Povestea instalațiilor Lights ON 2019

by | Dec 4, 2019 | Articole

Aflat la a doua ediție, Lights ON Romania s-a clasat rapid în rândul celor mai îndrăgite proiecte culturale care se desfășoară în comunitatea clujeană. Cum să nu-ți fie drag să ieși din casă, în ciuda temperaturilor scăzute și să pornești într-o călătorie pe urmele luminii? Anul acesta, festivalul include 14 instalații luminoase, fiecare cu povestea sa distinctă, însă unite toate sub o temă centrală: conștientizarea. Probabil ați văzut răspândite în oraș lucrări de artă atipice și v-ați întrebat ce istorisiri se ascunde în spatele lor, cine le-a pus acolo, cine le-a creat? Singurul mod prin care puteți descoperi răspunsurile la toate curiozitățile este acela de a participa la tururile ghidate ce se desfășoară în fiecare zi, până în data de 15 decembrie. Plecarea se face din Piața Unirii, de la ora 18. Astăzi, m-am gândit să vă fac poftă să porniți într-o plimbare pe înserate și vă stârnesc interesul cu informații succinte despre instalațiile Light ON 2019. Detaliile urmează să le descoperiți cu pașii voștri.

Și Mie

Cu siguranță vă amintiți celebrul „Mi-e Dor de Tine”, localizat anul trecut pe Podul Elisabeta. Ei bine, în ediția din 2019, instalația luminoasă a călătorit tocmai până în Londra, acolo unde se află cea mai mare comunitate românească într-un oraș din Europa. În Cluj, acest mesaj și-a primit răspunsul materializat sub forma unui proiect artistic denumit Și Mie. Cele două instalații creează o punte de legătură între românii plecați în străinătate și persoanele dragi rămase acasă, reușind să formeze un dialog emoționant pe cale virtuală. Ascociația Daisler a inițiat acest proiect cu scopul de a demonstra fiecărui cetățean al României, care a decis să plece în străinătate, faptul că nu a fost uitat de poporul lui și este așteptat să se întoarcă acasă, fiindcă cineva îi duce dorul cu siguranță. Astfel, de fiecare dată când traversați podul peste Someș, instalația vă va purta cu gândul la un membru al familiei sau la un prieten care a decis să-și construiască un trai mai bun în afara țării, însă voi îi simțiți lipsa. Sună-l!

Localizare: Podul Elisabeta

We Are Here

Lights ON este festivalul mesajelor emoționante, care leagă o comunitate. Instalația We Are Here se încadrează perfect în tematica evenimentului, deoarece își propune să ne transmită că numai împreună vom reuși să asigurăm un viitor pe placul tuturor. Artistul Silviu Ciora a imaginat acest proiect sub forma a mai multor LED-uri așezate în formă circulară și îndreptate spre cer. Partea interesantă abia acum urmează. Atunci când o singură persoană se apropie de instalație, becurile incorporate vor transmite o lumină slabă. În schimb, apropierea unui grup de oameni declanșează toate LED-urile să lumineze puternic. Informația transmisă este clară și nu are nevoie de cuvinte: chiar dacă distanța până la cer este imensă, oamenii își pot semnaliza prezența aici, pe Terra, în momentul în care se strâng în același loc și se ajută reciproc pentru a lucra la bunăstarea societății.

Localizare: Piața Mihai Viteazul

Tunelul

Una dintre instalațiile care ne-a fascinat și în ediția din anul trecut este Tunelul, inițial denumită „Dharma”. Silviu Ciora a creat un drum inițiatic din hexagoane luminoase pe care le-a așezat unul în spatele celuilat, asemenea unui pasaj. Artistul a dorit să evidențieze faptul că oamenii acordă o mai mare atenție rezultatelor, iar nu proceselor prin care trec, acestea din urmă fiind mult mai important. Fiecare hexagon reprezintă un punct în viață, o cotitură, un succes, un moment prin care trecem cu toții de-a lungul existenței. Odată ce înaintăm pe acest drum, ne schimbăm atitudini și percepții, însă un singur lucru rămâne constant: lumina. Ea ne însoțește la fiecare pas și ne ghidează prin Tunel, de la început până la sfârșit. Pe mine încă mă fascinează LED-urile colorate ce se aprind de fiecare dată când cineva trece prin instalație, așa că nu ratez să le admir de fiecare dată când am ocazia.

