Parkour spre sănătate cu Primitive

Home $ Articole $ Parkour spre sănătate cu Primitive

by | Dec 30, 2019 | Articole

Rezoluția noului an începe pentru cei mai mulți dintre noi cu dorința de a slăbi sau a ne apuca de sport pentru un stil de viață mai sănătos. Dar de câte ori v-ați reînnoit abonamentul la sală pentru a merge de câteva ori înainte să abandonați complet inițiativa? Pentru mine, asta a devenit un obicei frecvent, însă după o întâlnire cu cei de la Primitive am înțeles motivul din spate.

Primitive este comunitatea de parkour din Cluj, înființată în 2010 și susține un stil de viață ce se bazează pe echilibru, promovând astfel armonia dintre corp și minte. Nu am cuvinte să pot descrie pasiunea pe care o au pentru ceea ce fac, iar doi dintre fondatorii asociației, Andrei Tompa și Elvin Rusu, au explicat într-un mod simplu, dar de efect, faptul că mișcarea trebuie să aducă bucurie pentru a putea avea un efect benefic din toate punctele de vedere.

Din păcate, majoritatea nu avem motivația potrivită în ceea ce privește practicarea mișcării. O facem pentru că trebuie sau pentru simplul fapt că dorim să arătăm bine, dar această perspectivă creează „o relație toxică” cu mișcarea, după cum mi-au explicat. Ei recomandă să facem mișcarea din suflet, să ne bucurăm de întreg procesul și să-l vedem ca ceva ce facem pentru sănătate și pentru noi, cei din viitor, pentru a nu avea parte de neajunsurile ce pot fi aduse de un stil de viață sedentar.

Focusul să fie pe prevenire, în loc de tratament.

– echipa Primitive

O altă problemă ce poate apărea frecvent este modul în care facem mișcare. De multe ori nu ni se spune cum și astfel pot apărea probleme ulterioare ce ar fi putut fi evitate vorbind cu un profesionist. Ceea ce am auzit pentru prima dată, dar mi s-a părut incredibil de real, este faptul că este nevoie să găsești tipul de mișcare potrivit pentru tine, cea care se poate mula după nevoile tale. Pentru unii este o alergare în parc, pentru alții să meargă la sală, iar pentru cei de la Primitive este versatilitatea adusă de parkour.

Parkour poate fi privit și ca un dans, implicând mișcări elaborate ce includ salturi, echilibristică, rostogolire, cățărare și depășirea de obstacole, folosindu-ți doar corpul. Îți oferă ocazia de a-ți fructifica creativitatea și de a învăța lucruri noi la fiecare pas. Învățarea aceasta se face printr-o joacă continuă; și cât de bine sună să-ți poți retrăi copilăria, utilizând iarăși conceptele de joacă pentru a face mișcare?

Deși nu pare așa la prima vedere, parkour se bazează pe lucrul în echipă. Chiar dacă mișcarea în sine o faci singur, colegii de echipă sunt acolo să te susțină, să te îndrume și să te prindă dacă vei cădea, atât la propriu, cât și la figurat. Cei de la Primitive susțin că singura competiție care ar trebui să existe este cea cu tine însuți, promovând astfel colaborarea și suportul reciproc în fața rivalității.

Cursurile oferite de ei au loc în medii controlate, oferind provocări cu risc minim ce ajută să-ți ieși treptat din zona de confort. Observația devine una din cheile necesare pentru a învăța din greșeli, iar mai apoi să-ți înfrunți fricile și să ajungi la următorul nivel din acest joc. Spoiler alert: nu există un nivel maxim!

În jurul lunii aprilie, cursurile se vor relua și vor avea loc afară, în diferite locuri, astfel evitând rutina ce devine deseori plictisitoare. Până atunci, există antrenamente libere cu comunitatea pe tot parcursul anului care sunt anunțate pe grupul de facebook și la care poate participa oricine de la 12 ani în sus, începător sau avansat. Deși antrenamentele libere nu au un proces strict de învățare, oferă o încălzire care este obligatorie pentru participanți, explorarea mișcării și trasee de depășire în funcție de nivelul fiecăruia, iar toate acestea vin împreună cu suportul unor antrenori tineri și experimentați. Dacă aveți întrebări, nu evitați să îi contactați pe pagina lor.

După discuția cu cei de la Primitive, am plecat cu ideea că trebuie să privesc altfel modul în care fac mișcare și ceea ce înseamnă pentru mine. Până la urmă, echilibrul din viață este ca mersul pe bară, iar ambele pot fi exersate alături de echipa Primitive.

Ce zici, ne vedem la un antrenament?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!