Interviu cu Felicia și Alina, co-fondatoare a magazinului Licori și Tabieturi

Home $ Articole $ Interviu cu Felicia și Alina, co-fondatoare a magazinului Licori și Tabieturi

De curând vă povesteam de ultima mea descoperire prin orașLicori și Tabieturi. Țin să vă mărturisesc că am căzut serios pe gânduri de când am trecut pragul acestui loc, acum mai bine de o săptămână. Problema existențială cu care mă confrunt este aceea că locuiesc pe Dorobanților de mai bine de un an și, implicit, am mai bine de 365 de zile în care nu am știut ce comoară am vizavi de blocul meu. Mă mai frământă și nenumăratele ocazii în care am ratat liniștea adusă de un pahar de vin bun pentru că știam că nu am nici unul în apropiere. Pe Calea Dorobanților însă, la numărul 116, se ascunde o lume ce abia așteaptă să fie descoperită. Și pentru că simțeam nevoia să recuperăm timpul pierdut, ne-am prezentat la ușa magazinului cu câteva întrebări. Ca să ne împrietenim, nu de alta.

Acolo le-am întâlnit pe Felicia și pe Alina, care ne-au primit bucuroase și ne-au spus povestea Licori și Tabieturi. Umpleți-vă un pahar, am aflat multe lucruri demne de atenția voastră.

Nu am avut nicio tangență cu zona aceasta, a băuturilor, înainte să trec pragul magazinului Licori și Tabieturi. Eu activez ca expert contabil, soțul lucrează în IT. El mai știa una-alta despre vinuri, dar eu chiar deloc. Părinții mei aveau o vie lângă casă și produceau vin în fiecare an, deci cunoștințele și întâlnirile mele cu această licoare se rezumă la vinul produs în gospodărie. Meseria m-a adus față în față cu fostul proprietar al magazinului, care m-a întrebat chiar în momentul în care ne-am cunoscut dacă beau vin. La auzul răspunsului meu negativ, el mi-a spus hotărât – ”Vei bea”. Nu l-am crezut la momentul acela, dar s-a adeverit că avea dreptate. Mă atrăgea energia pozitivă dată de combinația de lemn și vin din magazin și am început să vin la degustări împreună cu soțul. Treptat, am descoperit cât de fascinantă, complexă și uluitoare este lumea aceasta și tot atunci am cunoscut-o pe Alina, ne-a spus Felicia.

Alina se ocupa de administrare și consiliere pentru fostul proprietar, care a renunțat la magazin în favoarea altui proiect, în vara anului 2017. Felicia și soțul său, Marius, erau la început de drum în această călătorie, a explorării în domeniul băuturilor și tocmai își descoperiseră o nouă pasiune. După jumătate de an de discuții și dezbateri, cei trei au hotărât să preia această afacere.

Îmi amintesc când am auzit-o pe Felicia spunând – ”Mi-ar plăcea să am un business ca acesta cândva.” La momentul acela, am înregistrat spusele sale, dar nu m-am gândit nicio secundă că vom avea această posibilitate și acest gând va avea oportunitatea să ia amploare. Însă a avut, și pentru că a existat o încredere de neclintit între noi, dar și o bună comunicare, deschidere de ambele părți și multă muncă, proiectul s-a putut dezvolta și urca ca poziționare. Ne consultăm între noi în legătură cu orice facem și orice decizie luăm. Portofoliul nostru, de peste 1000 de vinuri și spirtoase, sunt alese în detaliu, discutate și degustate de către noi. Nu avem vinuri care să existe în supermarket-uri. Facem lucrurile imaginându-ne ce ne-ar plăcea nouă să ni se ofere atunci când mergem undeva. Atunci când clientul este mulțumit, suntem și noi mulțumiți. Acesta este, de fapt, scopul pe care îl urmărim și motivul pentru punem pasiune în ceea ce facem, povestește Alina.

Felicia ne-a mărturisit că ea cunoștea produsele la acel moment doar prin prisma degustărilor la care luase parte. Dar atunci când a descoperit procesul complex de creare a conținutului sticlelor, varietatea fantastică de gusturi, truda din spatele fiecărui pahar, poveștile cramelor, a fondatorilor, toate acestea au impresionat-o deopotrivă și au încurajat-o acum doi ani să ia decizia de a se implica în proiectul Licori și Tabieturi.

