#IsTheNewMeat: O masă mai sănătoasă de sărbători

Home $ Știri Cluj $ #IsTheNewMeat: O masă mai sănătoasă de sărbători

by | Dec 18, 2019 | Știri Cluj

În fiecare an de Crăciun, între cadouri și colinde, se întâmplă și mese festive. Anul acesta avem o mică provocare pentru persoanele care se așează în jurul mesei: să găsească alternative pentru farfuriile pline de friptură, cârnați și chiftele. Să se bucure de un Crăciun mai sănătos.

Multora dintre noi ne plac preparatele din carne, dar iarna asta căutăm alternative mai sănătoase pentru necesarul zilnic de proteine. De exemplu, într-una din zile putem înlocui bucata de carne cu o porție de fasole, astfel ne luăm același aport de proteine (carnea de vită ≈ 25gr proteine, fasolea roșie kidney ≈ 24gr proteine la 100 gr).

BLANĂ! și Food Waste Combat lansează proiectul #IsTheNewMeat. Mesajul este cât se poate de simplu: și nouă ne place să mâncăm carne, dar NU în fiecare zi! Și urmărește să aducă în prim plan această idee mai ales de sărbătorile de iarnă. Campania este bazată pe un recent studiu științific al departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Balyai. Una din cele opt reguli pe care cercetarea o propune pentru o dietă mai sănătoasă este legată direct de sursa noastră de proteine.

De cele mai mai multe ori, proteinele pe care le consumăm provin de la animale și se consumă în exces, dar există și numeroase surse de proteine din plante. Soia, nucile sau semințele sunt alternative la fel de valide- gustoase și sănătoase. Chiar și carnea de pește sau păsările crescute la curte pot să fie alternative pentru carnea roșie, de vită sau porc.

Aportul de proteine recomandat pentru un adult este de 10-35% din totalul caloric de peste zi. Totuși, faptul că proteinele se găsesc în atât de multe alimente face foarte facilă depășirea cantității recomandate. Când se întâmplă asta, riscăm să ne punem sănătatea în pericol. Bolile de inimă și ale vaselor de sânge, obezitatea, deficitul de vitamine sau cel de fibre, toate pot avea ca una din cauze depășirea consumului recomandat de produse din carne. Nu trebuie să renunțăm la mâncarea noastră preferată, ci doar să avem o dietă mai echilibrată, cu mai multe legume în farfurie- cam jumătate din orice farfurie.

În plus, atunci când reducem consumul de carne, nu ne facem un bine doar sănătății noastre, ci întregii planete. Producția de produse de carne este unul din cei mai mari poluatori și consumatori de resurse. Când noi reducem consumul propriu de carne, ajutăm toată planeta să fie mai sănătoasă, creăm un context global în care mai multe persoane au acces la resurse și la o dietă completă. Împreună devenim mai sănătoși și facem loc unor metode sustenabile.

Intră aici pentru a descoperi și celelalte 7 reguli pentru a mânca înțelept!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!