu se ocupă cu testarea echipamentelor de infotainment care sunt prezente și în viitoarele mașini Porsche, cu scopul de a identifica și raporta probleme. Maniera jobului nostru ne permite o participare directă, pentru că rolul nostru implică să fim primii care adoptă postura de utilizatori. – Alex, Software Test Engineer

Senzația pe care am avut-o constant pe parcursul vizitei a fost aceea că mă aflu într-un loc în care lucrurile sunt făcute altfel, în care atenția la detalii și la oameni, în mod special, este dusă la un alt nivel. Student Contest-ul de tip hackaton, pe care îl organizează ca modalitate unică de a recruta interni, a venit doar ca o confirmare suplimentară a acestui lucru. Concursul este practic un exercițiu, un filtru pentru a identifica oamenii cu care vor să lucreze, persoane cu idei inovative, creative, care pot depăși limitele unor soluții basic.

Am aflat de concursul organizat de Porsche, așa că împreună cu un coleg care în prezent este și el angajat aici și un alt prieten, am decis să ne înscriem. În aproximativ 24 de ore a trebuit să creăm un sistem inteligent prin care, pe baza unor date obținute de la mașină prin intermediul GPS-ului și a camerei 360, să găsim o metodă prin care să recunoaștem locuri de parcare disponibile, gropi, și să le updatăm în timp real pe o hartă. Ne-a ieșit lucrul acesta destul de bine, juriului i-a plăcut mult de noi și am obținut locul 2. Din 10 echipe concurente, primele 3 au primit oferta de muncă. Atmosfera e genială, lumea e foarte prietenoasă, condițiile sunt foarte bune. Dat fiind faptul că era perioada vacanței, am început prin a lucra 6 ore pe zi, iar acum lucrez 4 ore pe zi, întrucât sunt încă student, anul 4 la Automatică și Calculatoare, UTCN. Raul, working student – Software Development.

Principiul de bază după care funcționează Porche Engineering România este că au încredere în oamenii care vin în firmă, așa că le oferă credit. Urmând premisă conform căreia – dacă au fost recrutați, înseamnă că sunt oamenii potriviți, nu se feresc să le dea mână liberă în direcțiile în care aceștia doresc să se dezvolte sau să-și testeze limitele.

Chiar dacă am venit în firmă doar în urmă cu 2 luni, mi s-a dat șansa să preiau organizarea Student Contest. Eu colaborez cu departamentul de Matematică-Informatică de la UBB, și lucrând prin zonă, mi-au sărit în ochi cei de la Porsche Engineering. Căutam un career change în zona aceasta, am avut o recomandare și, în plus, mi-a plăcut aici încă de la prima vizită, la interviu și toată perioada următoare, pentru că au dat dovadă de profesionalism. Mediul de lucru este foarte ok, atât din perspectiva interacțiunii cu colegii, dar și privind aspectul health and safety. Să lucrez aici este exact așa cum m-am așteptat și cum mi-am dorit – Flavia – Software Development Engineer

Grupul Porsche Engineering e diferit, iar Flavia nu e singura care a avut opțiunea de a descoperi ce i se potrivește mai bine.

Evoluția mea în firmă nu a fost neapărat una liniară în direcția pe care am fost angajat. M-am alăturat echipei în prima lună a anului 2017 și am început prin proiectarea 3D a pieselor de pe motoarele Porsche iar după o scurtă perioadă, datorită unor experiențe de voluntariat anterioare, în paralel am pornit primele colaborări între Porsche Engineering și evenimentele importante din Cluj. Apoi într-un ritm natural, a urmat o serie de parteneriate cu care ne mândrim și ne bucurăm că am putut să aducem un plus de valoare pieței din Cluj. Momentan mă ocup de partea de management a unor proiecte de dezvoltare, atât business cât și tehnic, iar în paralel sunt responsabil și de partea de marketing. Mă mândresc cu proiectele la care am luat parte și apreciez oamenii care mi-au fost în preajmă în toți acești ani. Ceea ce mă bucură foarte mult este faptul că am primit încredere și suport încă de la început și am avut ocazia să realizăm atât de multe lucruri inovatoare, atât pentru companie cât și pentru angajați. Tudor – Technical Project Manager

Anca, MD Assistant, împreună cu Anda, responsabilă de comunicarea și organizarea de evenimente interne, sunt probabil cele mai apropiate persoane de fiecare departament în parte. Anca, în poziția de asistent manager, oferă suport atât pentru Marius, Managerul General al companiei, cât și pentru toate departamentele. Colegii apelează la ea pentru orice problemă întâmpină, de la cele basic până la cele de management. Împreună fac tot posibilul pentru a crea un mediu în care angajații să se afle într-o continuă dezvoltare, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Se pune mult accent pe comunicarea internă, angajații sunt îndrumați să-și extindă zona de confort în cadrul companiei. Pe lângă workshop-uri, evenimente a căror gazdă este sediul Porsche Engineering Romania, activități de CSR, ele organizează și diverse evenimente interne ca seri de jocuri, seri de filme, seri de quiz sau diverse evenimente tematice.

