Interviu cu Helga Thies despre artă, Art Crawl Cluj și The Museum Affair

Home $ Articole $ Interviu cu Helga Thies despre artă, Art Crawl Cluj și The Museum Affair

Atunci când nu coordonează programe de arte vizuale în cadrul Fabricii de Pensule, Helga Thies oferă tururi ghidate ale spațiilor și artei din Cluj-Napoca. De fapt, chiar ea a pus bazele proiectului Art Crawl Cluj.

Eu am cunoscut-o în calitate de reprezentant al The Museum Affair, expoziție organizată de Fabrica de Pensule, al cărui tur ghidat l-a oferit ca Art Crawl Cluj. Turul pe care mi l-a oferit Helga m-a surprins. Încă de la prima lucrare de artă văzută la intrarea în Muzeul de Istorie, lucrare realizată de către Ciprian Mureșan, mi-am dat seama că Helga este un ghid atipic – construiește diferite interpretări ale lucrărilor expuse pe baza unui dialog cu participanții la tur. De aceea, nici nu-i place termenul de ghid: “Cred că denotă o oarecare autoritate pe care aș prefera să nu se interpreteze că o am.”

La prima vedere, lucrarea lui Ciprian pare a fi un simplu teanc de hârtie constituit, mai exact, din 32.000 foi de hârtie. Apoi, cu ajutorul lui Helga, am aflat că pe fiecare hârtie este imprimat același desen. „De ce crezi că apare același desen pe 32.000 foi?”, mă întreabă Helga. „Poate pentru că există 32.000 de moduri în care poate să fie interpretat desenul respectiv,” răspund eu. „Da, este o interpretare!”, mă încurajează ea.

Am aflat ulterior că Ciprian lucrează foarte mult cu ideea de supraîncărcare de informații. Aceasta este, de fapt, și o referință la accesibilizarea informației după 1989. Deci, lucrarea sa nu este inserată întâmplător la intrarea în Muzeul de Istorie. De fapt, se potrivește în context. Mai ales în condițiile în care în 21 noiembrie a debutat, în cadrul Muzeului de Istorie, expoziția-eveniment Cluj. 21.12.1989. Prin aceasta, Muzeul de Istorie încearcă să (re)transmită emoția acelei zile.

După ce am interpretat lucrarea lui Șerban Savu și Cristian Rusu care reprezintă un mozaic, ne-am oprit asupra lucrării realizate de Teodora Cioca în colaborare cu Radu Cioca care, la prima vedere, ne aduce în atenție 9 bucăți de beton. Eu am presupus că ar reprezenta un puzzle, iar Helga m-a lămurit că cele 9 bucăți de beton sunt tocmai părți din Fabrica de Pensule care, după 1989, a renăscut. În final am ajuns la lucrarea realizată de Radu Cioca. Aceasta conține prima sticlă de Coca-Cola pe care el a băut-o după 1989.

Iar ulterior, am povestit cu Helga despre artă, Art Crawl Cluj și The Museum Affair. Așa am aflat că ea și arta au o istorie îndelungată.

E o parte din viața mea și întotdeauna a fost. Chiar și părinții mei lucrează în acest domeniu. Cred că am moștenit asta de la ei. Nu aș numi-o pasiune, pentru că mi se pare a fi un cuvânt care deja și-a pierdut destul de mult din înțeles. Eu pur și simplu vreau să trăiesc cu și pentru artă. Pentru că nu sunt talentată în vreun fel, am ales să studiez istoria artei, să vorbesc și să citesc despre artă în loc să o fac efectiv.

Deși nu-i plac clișeele, am întrebat-o ce reprezintă arta pentru ea.

Poate că unii ar spune că arta poate să fie făcută doar de dragul artei și atât. Dar eu cred că arta este un instrument. Poate să fie folosită ca să atragă atenția asupra anumitor lucruri, să critice alte lucruri, sau chiar să-ți amintească că oricât de rea ți-ar fi fost ziua, există și lucruri frumoase. Mai mult decât orice, cred că arta e un mod de a ne exprima umanitatea.

