Interviu cu Andi Daiszler despre Lights ON 2019

Home $ Articole $ Interviu cu Andi Daiszler despre Lights ON 2019

Despre lumină sunt foarte multe de spus în general, dar este esențial să vorbim și despre cei care fac lumină. Lights ON este un festival artistic care schimbă cu fiecare beculeț și cu fiecare instalație luminoasă orașul Cluj-Napoca și comunitatea acestuia.

Ediția de anul acesta se desfășoară între 21 noiembrie și 15 decembrie, iar în spatele acesteia se află câteva minți luminate, multe idei, visuri și dorința de a face mai multe. Despre toate acestea, și nu numai, ne-a povestit Andi Daiszler, fondatorul festivalului Lights ON.

Totul a început cu o alegere, cu alegerea corectă, pe care ar trebui să o luăm mulți.

În iarna lui 2014 orașul era albastru, iar mie nu mi-a plăcut deloc asta. La început am criticat autoritățile, dar în scurt timp mi-am dat seama că dacă rămân la stadiul de critică nu sunt cu nimic mai breaz decât restul lumii.

La puțin timp după, în 2015, Andi a organizat concursul de soluții pentru iluminat festiv, dorind să contribuie activ la înfrumusețarea orașului. Prin poziția pe care o avea, el reprezenta puntea dintre partea creativă și cei care puteau implementa instalațiile artistice în oraș. A fost un drum greu de la organizarea concursului Lights ON până la festivalul de light-art lansat în 2018, iar noi putem să ne bucurăm și să apreciem felul în care orașul Cluj-Napoca luminează acum.

E inimaginabil de greu, e o nebunie, dar în 2018 am început anul dorindu-mi să organizez acest festival, pentru a avea mai mult control asupra implementărilor din cadrul concursului. Pe lângă avize, finanțări și artiști, trebuia să ne asigurăm că instalațiile pot fi realizate conform specificațiilor artiștilor români și străini, iar ulterior trebuiau montate și verificate din pespectiva siguranței.

Prima ediție a festivalului Lights ON a adus instalații care ne îndemnau să privim viața în culori, să ne punem o dorință când vedem steaua căzătoare a lui Leonid Tishkov, să fim mai aproape de lună și multe altele. În urma acestei ediții, Cluj-Napoca a rămas cu o instalație luminoasă permanentă în fața Casei Matei Corvin, câștigătoarea concursului de iluminat din 2016. Am avut șansa să ne bucurăm de artă în locuri în care nu ne-am fi așteptat să o facem, în locuri în care era nevoie să existe.

Luminițele din Cluj nu vor mai fi niciodată la fel, pentru că suntem aici.

După acest drum pavat cu multe idei, visuri și energie, festivalul de iluminat Lights On România a “aprins” orașul, aducând în spațiul public și privat nu numai artă, dar și povești menite să trezească sentimente și să ne facă (mai) conștienți când vine vorba de problemele cu care ne confruntăm.

A doua ediție a festivalului aduce împreună artiști români și străini, care își expun lucrările recunoscute la scară globală sau în premieră în orașul nostru, care devine, pentru a doua oară, un muzeu stradal de artă contemporană, de care ne putem bucura cu toții. Timp de 3 săptămâni și câteva zile putem admira instalațiile aflate în centrul orașului și nu numai, unele dintre acestea aflându-se în locuri de expunere diverse și am putea spune chiar neașteptate.

Tema acestui an este “Conștientizarea”, având trei subdomenii, “Mediu”, “Arhitectura” și “Relația individ-comunitate”.

Aș vrea ca oamenii care se plimbă pe Potaissa și văd avioanele să își aducă aminte de copilăria lor și de ce îi punea în mișcare, în timp ce “We are here” ne încurajează să ne gândim și la acele comunități mai puțin norocoase care ar trebui să fie la fel de vizibile, iar tunelul ne aduce aminte că mereu există speranță.

În cadrul acestei ediții a avut loc prima colaborare cu Oradea, unde “Gaia” a ajuns în cadrul festivalului Festifall pentru patru zile. Din fericire, noi ne putem bucura mai mult de ea, cu menționarea că este important să citim mesajele din spatele lucrărilor și să înțelegem că “Gaia” vorbește despre fragilitatea lumii în care trăim.

Anul acesta Lights ON a ajuns și la Londra, creând o punte între noi și ei. Instalația “Mi-e Dor de Tine”, aflată acum peste granițe, este dedicată celor plecați acolo. Instalația “Și Mie” este răspunsul nostru, celor de aici.

Am vrut să trimitem “Mi-e dor de tine” departe, cu ideea că va fi o alinare pentru cei care vor vedea instalația și se vor gândi la noi, cei de acasă. Noi mereu ne-am spus “Hai să facem asta!” și nu ne-am pus niciodată problema că nu vom putea duce “Mi-e dor de tine” mai departe, iar pe 7 Noiembrie am aprins instalația în Londra.

Ne-am dus cu toată echipa, eram mulți, ne uitam la semn și vorbeam românește. Lumea trecea pe lângă noi, vedea instalația și începea să vorbească în română. Unii sunau acasă, alții făceau poze, iar unora chiar le dădea o lacrimă. “Mi-e dor de tine” reprezintă un activator atât de puternic în care păstrăm amintirile și tot ce înseamnă România. Are o încărcătură incredibilă și poate funcționa pentru cei de acolo ca un stimul să își termine treaba mai repede și să se întoarcă acasă.

După cum a spus și Andi, “Mi-e dor de tine” este un declanșator al sentimentelor atât de puternic, care ne face să ne aducem aminte de cine e acasă și cine e departe, de ce înseamnă România și distanța față de ea, față de noi. Această instalație se va afla în Londra între 7 noiembrie 2019 și 26 ianuarie 2020, făcând parte în luna ianuarie și din festivalul Canary Wharf Winter Lights.

“Nimeni n-a uitat pe nimeni. Nimeni n-a fost uitat.”

Lights ON este un festival de light art dedicat comunității clujene, care schimbă felul în care orașul luminează, aducându-ne mai aproape de artiști, de artă și de ce comunică aceasta. Ne face să fim conștienți cu privire la problemele pe care le întâmpinăm, plimbându-ne printr-o galerie de artă contemporană, această fiind chiar Cluj-Napoca.

Dacă doriți să nu ratați nimic din ce are acest festival de oferit, puteți participa la tururile ghidate oferite de Cluj Guided Tours, care se desfășoară zilnic de la ora 16, și va bucurați de oferta specială oferită de HealthyLicious.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!