Considerăm că orice business de succes trebuie să crească progresiv, nu exponențial. În momentul în care crește exponențial, nu îl mai poți controla așa cum ți-ai dori și e ușor să deraiezi. Încercăm să aducem în fiecare zi plus-valoare acestui loc și credem că până acum așa s-a întâmplat. Atragem prin profesionalismul de care dăm dovadă, atât în selecția vinurilor, spirtoaselor, accesoriilor și delicateselor, cât și pe partea de consiliere. Colegele noastre, Codruța și Maria, recomandă cu grijă produsele, satisfăcând astfel gusturile unice ale fiecărui client. De aceea și diversitatea pe care o oferim, pentru a-i mulțumi pe toți. Sfatul nostru este ca oamenii să vină la degustări pentru a ști ei ce le place, să descopere. De asemenea, le recomandăm să nu cadă pradă doar unui produs, ci să încerce mereu altceva pentru a-și diversifica paleta de gusturi.

În mod evident, persoanele cunoscătoare, dar și cele doritoare de a afla mai mult, dacă au informația corectă și produse de calitate recomandate, sunt foarte ușor de dus pe un drum ascendent. În timp, se construiește o relație de încredere și oamenii dau curs cu ușurință recomandărilor lor, de la o vizită la alta fiind dispuși să testeze tot mai multe. Cred că tocmai acest lucru m-a intrigat atât de mult la Licori și Tabieturi – cât de repede mi-au câștigat votul, lucru pe care realizez că l-au făcut doar pentru că am avut siguranța că își cunosc produsul, dar și pentru că am văzut că au recunoscut în mine un tip de client și au identificat o serie de preferințe, pe care le-au asociat cu o băutură pe gustul meu. Gândindu-mă la acest lucru, le-am întrebat pe Felicia și pe Alina care a fost provocarea cea mai mare pe care au întâmpinat-o de când au preluat magazinul, gândindu-mă că ea e legată de clienți și educarea acestora. Dar, surpriză!

Provocarea cea mai mare de care am avut parte a fost chiar la începutul muncii noastre împreună, când am fost nevoiți să ne mutăm. Felicia și Marius au cumpărat proiectul în iunie, iar în decembrie am primit vestea ca un fulger – în trei luni trebuie să vă mutați. Nu este atât de simplu să găsești altă locație în timpul acesta, mai ales având în vedere portofoliul produselor pe care le avem. Credem că am fost ajutați de divinitate, la propriu, pentru că într-o dimineață, când veneam spre muncă, după ce am parcat mașina am găsit un bilețel cu un număr de telefon și textul – închiriez spațiu. Chiar vizavi. Noi eram deja în plină căutare, însă pentru un magazin de acest gen locația este esențială și nu găseam nimic potrivit, ne-a spus Alina.

Poate că puțini dintre voi bănuiați cât de important este felul în care se face depozitarea produselor în acest domeniu. Acestea trebuie păstrate în condiții corespunzătoare, ținându-se cont de temperatură, luminozitate și umiditate. La Licori și Tabieturi, mobilierul în care stau sticlele este special făcut pentru că rafturile închise țin întuneric sticlelor, iar pe laterale și în spate nu pătrunde nici măcar lumina neon-ului. Sunt aspecte pe care le-au luat în considerare, pun preț pe ele și au siguranța la orice oră că produsele pe care le comercializează sunt în stare perfectă.

Nu mulți consumatori știu cât de lung este drumul unei băuturi și cât de importantă este și șederea ei în magazin, aportul comerciantului. Licoarea poate ieși din cramă la o calitate excepțională, dar dacă veriga următoare este slabă, dacă se transportă sau depozitează în condiții precare, calitatea îi va scădea considerabil. Vinul, de exemplu, este un organism viu, respiră prin dopul de plută, face contact cu aerul. Dacă în atmosferă este miros de mucegai, de detergent, de mâncare, de orice altceva, aceste lucruri îl influențează automat și își schimbă proprietățile. Să nu mai vorbim despre ținutul la soare sau înghețul. Inclusiv distribuitorii de la care achiziționăm sunt verificați personal de către noi, pentru că dacă se rupe veriga la ei, noi degeaba facem lucrurile ca la carte.  

Există, desigur, și provocări în ceea ce privește educarea publicului. Sunt mulți cunoscători, care apreciază băuturile și au devenit clienți fideli. Consumatorii tipici al magazinului au vârsta cuprinsă între 30 și 60, până la 80 de ani chiar. Sunt oameni care cunosc piața aceasta și au avut de-a face cu lumea vinului sau sunt pasionați, dar și persoane dornice, care își doresc să experimenteze, să descopere, oameni care sunt într-o continuă creștere a consumului și a calității, și pe care ei încearcă să-i introducă cât mai bine în acest univers. De asemenea, se bucură să vadă și tot mai mulți oameni tineri, sub 30 de ani. Pe scurt, clienții lor sunt persoane care caută calitate, nu cantitate. Desigur, le trec pragul și oameni care le contrazic cunoștințele sau adoptă un comportament conservator, fiind de neclintit în alegerea lor. Adică – mereu aceeași. Pe lângă consilierea din magazin, au serile de degustări care îi ajută foarte mult în acest sens, și care le înfățișează oamenilor o mică parte din lumea aceasta, dar care le poate schimba perspectiva asupra lucrurilor.