Așa că, în iulie 2018, Helga a avut ideea să accesibilizeze și să apropie oamenii de arta contemporană prin tururi ghidate personalizate. Și a decis să facă asta prin inițiativa Art Crawl Cluj. Își amintește și acum cu exactitate momentul: era la Electric Castle, alături de prietenul ei, în fața cortului. Ideea a reieșit în cadrul unei discuții, și titlul a apărut odată cu ea. Deși a durat puțin până ce aceasta s-a materializat, titlul a rămas același. Așa că, am fost curioasă să aflu care este semnificația din spatele numelui pe care Helga l-a ales pentru acest proiect.

Ideea a pornit de la conceptul cunoscut ca Pub Crawls. Acestea sunt evenimente fie organizate, fie independente, în cadrul cărora te duci din bar în bar. You crawl from pub to pub. Doar că în acest caz, you crawl from art space to art space. Am ales „crawl” în locul unui alt cuvânt mai serios pentru că am vrut să evidențiez faptul că este o activitate mai degrabă informală decât extrem de serioasă.

Așa că, care este nevoia căreia îi răspunde Art Crawl Cluj?

Art Crawl Cluj vine în întâmpinarea oamenilor care doresc să afle mai multe despre scena de artă locală. Am observat că există această lipsă de informație în timp ce lucram la Fabrica de Pensule. Acolo sunt ghid de expoziție, ceea ce înseamnă că atunci când vin oamenii să viziteze în timpul programului au parte de o prezentare a Fabricii de Pensule, dar și a expozițiilor pe care le avem. Mulți dintre ei m-au surprins când m-au întrebat ce altceva le sugerez să mai vadă în Cluj. Așa mi-am dat seama că: informația nu este unitară, nu este centralizată, se găsește doar în română de cele mai multe ori, adresele anumitor spații nu pot să fie găsite pe Google Maps, sau adresa este greșită. E dificil ca un turist să se orienteze și în spațiu și printre diferite activități, evenimente, și spații culturale. Și mă gândeam că asta ar fi o punte, o legătură între scena locală independentă – ceea ce înseamnă că nu o să-i duc la Muzeul de Artă decât în cazuri excepționale – și turiști, sau localnici interesați de acest subiect.

Un lucru la care Helga ține foarte mult este ca turul să nu fie unul standard. Ea crede că o singură rețetă nu s-ar potrivi de fiecare dată. De aceea, își adaptează tururile în funcție de interesele personale ale celor care vor să afle mai multe despre cultura locală. Se documentează să afle ce expoziții sunt deschise, ce evenimente se petrec în perioada respectivă și ce alte spații ar fi de interes.

De exemplu, la unul dintre tururi erau două doamne din America și erau interesate de ceramică. Asta se petrecea în septembrie, când nu sunt atât de multe evenimente în Cluj-Napoca. Bienala Internațională de Ceramică se petrece mai târziu. Așa că, le-am dus la Espresso Studio. Aceasta este o ceainărie de care se ocupă cei de la Caolin care organizează, de fapt, Bienala de Ceramică. Ei dețin obiecte, organizează cursuri și ateliere de ceramică și am considerat că e interesant să meargă să vadă.

Totuși, Art Crawl Cluj nu se adresează numai turiștilor, ci și localnicilor. Helga se entuziasmează atunci când vede că localnicii sunt dornici să descopere sau, poate să redescopere propriul lor oraș. De exemplu, cu ocazia expoziției The Museum Affair, majoritatea participanților la tururile ghidate au fost localnici. Ce își propune The Museum Affair?

The Museum Affair e un proiect al Fabricii de Pensule care și-a propus să scoată arta în oraș. Ne dorim ca arta să nu mai fie în spațiile convenționale de expoziție, și de aceea colaborăm cu 4 Muzee de Știință. Vrem să demonstrăm că există similitudini între artă și știință, iar noi doar încercăm să le scoatem în evidență. Publicul care merge de obicei la Muzeul de Istorie nu este neapărat un public care să meargă și la expoziții de artă contemporană și, atunci, vrem să surprindem publicul.