Localizare: Parcul Central

Gaia

„Gaia” nu mai are nevoie de nicio prezentare, căci sunt absolut sigură de faptul că o cunoașteți deja. Poate nu ați avut ocazia să o vedeți în realitate, dar cu siguranță prietenii voștri de pe Instagram și Facebook au avut grijă să pozeze mărețul Pământ ce pare că plutește în incinta clădirii The Office. Chiar dacă mulți au privit-o cu ochii, puțini au stat să-i și asculte povestea, astfel că simt nevoia să vă spun câteva detalii despre această instalație impresionantă. Dacă vă întrebați de unde provine numele, aflați că Gaia (Pământ) este cea mai importantă zeitatea din mitologia greacă, considerată a fi creatoarea vieții. Parcă totul prinde mai mult sens acum, nu-i așa? O altă curiozitate despre acest proiect unic o reprezintă efectul de Observare, pe care îl experimentează doar astronauții. Orice persoană care stă la o distanță de 211 metri observă Terra așa cum s-ar vedea ea de pe Lună. Macheta este de 1,8 milioane de ori mai mică decât Pământul nostru, astfel că fiecărui centimetru îi corespunde o dimensiune reală de 18 km. Celor pasionați de cifre le mai spun că instalația măsoară un diametru de 7 metri, iar imaginea are 120dpi și cuprinde toate detaliile pe care NASA le deține asupra planetei. Artistul britanic Luke Jerram s-a inspirat în lucrarea lui după descrierea pe care autorul Frank White a făcut-o în cartea The Overview Effect. Apropo, același artist a creat și Luna expusă anul trecut în Biserica Piaristă.

Localizare: The Office

Coloana de lumină a infinitului

Cum ai putea să aduci un omagiu mai frumos sculptorului Constantin Brâncuși, dacă nu printr-o reinterpretare a sculpturii „Coloana Infinitului”? Leonid Tishkov, provenit din Rusia, a găsit inspirație în lucrările marelui artist român și a creat o instalație luminoasă pe care a denumit-o sugestiv „Coloana de lumină a infinitului.” Inițial, proiectul a fost dedicat soldaților din România căzuți în luptele din timpul Primului Război Mondial, însă a devenit un simbol al recunoașterii de sine, a mulțumirii pentru prezentul pe care îl trăim. Instalația măsoară 7 metri lungime și este compusă din metal, lemn, sticlă acrilică și LED. Opera de artă transmite multă emoție și datorită amplasamentului în Parcul Cetățuii, reprezentând o legătură între locul ce oferă o privire panoramică asupra Clujului și cer.

Localizare: Parcul Cetățuia

Tentacule

Trec aproape zilnic pe lângă Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” și mare mi-a fost mirarea în momentul în care am văzut tentaculele de caracatiță colorate într-un verde aprins ce decorau instituția. Cred că aceasta este reacția pe care artistul Filthy Luker o așteaptă de la toți privitorii creațiilor sale. Cunoscut pentru lucrările mixed media inedite, britanicul are o pasiune de a redecora clădiri urbane în moduri jucăușe, acest lucru fiind o mică „răzbunare” împotriva plictisului cotidian. Alături de prietenul său, Pedro Estrellas, cei doi artiști realizează instalații gonflabile de mari dimensiuni sub formă de tentacule de caracatiță sau ochi amplasați în coroana copacilor. Clădirile pe care sunt puse tentacule primesc denumirea ingenioasă de „octopied”, un joc de cuvinte între occupied (ocupat) și octopus (caracatiță). Ce dorește să transmită autorul, mai exact? Filthy ne încurajează prin sculpturile sale să visăm la o lume mai creativă și să ieșim din rutina zilnică. În cazul în care vă întrebați de ce a fost aleasă tocmai o bibliotecă drept gazdă a Tentaculelor, lăsați-mă să vă adresez și eu o întrebare: Ce instituție poate ascunde între pereții săi mai multă imaginație colectivă?

Localizare: Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”

Păianjenul Arhitect

Peste drum de Gaia se află o altă instalație luminoasă care nu trece neobservată: Păianjenul Arhitect. Care e legătura dintre păianjen și artă? Răspunsul este destul de simplu: nu există o altă ființă pe fața pământului care se naște în gene cu abilitatea de a-și construi propriul habitat. Păianjenul se află amplasat deasupra a două clădiri istorice afectate de trecerea timpului și pare a fi constructorul decis să le reabiliteze. De asemenea, instalația reprezintă o antiteză între nou și vechi. Proiectul este construit din materiale moderne, lumină și metal, în timp ce casele pe care se sprijină au fost ridicate secolul trecut și cuprind elemente specifice acelei perioade. Mințile creative din spatele instalației sunt Asociația Daisler și Silviu Ciora.