Noi ținem cont și de ceea ce își doresc clienții, părerea și dorințele lor fiind un factor important când construim gama de produse din portofoliu. Mai mult, pentru că mulți dintre ei lucrează în multinaționale, călătoresc ocazional, descoperă în afară alte băuturi, iar mai apoi ne întreabă de ele, așa că noi oferim și acest serviciu: la cerere putem aduce orice băutură doriți. Tot pentru a fi mai aproape de aceștia, am creat cardurile de fidelitate și avem constant promoții în magazin. La 6 sticle cumpărate beneficiezi de un discount de 6%, la 12 sticle cumpărate ai un discount de 7%. Această reducere de 7% se aplică și de zilele de naștere ale clienților, pe care îi sunăm personal pentru a le reaminti că pot profita de ea. Încercăm să fim aproape de clienții noștri și credem că acest lucru ne va ajuta în timp. De asemenea, dacă cineva achiziționează un volum mai mare de sticle, cu ocazia anumitor evenimente sau pentru cadouri, se poate discuta despre un discount de peste 7%.” 

Destul cu vorba, să trecem la exemple. Și nu orice exemple, ci să vedem câteva etichete mai rare pe care le găsiți la Licori și Tabieturi. La categoria vinuri românești, în țară există câteva crame renumite care au ediție limitată, iar aici menționăm: Crama Thesaurus, o cramă boutique de doar 5 hectare, cu etichete premium, spre exemplu – vinul roșu Up Grape; Petro Vaselo, cu un vin de calitate excepțională – Grand Cru, ce dispare atât de rapid pe cât apare; 1000 de chipuri, care au câteva sticle la fiecare etichetă, pe care le distribuie doar clienților fideli și colaboratorilor cu tradiție. În ceea ce privește cramele românești, Alina încearcă să aducă în magazin și nume mai mici, dar pentru care calitatea înseamnă foarte mult. În aceste locuri, selecția strugurilor se face foarte atent, fiind aleși doar cei mai copți, cei mai expuși la soare, struguri din care se fac vinurile premium. Cramele mici pot avea niște vinuri demne de toată lauda pentru că ei se străduiesc să facă totul perfect în viile lor mici. Sunt crame mai puțin cunoscute de necunoscători, dar cei care sunt interesați de domeniu, le caută și se bucură să le găsească în acest magazin.

Acum doi ani doar 10% din vinurile din magazin erau de origine internațională, acum balanța nu mai trage în nicio parte, se acordă aceeași atenție atât vinului românesc, cât și celui străin. Un nume demn de menționat este Sassicaia, primul Super Toscan din lume, ediție extrem de limitată în momentul de față, care în magazin are prețul de 1500 lei. La cerere, aducem tot ce își dorește clientul, dar în locație avem vinuri de la crame străine, atent selecționate, atât din lumea veche: Italia, Franța, Spania, Germania etc., cât și din lumea nouă: Argentina. Chile, Africa de Sud, SUA, Noua Zeelandă. 

În ceea ce privește planurile de viitor, au în minte crearea unui magazin online de unde să poți comanda de acasă dacă știi ce vrei și nu ai nevoie de sfatul unui specialist. În prezent, unele site-uri vin cu prețuri mai mici decât ale lor și sunt clienți care pică în această capcană, dar țineți minte că online poate nu știi mereu exact ce cumperi. În orice caz, activitatea lor principală va rămâne în magazin, în punctul de expunere a produsului. De asemenea, nu e departe de ei ideea de a deschide un al doilea magazin Licori și Tabieturi în oraș.

Nu încheiem fără să vă oferim un ultim pont, o etichetă de încercat o dată în viață. Felicia ne-a spus, în fața acestei întrebări, că vinurile se împart în două categorii: gastronomice și meditative, care te impresionează mult timp după ce l-ai băut. În categoria celor meditative trebuie să ne uităm după cele musai de încercat și ne-a propus Dieci Vendemmie de la crama Tenuta Ulisse din Italia. Îl au și în magazin, iar toți cei care l-au achiziționat le-au spus, fără excepție, că este într-adevăr un vin care îți rămâne în minte. Dacă e să ne gândim la România, Alina propune spre degustare FN 14 de la Crama 1000 de chipuri, tot un vin de meditație.

Voi ați fost până acum la Licori și Tabieturi sau tocmai v-am convins noi să le faceți o vizită?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!