Find your voice – acesta a fost tema ediției TEDxYouth@Cluj, organizată la Cinema Florin Piersic. Anul acesta, peste 600 de participanți au avut ocazia de a asculta 12 speakeri, printre care: Virgil Iantu, Matei Dima (cunoscut și ca BRomania), Robert Zicman, Ioana Chira, sau Mihai Hînda. Momentele dintre speech-uri au fost animate de spectacole de dans, muzică și magie, toate prezentate de carismatica Sore.
Discuțiile au variat – de la visul unui tânăr de a construi roboți până la lupta cu greutatea sau bullying-ul. Ideea de baza a fost că tinerii reprezintă un exemplu pozitiv de ambiție, nonconformism și curaj de avântare in necunoscut.
Organizatorii au pus la dispoziția participanților un photo booth personalizat, un atelier de creație cu slime pentru cei mici, gustări și multă bună dispoziție. “Provocare, dinamism, și o oportunitate extraordinară de a interacționa cu oameni care reprezintă un model pentru tineri și pentru noi. E cea mai bună modalitate de a evolua ca persoană.” – astfel vede experiența TEDxYouth Anca Moga, unul dintre organizatorii evenimentului.
Hai să vedem câteva dintre ideile împărtășite!
Matei Dima (BRomania) a ținut să povestească despre provocările ocupației lui de creator de conținut, și a demontat conceptul de “influencer”, care atrage după sine și multă negativitate sau promovare de antivalori în mediul online. Pentru omul Matei, viața e ca o junglă, în care trebuie să fii neînfricat, și îndemnul lui către tineri a fost să muncească intens, “dar cu creier”, și să meargă țintă către visul lor.
Poate unii dintre voi o știți pe Ioana Chira. Tânăra a avut parte de un avânt în social media, cu peste 1 milion de urmăritori pe Instagram. Cu toate că suferă de o boală numită lipedema, care îi afectează aspectul fizic, ea nu a făcut din aceasta un obstacol, ci un nou mod de a privi lumea. Înfruntând prejudecăți și dezamăgiri, ea a ajuns să se simtă bine în pielea ei, să-și urmeze visurile și chiar să devină antrenor personal. Ea îi încurajează pe toți să fie activi și motivați, indiferent de situație.
Un alt moment de-a dreptul adorabil al zilei a fost apariția pe scenă a lui Robert Zicman, un băiețel în vârstă de doar 8 ani, care face parte din clubul de elita Mensa, care cuprinde doar 2% din populația lumii cu un IQ extrem de ridicat. Cel mic a împărtășit tuturor din experiența sa și lupta cu sistemul de învățământ care nu îi putea oferi sarcini de lucru pe măsura capacităților lui, dar și despre cum a îmbinat joaca și învățatul. Pentru el, fiecare zi reprezintă o noua oportunitate de a învăța ceva nou, iar secretul, spune el, e să înveți pentru tine, nu pentru ceilalți. La final, Sore a îndemnat publicul să îi facă o mică surpriză lui Robert, întrucât ziua lui de naștere a fost chiar cu o zi înainte, și toată lumea i-a cântat la mulți ani și a aplaudat îndelung.
Trecând de la cei mai mici la oameni mai mari, Anca Gaidoș, directorul de operațiuni al unei organizații de tineri, a vorbit despre “cum s-a vindecat de F.O.M.O.” (fear of missing opportunities). Într-o lume în care trebuie să iei decizii la tot pasul, Anca a optat pentru anumite soluții radicale, ca de exemplu: deși avea un viitor strălucit în domeniul bancar, ea a ales să fie facilitator comunitar, cu alte cuvinte – să lucreze în zone defavorizate în cadrul diferitelor proiecte de dezvoltare. Apoi, a ales să emigreze în Canada, însă s-a întors în țară și s-a stabilit la Cluj. De ce? Pentru că asta a simțit ca e mai bine, pentru că asta i-a plăcut. Sfaturile pe care le-a lăsat în final de poveste au fost: să fii tolerant la ce nu știi și să ai încredere în tine.
Un alt speaker a fost Ovidiu Tuduruță, reprezentant al persoanelor cu dizabilități. El a început cu o analogie, comparând bastonul lui de nevăzător cu speech-ul sau, ambele având rol călăuzitor. El a vorbit despre dezvoltarea personală și profesională, iar ideea de bază transmisă a fost că timpul liber ar trebui petrecut împreună cu oameni de la care ai de învățat ceva.
Virgil Ianțu a ținut ultimul speech al ediției, unul extrem de emoționant și de captivant atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Pornind de la o reflecție asupra diferențelor dintre generații, Ianțu găsește un factor esențial în relația dintre părinți și dezvoltarea armonioasă a copiilor lor: timpul petrecut împreună. Cu cât cei mici sunt mai ascultați, cu atât șansele ca ei să atingă succesul sunt posibile. Pentru Virgil Ianțu, “succesul înseamnă să respectăm oportunitățile primite”, prin muncă, perseverență, sinceritate și seriozitate.
Ce ziceți? V-am inspirat puțin? Care a fost momentul tău preferat de la TEDxYouth@Cluj?