Cum a fost la prima ediție MayDay.conf

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Cum a fost la prima ediție MayDay.conf

by | Oct 27, 2019 | Cum a fost la

În zilele de 24 și 25 octombrie am avut ocazia de a fi voluntară la MayDay.conf , prima conferință internațională dedicată securității cibernetice, organizată la hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca. Dat fiind faptul că evenimentul este pionier în domeniu, am decis să vă împărtășesc câteva detalii din experiența mea aici.

Ce este MayDay.conf și cui se adresează?
MayDay.conf este o conferință gândită pentru toți pasionații de IT și tehnologie, precum și pentru companiile care sunt în căutare de idei și soluții inovative în domeniul securității cibernetice. Tema principală a ediției a fost: haide să învățăm din greșelile trecutului și să creăm viitorul!

Toate prezentările s-au ținut în limba engleză, iar subiectele de discuție au fost dintre cele mai diverse:
• DOs and DON’Ts în domeniul cyber security;
• vulnerabilitățile sistemelor de operare sau de tip cloud și modalități de depistare a acestora;
• platforme gratuite de protecție a datelor pentru companii;
• adaptarea continuă a mediului bancar la amenințările cibernetice.

Invitați pe scenă au fost peste 20 de profesioniști ai domeniului IT, precum Cătălin Moisei, director de tehnologie la Cybourn, Ovidiu Cical, director Cyscale, sau Daniel Ciobanu, co-fondator al Cyber Threat Defence.

Cât despre spectatori, la eveniment au participat atât specialiști IT (programatori, ingineri, analiști și testeri), cât și tineri pasionați și dornici să intre în contact cu cele mai strălucite minți ale domeniului. Pe lângă conferința în sine, s-a organizat și o competiție de hacking numită Capture the flag, în urma căreia câștigătorii au plecat acasă cu premii oferite de sponsori.

Între speech-uri au fost și pauze de socializare, în care oamenii au putut lua contact direct cu speakerii și face schimburi de idei. Toată lumea s-a dovedit a fi de-a dreptul încântată de organizare și de mediul prietenos, deschis la discuții. Nici speech-urile în sine nu au fost rigide; toate prezentările au avut mici glume și momente comice pe gustul publicului.

Cum a fost experiența de voluntar la MayDay?
Inedită și plăcută . Dacă ar fi să mă gândesc la un moment favorit, cel mai probabil ar fi întâlnirea de dimineață cu restul voluntarilor și cu organizatorii. Atmosfera a fost atât de prietenoasă și destinsă, încât mi-am îndeplinit toate sarcinile cu mult drag și am legat noi prietenii. La început de eveniment, invitații au fost așteptați cu badge-uri, insigne și stickere oferite de sponsori. Am reușit să asist la câteva conferințe, iar preferata mea a fost cea ținută de Mircea Scheau și Bogdan Turliu, experți ai securității în domeniul banking-ului, care au vorbit despre sisteme de clonare a cardurilor de credit și metode de combatere a acestora.

Am fost impresionată de amabilitatea și energia permanent pozitivă a oamenilor din jurul meu, precum și de dorința de învățare a participanților. Într-o lume a tehnologiei, conferințe de genul sunt binevenite și utile. Fie că vorbim de companii aflate la început de drum sau de cele cu o cifră de afaceri uriașă, securitatea cibernetică ar trebui să fie în topul priorităților.

Planuri de viitor
Organizatorii evenimentului, cei de la Global Cyber Vision, doresc să facă din MayDay.conf un eveniment anual, organizat tot aici la Cluj. Rezultatele pozitive ale acestei prime ediții nu fac nimic altceva decât să întărească speranțele că și ediția din 2020 va fi la fel de productivă, și va aduce laolaltă și mai mulți experți în IT gata să dezvolte noi programe de apărare împotriva amenințărilor cibernetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial.

So, stay tuned! MayDay.conf va reveni!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!