Cum a fost la…Classic Unlimited

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Cum a fost la…Classic Unlimited

by | Nov 14, 2019 | Cum a fost la

Cei de la Asociația Fapte au organizat în acest an cea de-a treia ediție a turneului Classic Unlimited. Evenimentul național de muzică clasică a ajuns în lunile octombrie și noiembrie prin șapte orașe: Oradea, Turda, Iași, Petrila, Brașov, Râmnicu Vâlcea și au terminat la Cluj-Napoca, pe 12 noiembrie.

Muzica clasică este pentru oricine dorește să o asculte. Orice loc poate să devină o sală de concert, măcar pentru câteva ore. De la aceste două crezuri ale noastre s-a născut Classic Unlimited. – Alin Vaida, Managing Partner la Fapte

Pianistul care a susținut aceste recitaluri este Bogdan Vaida, absolvent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și fondator al proiectului Classic Unlimited. Ideea proiectului a pornit din dorința de a face un concert într-un spațiu neobișnuit, care să reușească să-i apropie pe spectatori de universul muzicii clasice.

Evenimentul din Cluj s-a desfășurat la Reactor de Creație și Experiment, un spațiu cultural independent care se ocupă cu organizarea unor experiențe artistice alternative. Acest loc poate fi orice, de la un teatru independent la un spațiu de concerte și de expoziții, dar și la o mică bibliotecă deschisă recent.

Am căutat o formă prin care să le pot arăta oamenilor indiferent că sunt sau nu cunoscători, ceea ce pe mine mă pasionează la muzică și anume conținutul ei concret și legătura cu viața de zi cu zi. Încerc să scot muzica din tiparele obișnuite în care contextul social sau anumite constrângeri sociale o sugrumă de multe ori. – Bogdan Vaida, pianist

Asociația Fapte a fost fondată în Cluj în anul 2012 și se ocupă cu organizarea de evenimente culturale cu impact în comunitate. Alte proiecte ale echipei sunt festivalul Jazz in the Park și evenimentul Art in the Street.

Programul serii a început cu un Intermezzo de Johannes Brahms. Compoziția a fost aleasă atât pentru căldura și sentimentul de familiaritate pe care i-o dă pianistului, cât și pentru tema acestei piese, care pare că se află la o răscruce.

Au urmat trei compoziții scrise de Franz Schubert, despre care pianistul serii a avut numai cuvinte de laude.

Bogdan a încheiat primul set, cu două preludii compuse de Serghei Rahmaninov.

Schubert este eroul principal al acestui program. Programul acestor concerte a fost construit în jurul Fanteziei “Călătorul”, din partea a doua a concertului. Piesa aceasta este foarte atipică pentru Schubert, fiind una monumentală, specială. Tocmai din cauza aceasta, m-am gândit să includ în program și trei momente muzicale specifice lui Schubert, piese care, după părerea mea, îl caracterizează. Acestea sunt personale, sincere, simple. Schubert a fost foarte cunoscut pentru lead-urile pe care le-a scris pentru voce și pian. Acesta a pus în muzica lui gândurile cele mai personale, aceasta fiind muzica pe care o cânta când era singur și cel mai sincer. Spre deosebire de Rahmaninov, care se află, de asemenea, în program, Schubert nu a fost genul care să impresioneze masele și care să creeze histerie în public cu posibilitățile lui tehnice. Însă, folosindu-se de simplitate și de armoniile care par perfecte în muzica lui, a scris piese care par extrem de sincere și de directe. Cât despre Rahmaninov, am găsit în muzica lui cu totul altceva decât ceea ce am căutat sau am așteptat.

Evenimentul a avut și o scurtă pauză între cele două seturi de piese, perfectă pentru câteva momente de socializare, în care cei de la Crama Gîrboiu au servit participanții cu câte un pahar de vin alb.

În doua parte a serii am ascultat două cântece de ale lui Ciprian Pop, un compozitor clujean. Acesta predă la Academia de Muzică din Cluj și este un drag prieten al pianistului. Compozițiile se numesc “J-Rhapsody” (2014) și “Butterflies War Dance” (2019).

Unul dinte principiile Classic Unlimited este să arătăm muzica clasică așa cum este ea. Muzica contemporană face parte din asta. Atunci când l-am întrebat pe Cipri dacă poate să îmi dea o piesă, am făcut-o pentru că am fost sigur că o să fie fain. Nu am fost sigur că publicul o să guste, deoarece muzica contemporană are o anumită reputație, cu siguranță și din cauză că muzica de foarte multe ori este o oglindă a societății și a lumii în care trăim, care poate să fie foarte disonantă.

Despre Fantezia în Do Major “Călătorul”, pianistul a detaliat problemele pe care le-a întâmpinat atunci când a încercat să o cânte pentru prima dată.

Sunt foarte multe lucruri pe care le-aș putea spune despre această Fantezie. Este cea mai monumentală piesă pe care Schubert a scris-o din multe puncte de vedere. A fost o piesă pe care acesta a compus-o extrem de dificil. A scris prima schiță a acestei piese ca fiind imposibil de cântat. Apoi, a trebuit să corecteze această schiță, pentru a putea-o face abordabilă de către pianiști, lucru pe care, din fericire, l-a făcut. Cu toate astea, foarte posibil că el însuși, nefiind pianist concertist, nu ar fi putut să își cânte propriile piese. La vremea respectivă, a fost una dintre singurele piese care a folosit pianul cum ai folosi o orchestră. Cred că motivul pentru care Schubert a făcut asta a fost sinceritatea lui: pentru el era important să exprime ce are în suflet prin muzică.

Recitalul s-a încheiat cu o lungă rundă de aplauze. Publicul a fost foarte variat, atât ca vârste, cât și ca tipologii de oameni, dar știm cu siguranță că au savurat evenimentul până la final.

Între timp, tot ce putem face e să așteptăm următoarea ediție de Classic Unlimited. Noi știm sigur că vom fi prezenți din nou.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!