Am auzit de existența hub-urilor acum câțiva ani și mi-am spus atunci “Într-un hub vreau să lucrez și eu când o să fiu mare.” Mi-a plăcut de la început ideea de un open space creativ și oameni open-minded.
Pe scurt, un hub este un spațiu în care poți lucra alături de alți oameni care activează în domenii diferite sau asemănătoare. Acest lucru reprezintă fundația pe care s-au dezvoltat avantajele de a lucra într-un co-working space.
Câteva dintre motivele pentru care ai putea alege să îți iei laptop-ul, agenda și cheful de muncă și să te duci într-un hub încep, în primul rând, cu oamenii pe care îi vei întâlni acolo. Faptul că vei fi înconjurat de persoane care lucrează te poate motiva să îți duci task-urile la bun sfârșit mai repede, deoarece atmosfera pe care o vei găsi facilitează productivitatea. Practic, te vei putea bucura de părțile pozitive ale unui job 9 to 5, doar că într-un spațiu prietenos, care încurajează networking-ul și conexiunile dintre oameni.
Aceste hub-uri se răspândesc de câțiva ani în România, iar în Cluj-Napoca se află multe dintre ele. Este adevărat că poți lucra și de acasă sau din cafeneaua preferată, dar îți aduci aminte de ce poate ai mers să înveți la bibliotecă prin liceu și facultate? Cu asta seamănă lucratul într-un hub, fiind un loc în care poți fi productiv în timp ce ești înconjurat de oameni motivați și inspirați.
Opțiunile sunt diverse, în ceea ce privește spațiul, locația, oamenii și costurile. De exemplu, Silicon Forest și thatdevspace sunt hub-uri nișate care se adresează celor care lucrează în domeniul tehnologiei, în IT, iar asta poate crea conexiuni între cei care activează în același domeniu.
Vezi această postare pe Instagram
Alt hub de nișă, deschis recent, este Family Hub. După cum spune și numele, este dedicat copiilor și părințiilor lor. S-a născut din dorința de a crea un spațiu de socializare atât pentru cei mari, dar și pentru cei mici, unde se organizează evenimente care stârnesc discuții și informează totodată, abordând subiecte precum positive parenting, multiculturalitate și siguranța copiilor în viața de zi cu zi.
Există și co-working spaces generaliste, care aduc împreună oameni care activează în arii diferite. ClujHub este unul dintre ele, fiind și cel mai mare din Cluj. Pe lângă toate avantajele pe care le oferă, precum zone de relaxare, săli de ședința, echipamente și cafea, găzduiesc și organizează evenimente lună de lună precum CreativeMornings și Fuckup Nights.
Vezi această postare pe Instagram
Dacă îți dorești să îmbini task-urile obligatorii cu câteva momente de distracție nevinovate, atunci poți alege să le treci pragul celor de la The Guild Hall. Aici îți poți închiria un birou, beneficiind chiar de reduceri dacă ești student, și să te bucuri totodată de board games și free drinks.
Dacă te-ai hotărât să îți iei laptop-ul și să pornești în căutarea hub-ului potrivit pentru tine, vei vedea multele avantaje pe care ți le poate oferi un astfel de loc. Începând cu săli spațioase, birouri cu scaune ergonomice și aparatura necesară, hub-urile sunt gândite în așa fel încât oferă tot ce crezi că ai nevoie și chiar mai mult. Unele dintre ele fiind chiar cat & dog friendly, lucru care înseamnă că patrupedul tău poate să te însoțească la birou.
Hub-uri sunt mai mult decât niște săli de birouri. Sunt locurile în care se nasc idei și care funcționează ca niște incubatoare de afaceri, dedicate comunității antreprenoriale, liber profesioniste și inovative.
Tu ai alege să lucrezi într-un hub?