Fiind destul de recent venită în echipă, de la finalul lunii august, mă așteptam să existe o perioadă mai lungă de acomodare, însă după o săptămână m-am simțit deja ca și cum eram parte din echipă încă de la începuturi. Nici acum nu realizez că am fost vreodată în altă parte, și cred că toate activitățile și evenimentele interne pe care le avem au contribuit mult la acest lucru. Îmi place să cred că suntem mai mult decât colegi, și cred că faptul că alegem să participăm la seri de board games, film, quiz și altele, este un indicator clar al faptului că ne face plăcere compania celorlalți, ne simțim în largul nostru aici – Diana, Software Development Engineer.

Ultima oprire a fost în departamentul de HR. Aici am cunoscut-o pe Monika, care s-a alăturat echipei Porsche Engineering Romania în 1 august 2016, fiind a șaptea angajată în firmă. S-a relocat din București special pentru job pentru că de-a lungul procesului de recrutare a întâlnit oameni foarte faini, atât din Germania, cât și CEO-ul de aici. Ne-a mărturisit că s-a adeverit ulterior că a fost o decizie bună, pentru că are șansa să lucreze cu persoane deosebite, empatice, care chiar fac diferența într-o cultură organizațională.

Sunt responsabilă de departamentul de resurse umane. Am în echipă colege care sprijină departamentele în toate procesele de HR, de la recrutare până la Learning & Development, fiind adevărați parteneri de business, înțelegând nevoile schimbătoare ale industriei și aducând colegi noi potriviți pentru direcția de dezvoltare a fiecărui departament. Am rămas în companie pentru că m-am simțit mereu provocată, nu a fost niciun an plictisitor, nu a fost vreun an în care să nu facem ceva extra. Am crescut mult, de la 7 angajați la 200+, am avut șansa să dezvoltăm mulți colegi, ne-am deschis propriul program de master – ”Tehnici avansate în Ingineria Autovehiculelor ”, cu o curriculă adaptată la nevoile industriei și companiei, am învățat unii de alții și ne-am creat un spațiu foarte fain, din toate punctele de vedere. Suntem o companie unde avem șansa noi toți, să ne punem amprenta pe procese, pe tot ce se întâmplă în mediul de lucru. Sunt multe idei venite de la colegi pe care le pune în aplicare. Majoritatea dintre noi de asta suntem în continuare aici, pentru că am găsit valori comune în care credem toți și împreună avem rezultate remarcabile – Monika, HR Manager

Ca o sumarizare a timpului petrecut la filiala Porsche Engineering din Cluj și a discuțiilor avute cu toți cei prezentați, noi am creat profilul candidatului ideal. Așa că, înainte de a vă depune CV-ul, dați un check rapid și verificați dacă sunteți o persoană dornică să învețe, curioasă, care vrea să meargă mai departe de granițe, de context, care are drive-ul de a face lucruri pentru a deveni un inginer care are o viziune mai largă asupra problemelor pe care le întâlnește, inteligentă, capabilă, doritoare de a face față provocărilor. Pe lângă cunoștințe tehnice, contează foarte mult caracterul omului, atitudinea, cum gândește, cum se raportează la anumite situații. Monika a fost cea care a spus că pe lânga faptul că urmăresc să aducă cei mai buni oameni tehnici, se vor îndrepta mereu către persoane cu care le și face plăcere să lucreze.

Dacă sunteți interesați de o posibilă angajare la Porsche Engineering, aveți mai multe opțiuni de comunicare. Cea mai personală ar fi recomandarea făcută de cineva care este deja angajat. Puteți, bineînțeles, să aplicați și pe site, iar în lipsa conexiunii la Internet, mergeți cu încredere la recepție și întrebați de ei. În acest an își doresc să crească cifra de angajați cu +50, iar anul trecut s-au bucurat să-l finalizeze cu targetul de 200 de persoane deja atins. Luna ianuarie au încheiat-o cu un număr de 16 studenți și 200 de angajați în total, având deja mai multe angajări planificate în acest început de an. Creșterea companiei va veni cu mai multe oportunități de dezvoltare, atât din punct de vedere tehnic, a proiectelor, cât și pe partea de people management. Pentru viitor au pregătite mai multe proiecte inovatoare și complexe, despre care veți afla curând.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!