Interviu cu Lukasz Lichtenberg, reprezentantul Biotrem România, despre farfurii comestibile și reciclare

Dacă ați trecut de curând pe Aleea Stadionului, pe la food truck-urile celor de la Street Food Festival sau ați luat masa la unele localuri din zona centrală, sunt mari șanse să fi observat farfuriile și tacâmurile celor de la Biotrem România.

Biotrem este un brand de origine poloneză care se ocupă cu realizarea de veselă complet biodegradabilă, produsă din tărâţe de grâu naturale şi de tacâmuri produse dintr-un amestec de tărâţe de grâu şi bio-plastic. Aceste farfurii sunt comestibile, la bază fiind realizate printr-un proces relativ simplu, care implică doar o presiune ridicată și o temperatură mare. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestor produse este că sunt complet biodegradabile și se pot composta în doar 30 de zile în condiții casnice. În vesela de unică folosință Biotrem se pot servi orice feluri de mâncare, de la salate, până la supe sau deserturi, fiind sigure chiar dacă sunt introduse la cuptor.

Ne-am propus să aflăm mai multe despre această alternativă a plasticului de unică folosință, așa că am luat legătura cu Lukasz Lichtenberg, reprezentantul Biotrem de la noi din țară.

Sursa foto: Dan Bodea | transilvaniareporter.ro

Lukasz este de profesie biolog, iar de 11 ani lucrează în domeniul stomatologiei. În prezent, se ocupă și de distribuirea produselor Biotrem în toată țara. În Cluj s-a mutat în anul 2015, oraș de care este mai mult decât încântat:

Când ne-am mutat în Cluj am primit o gură de aer. Nu am avut nicio cunoștință aici, dar totuși, din prima zi, ne-am simțit ca acasă. Clujul seamănă mult cu orașul meu (Przemysl) din mai multe puncte de vedere: arhitectură, cultură, istorie, influența austro-ungară, geografia, chiar și bucătăria. Așa am prins atmosfera de Cluj și am descoperit că în oraș se întâmplă lucruri aproape magice. O mână de tineri care au energie și sunt creativi pot să schimbe lumea. De la o întâlnire la alta am cunoscut niște cercuri de oameni tineri foarte activi și nouă ne-a plăcut asta. Toată lumea este implicată și face în plus. Aproape ne-am simțit ciudat că noi nu mai facem nimic decât munca noastră.

Ideea lui Lukasz de a aduce produsele Biotrem în țară a pornit de la o vizită în orașul său natal din Polonia. Acesta a remarcat farfuriile într-o cantină la care lua prânzul împreună cu familia sa. După câteva săptămâni în care a meditat asupra acestui fapt, s-a decis să ia legătura cu cei care se ocupau de producție, pentru a le aduce și la noi.

Cei din Polonia au început cam din 2014. Ideea s-a răspândit, după care au intrat și pe piețele mai dezvoltate: Europa de Vest, America. Când am venit noi și le-am povestit că suntem din România și vrem să facem ceva pe piața de aici, nu prea ne-au luat în serios. Am bătut palma, dar fără prea mare convingere că au încheiat cine știe ce business. După jumătate de an au fost plăcut surprinși. Piața românească s-a dovedit că este pregătită și, într-adevăr, caută soluții.

Am povestit cu Lukasz despre cât de receptivi au fost cei din publicul țintă la primul contact cu brandul și prin ce metode au reușit să devină cunoscuți la noi în țară.

Am început cu distribuirea prin restaurante sau la festivaluri de mâncare stradală. Asta a fost acum doi ani. Feedback-ul nu a fost prea bun, din cauza prețului ridicat. Primul interes mai serios a fost din partea unui restaurant din Cluj cu care după jumătate de oră de discutat, am bătut palma. Asta ne-a dat putere și cam de acolo a început totul. Un lucru care a ajutat mult la răspândirea veștii a fost mediul online. S-a creat un bulgăre și de acolo a luat amploare totul. România este mult mai în față decât multe alte țări europene la acest capitol. Am fost dați ca exemplu pentru alte țări referitor la cum să te promovezi.

Prețul a fost un alt detaliu pe care l-am discutat cu Lukasz, farfuriile Biotrem având un preț aproape de trei ori mai mare decât o farfurie de unică folosință din plastic.

Prețul inițial a fost mare, pentru că am comandat o cantitate relativ mică de produse și transportul a ajuns să coste foarte mult. S-a dovedit că în România, deși prețul este mare, lumea este dispusă mult mai repede să îl accepte, față de clienții din alte țări. În Italia, Germania și Franța nu s-au găsit așa de ușor parteneri pentru a vinde marfa Biotrem. Între un leu în România și un leu în Italia este mare diferență, ca putere de cumpărare. Un alt lucru de menționat este că noi colaborăm numai cu persoane juridice: vendori de mâncare, firme de catering, organizatori de evenimente. Comanda minimă ar fi de 100 de bucăți și o farfurie, ajunge, în medie, la prețul de 1,23 lei, TVA inclus. Pentru comenzi în București se plătește transportul, spre deosebire de cele din Cluj. Trebuie să reamintim că acesta este un produs premium, pentru cei care se orientează către soluții prietenoase cu mediul și cu sănătatea, de aici și prețul mai mare. În curând plasticul o să dispară de tot.

Un alt aspect pe care l-am adus în discuție a fost legat de păstrarea acestor produse în condiții sigure și diverse detalii ce țin de logistică.

Din acest punct de vedere este foarte ușor. Produsele Biotrem nu au nevoie de condiții deosebite pentru depozitare. Temperatura trebuie să fie cea standard și umiditatea până în 75%. Viața lor de raft este de aproximativ 3 ani. Produsele sunt unele grele și casante, tocmai de asta vin pe paleți, pentru a nu exista riscul de distrugere. Asta a fost mai greu la început, dar în timp am rezolvat problema cu logistica.

L-am mai întrebat pe Lukasz ce alternative de materii prime s-au mai descoperit în lume, pentru a ne face o idee despre cum va arăta viitorul apropiat din acest punct de vedere.

Biotrem are în prezent doar farfurii din țărâțe de grâu. În momentul de față dezvoltă o alternativă de farfurie cu lac impermeabil, care va putea susține lichide timp de 24 de ore. Acest lac va fi unul natural, extras din creveți, asemănător cu substanța folosită în domeniul farmaceutic. Sunt sigur că acest nou produs va revoluționa piața. În Republica Dominicană se fac teste și vor să producă alternative din alge Sargassum. Am auzit inclusiv idei de materii prime ca planta Manioc pentru vesela de unică folosință. Ce am văzut deja și am ținut în mână au fost farfurii din tărâțe de orz sau de porumb. Biotrem este un exemplu de bună practică pentru economia circulară.

În încheiere, sfatul cu care ne-a lăsat Lukasz a fost să ne orientăm către soluții mai prietenoase cu mediul și să reutilizăm ustensilele, pentru că, pe termen lung, contează.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This