Pentru că localnicii au fost plăcut surprinși atât de expoziție, cât și de medierea culturală realizată de către Helga, un tur a durat patru ore și jumătate. Helga nu și-a dat seama cum a zburat timpul. Se bucura doar de faptul că oameni curioși, care poate nu au fost încurajați până atunci să spună ce gândesc cu adevărat, au găsit prilejul să facă asta. Alături de ei, a găsit noi interpretări ale artei. Dar cum a apărut ideea expoziției The Museum Affair?

Ideea a existat de ceva timp. În forma asta, proiectul se află la prima sa ediție, dar este o continuare a unui proiect deja existent. În fiecare an, se organizează la Fabrica de Pensule o expoziție numită Cu Excepția Riveranilor în care sunt expuși artiști în fabrică pentru că aceștia n-au întotdeauna ocazia să expună în Cluj-Napoca. Expoziția a luat diferite forme în fiecare an, iar anul acesta a luat tocmai această formă de colaborare cu muzee în cadrul cărora să fie inserate lucrările artiștilor.

O astfel de lucrare – care este foarte populară, de altfel – este lucrarea lui Lucian Andrei care se găsește la Muzeul Zoologic. Acolo, într-o vitrină cu plante și animale împăiate, a fost inserată lucrarea lui, care este o intervenție.

Este vorba despre o serie de ambalaje care sunt puse în această micro-dioramă. Mai este o variantă a acestei lucrări la Muzeul Botanic. Acolo, cineva, a hotărât să curețe vitrina. E o vitrină care se ridică, e destul de grea. În loc să fie bucăți de ambalaje, pungi și gunoaie, acolo nu mai este nimic în vitrină. Ce mi se pare mie interesant e că lucrarea se numește „By-standarism,” adică stai și te uiți la cum alții aruncă gunoaiele, nu le aduni… Ei bine, la Muzeul Botanic, cineva a decis să facă mai mult decât să stea să se uite.

Helga se declară impresionată de toate lucrările expuse în cadrul The Museum Affair. „Acesta este unul dintre principalele trei proiecte pe care le consider de suflet de când lucrez la Fabrica de Pensule,” spune ea. Următorul tur ghidat oferit de Helga la care vei putea asista va avea loc în 7 decembrie. În timp ce tururile programate la cererea turiștilor sunt contra-cost, cele pe care le anunță tocmai ea pe Facebook sunt gratuite.

Ce sentimente trăiește Helga pe parcursul unui tur ghidat?

Inițial am emoții pentru că nu știu ce fel de oameni vor participa, cine sunt ei și ce își doresc de la acest tur, respectiv cum vor reacționa la toate întrebările mele. La început mă bâlbâi, până ce eu și participanții ne cunoaștem mai bine. Apoi, mă entuziasmez. După trei ore de vorbit și de umblat prin toate cele 4 Muzee, simt oboseala. Iar după, sunt nerbdătoare să organizez următorul tur.

 

Pentru că Helga petrece câteva ore împreună cu participanții la tururile ghidate organizate de ea, între aceștia se creează o legătură care chiar dacă este efemeră, este interesantă.

Primul tur ghidat pe care l-am organizat pentru persoane pe care nu le cunoșteam a fost pentru niște turiști americani. După finalizarea turului, aceștia m-au invitat la ei acasă – în Oregon. Mi-au spus că dacă vreodată ajung pe acolo, să îi contactez și o să îmi facă și ei un tur ghidat.

Dacă ți-ar plăcea și ție să interpretezi artă alături de Helga, fii cu ochii pe următorul eveniment anunțat de către ea aici. Sau, de ce nu?, rezervă-ți câteva ore din programul tău și programează-ți un tur ghidat cu aceasta. Întotdeauna e plăcut să redescoperi Clujul – mai ales atunci când ghidul tău personalizează turul pe baza intereselor tale.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!