Localizare: parcarea Garnizoanei (Bulevardul 21 Decembrie 1989)

Avioanele de hârtie

Vorbeam adineauri despre două clădiri istorice abandonate de trecerea timpului, iar acum ne îndreptăm atenția spre Strada Potaissa, la fel de încărcată cu povești despre trecut, dar prea puțin circulată. Acum aveți un motiv în plus pentru care să descoperiți locul unde puteți explora zidurile fostei cetăți. Să nu uitați să priviți în sus pentru a descoperi instalația Avioanele de hârtie. Proiectul ne amintește de un joc al copilăriei și ne îndeamnă să ne păstrăm spiritul tânăr. La fel ca în situația instalației „Tunelul”, lumina creată de Silviu Ciora ne călăuzește pașii în noapte spre tărâmuri necunoscute, iar avioanele ne indică posibile traiectorii pentru a forma în viitor o societate mai bună.

Localizare: Strada Potaissa

Crystals

Dia Buga este designer de interior, iar portofoliul ei cuprinde numeroase decorațiuni luminoase concepute cu multă eleganță. Cuvânt cheie: handmade. Artista colaborează cu Lights ON în această ediție, iar prima instalație pe care a creat-o întruchipează o colecție strălucitoare de cristale. Conceptul se bazează pe reflecția luminii, pe formele geometrice create de LED-urile minuțios așezate și pe jocuri născute din sclipirile fiecărui beculeț. Toate aceste elemente combinate oferă o notă rafinată proiectului artistic. Cristalele sunt așezate la loc de cinste, într-o vitrină de unde le puteți admira în voie lumina.

Localizare: BT (Piața Unirii)

Organic Stripes

Îmi plăcea mie decorul cafenelei Meron din Central, însă acum pot spune că m-am îndrăgostit de-a binelea de el. Organic Stripes este semnat tot de Dia Buga, care s-a jucat în acest proiect cu metale dure, lumină și feminitate. Tabla perforată este un material greu de modelat și anost, însă sclipirea LED-urile îi oferă culoare. Instalația captează atenția încă de la o primă privire, notele cele mai interesante (din punctul meu de vedere) fiind date de candelabrele grațioase sub formă de flori. Data viitoare când vă aflați în căutarea unei cafele de specialitate, eu vă recomand să vizitați Meron. Astfel, aveți parte de două motive de bucurie: o ceașcă aburindă și un vizual deosebit.

Localizare: Meron (Central)

Geometric Weaving    

Dacă vi se face foame după o zi mult prea agitată, atunci trebuie să vă opriți numaidecât la Marty, în Piața Muzeului. Locația găzduiește o nouă lucrare a Diei Buga pe care nu trebuie să o ratați, căci este concepută cu aceeași atenție la detalii caracteristică artistei. Geometric Weaving este o „construcție” din pătrate de plută cusute împreună cu ață colorată pentru a vă oferi senzația că priviți o pătură uriașă. Să nu uităm detaliul cel mai important, desigur! Această instalație portretizează lumina sub forma unui șarpe imens care se încolăcește în jurul păturii de plută. Conceptul proiectului are la bază îmbinarea dintre formele geometrice și organice, astfel încât rezultatul final să fie unul pe care nu îl veți putea uita cu ușurință.

Localizare: Marty Muzeului

Future City

Următoarea instalație care abordează tema conștientizării se numește Future City. Acest proiect ne duce cu gândul la un viitor mai bun și reprezintă o mică proiecție a unui oraș tehnologizat care trăiește în deplină armonie cu natura. Elena Boda și Serena Rotaru își imaginează o lume modernă, în care organicul conviețuiește cu anorganicul. Viziunea lor se materializează printr-un proiect artistic luminos cu forma circulară. O vegetație luxuriantă înconjoară LED-urile, iar strălucirea se reflectă printre frunzele și florile pline de culori vibrante. În viziunea artistelor, așa trebuie să arate și un oraș al viitorului: creațiile oamenilor și naturii să formeze un echilibru cu tonalități vesele.

Localizare: Grand Hotel Napoca

Light Catcher

Am discutat despre multe instalații luminoase pline de creativitate, însă cu părere de rău vă spun că am ajuns la final. Light Catcher este ultimul proiect înscris în cadrul festivalului Lights ON, însă nu cel din urmă. Vă mărturisesc că aceasta este lucrarea mea favorită, deoarece mi se pare nonconformistă ideea de prinde lumina într-un cârlig de rufe. Spuneți-i cum vreți voi, lampă ambientală sau clemă de lumină, însă pe mine mă impresionează modul în care toate elementele lucrării par că se completează reciproc, cum ar fi becul ce se încadrează perfect în forma cârligului. Artistul care mi-a captat toată atenția se numește Alex V. Miclăuș.

Localizare: în vitrina HealthyLicious

Voi ați participat până acum la tururile Lights ON? Dacă răspunsul este nu vă amintesc că aveți timp să descoperiți pe larg povestea instalațiilor până în data de 15 decembrie. Enjoy!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This