Peste 1.000 de copii din Cluj-Napoca și-au deschis orizontul către muzica clasică, în urma Classic Junior Festival

Home $ Știri Cluj $ Peste 1.000 de copii din Cluj-Napoca și-au deschis orizontul către muzica clasică, în urma Classic Junior Festival

by | Dec 9, 2019 | Știri Cluj

Zilele trecute s-a încheiat o nouă ediție Classic Junior Festival la Cluj, după o perioadă de 2 săptămâni în care peste 1.000 de elevi au beneficiat de evenimente de educație muzicală, printr-o serie de spectacole și ateliere tematice incluse în cadrul proiectului.

“Let’s make classical music cool again!”

În ideea de a face muzica clasică mai atractivă elevilor din școlile primare și gimnaziale din Cluj, organizatorii festivalului au gândit pentru copii un pachet de evenimente și acțiuni punctuale, care urmăresc ca cei mici să privească acest gen muzical cu alți ochi.
Festivalul a debutat cu atelierul de teatru „Copilăria marilor clasici”, susținut de actorul Claudiu Fălămaș și de cvartetul de coarde Q-quartet, în cadrul căruia artiștii au pregătit o trecere prin viețile mai multor compozitori celebrii.

Atelierul de muzică clasică “Cum să înțelegem muzica?” a fost următorul eveniment din festival, care a reușit să mai pună o piesă în puzzle-ul muzical al copiilor. Elevii au interacționat cu cei 4 componenți ai Q-quartet, compus din tineri muzicieni ce au interpretat piese și teme muzicale cunoscute. Totodată, membrii grupului i-au stârnit pe cei mici la discuții interactive despre muzica ascultată, le-au prezentat instrumentele muzicale și le-au explicat principiile de redare a sunetului.

Tot din seria atelierelor au avut loc în mai multe școli partenere un atelier de creație artistică – “Sunete și Culoare”, respectiv unul de creație literară – “Cum ar fi Chopin în zilele noastre?”. În cadrul lor, elevii au primit Kit-ul Festivalului și au participat la concursuri de desen sau compunere pe tema muzicii clasice, desfășurate în timpul unor audiții. Cele mai apreciate și creative lucrări au fost premiate în cadrul spectacolelor de la finalul lunii noiembrie.Classic Junior Festival s-a încheiat zilele trecute cu două concerte educative – “Din Lumea Copiilor”, susținute de elevii Colegiului de Muzică “Sigismund Toduță”, sub privirile curioase a elevilor-spectatori din Cluj-Napoca. Printre participanți s-au numărat atât elevi din școala gazdă, cât și de la Școala Gimnazială „Elf” și Liceul Teoretic „N. Bălcescu”. În cadrul evenimentelor, micii spectatori au fost ghidați prin epoci și genuri muzicale distincte, luând contact cu interpretările vii ale unora dintre cele mai cunoscute arii ale genului clasic, popular sau de estradă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!