5 motive să mergi la Don Pasquale #thepizzayoucantrefuse

Home $ Articole $ 5 motive să mergi la Don Pasquale #thepizzayoucantrefuse

by | Dec 4, 2019 | Articole, Recomandări

Știți deja: îmi plac motivele, îmi plac listele și îmi place foarte mult pizza. Când le pui laolaltă pe acestea trei, te trezești fain-frumos cu 5 argumente clare atunci când încerci să-ți convingi prietenii să mergeți la Don Pasquale. Norocu-i că mă cunosc, că recomandările mele n-au dezamăgit niciodată și că sunt foarte convingătoare. Bine, și lista de motive mi-e foarte bună, iar astăzi o împărtășesc cu bucurie cu voi, ca să-mi dați dreptate și să-i vizitați și voi cât de repede. Fac oamenii de acolo o treabă excelentă și merită atenție, cu siguranță.

Pizza. Pizza napoletană
Da, acesta-i argument individual, de sine stătător, iar cei care au gustat din ea pot confirma. Pizza de la Don Pasquale este din aluat tipic napoletan, o pizza artizanală, preparată și modelată cu mâna de către pizzari. Nu are întotdeauna aceeași formă, culoare sau aspect, dar are același gust ireproșabil. Marginile pot prezenta pete de arsură, în proporție normală de aproximativ 30%, fapt ce redă aspectul de leopard, specific pizzelor napoletane, însă și acest lucru vi-l spun ca o avertizare și pentru că mi-ar plăcea să nu mai aud niciodată feedback-uri de genul – ”Nu mai ardeți pizza”. Toate pizzele lor se pot prepara în mod tradiţional, adică de formă rotundă, sau sub formă dreptunghiulară, cu marginea umplută cu mozzarella.

Maiaua aluatului de pizza
Permiteți-mi să dedic două paragrafe pizzei, pentru că un singur motiv chiar nu e de ajuns. Vă povesteam chiar de curând, în articolul de aici, că Don Pasquale se numără printre puținele locații din Cluj unde găsim pizza din aluat cu maia. Pentru cei care nu știu exact despre ce vorbim, notăm faptul că maiaua este o făină fermentată natural, căutată de către mulți pentru că este mai prietenoasă pentru digestie și conține mai puțin gluten decât în mod normal. În acest fel, este o opțiune foarte bună pentru persoanele care au un regim restrictiv când vine vorba de gluten sau drojdia de bere și îi conferă pizzei un miros mai plăcut și o culoare mai frumoasă.

Ingredientele dătătoare de gust
Fiecare preparat de la Don Pasquale este unic, atât datorită contribuției bucătarilor și a rețetelor autentice, cât și a ingredientelor dătătoare de gust. Printre acestea menționăm sosul de roşii crescute în sol vulcanic din orăşelul San Marzano, mozzarella fior di late, precum și alte mezeluri şi brânzeturi italieneşti – salam spianata calabra piccante, grana padano DOP, mozzarella ciliegine etc. Demnă de atenția voastră mai este și ‘nduja calabrese (pastă tipic calabreză din salam picant cu mirodenii, folosită în Burgerul ‘nduja, și în spaghetele cu bufala și ‘nduja, ambele fiind mâncăruri pentru curajoși și iubitorii de picant).

Meniul vă face din ochi de pe toate paginile
Desigur, dacă reușiți să treceți de prima, pe care stau înșirate tipurile de pizza. Eu una am câștigat doar o dată această luptă, și mare mi-a fost mirarea când am descoperit starterele, pastele, chiar și burgerii. Fiind cu mintea doar la fericirea ce vine în felii triunghiulare, nici prin cap nu mi-a trecut că meniul ar mai putea conține și altceva. Dar avem 9 tipuri de paste, 3 burgeri (dintre care unul lacto-vegetarian), 5 opțiuni de aperitive (3 salate, guacamole și pate de ton cu măsline) și nelipsitele deserturi. Toate sunt pregătite atent, cu ingrediente de calitate superioară, gustul fiind, cu siguranță, pe măsura așteptărilor. La capitolul deserturi pot confirma, căci am gustat deja din tiramisu, din cheesecake și din cannoli. Au mai rămas doar clătitele cu ricotta, dar e doar o chestiune de timp.

Poziționare și locația în sine
Oricât ne-am dori să renunțăm la ieșirile în zona centrală, inevitabil ajungem aici. Dar e bine că, din când în când, mai apar și astfel de restaurante noi care ne captează atenția și ne fac să le trecem pragul obsesiv, uitând de tot ce e în jur. Don Pasquale s-a așezat pe strada Napoca, la nr. 27, colț cu strada Potaissa, și este un local intim, cu câteva mese, muzică ce se aude în surdină și un decor clasic, dar elegant. Personal, de fiecare dată când merg la ei simt că locul face presiuni asupra mea să mă calmez, să nu mă mai agit inutil, să mă bucur de compania persoanei cu care sunt. Și, fără să-mi dau seama, de fiecare dată când i-am vizitat, mi-am permis să-mi ascund telefonul în geantă și să uit de lumea exterioară și de job, lucru pe care-l mai fac doar când dorm.

Voi ați fost până acum la Don Pasquale? Ce părere aveți despre acest local, l-ați recomandat prietenilor?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!