RIP 2019: Localuri închise și evenimente care au dispărut în acest an

Home $ Articole $ RIP 2019: Localuri închise și evenimente care au dispărut în acest an

by | Dec 30, 2019 | Articole

Contemplări diverse despre trecerea timpului și cum am ajuns deja la final de 2019 vom face cu altă ocazie, căci acum ne grăbim cu toții să punem laptopurile și telefoanele deoparte, să ne bucurăm de sărbători offline. Și aici mă refer atât la voi, cât și, în special, la mine! Personal, nu fac atât de mare tam-tam în ceea ce privește trecerea dintre ani, însă îmi place mult ideea de nou început, de încheiere a unui capitol, de tras linie și analizat diverse. Și pentru că eu sunt cea care vă plimbă prin oraș tot anul și vă face cunoștință cu localurile noi, tot eu voi fi cea care vă va prezenta astăzi o listă a celor care s-au închis în ultimele 12 luni, completată de evenimente care au dispărut de pe fața Clujului în 2019. So here we go, #RIP2019ClujList:

Nu am stabilit nicio ordine în mod deosebit, mai ales că topurile chiar nu mai contează având în vedere situația dată, însă încep cu Twelve pentru că asta-i pierderea mea cea mai mare în 2019 în materie de localuri and I am still a bit sentimental about this. Adevărul e că nici nu mai știu câte zile au început pe strada Constanța, la nr. 12, câte mic-dejunuri mi-au dat spor de muncă și câte și mai câte preparate mi-au pus un zâmbet pe față la momentul prânzului. Twelve era my-to-go place pentru pauze de la muncă, pentru întâlniri job-related, pentru revederi rapide cu prietenii, locul acesta fiind printre puținele care m-au văzut și cu laptopul în mână, dar și fără nicio grijă pe cap, savurând un pahar de vin. Definitely will be missed.

În martie 2014, în Piața Muzeului apărea un local care avea să devină unul dintre cele mai cunoscute din oraș de-a lungul anilor, atât datorită selecției de vinuri cu tradiție, cât și a petrecerilor găzduite. CRUSH Wine Bar, extensia clujeană a brandului sătmărean Crush, oferea celor ce-i treceau pragul o experiență unică – consiliere în alegerea vinului, design ce încuraja interacțiunea, și nu în ultimul rând, savoarea unui pahar de vin într-o ambianță vibrantă. Petrecerile umpleau localul de fiecare dată, abordând fie diverse teme săptămânale, fie aducând în fața publicului un DJ mai mult sau mai puțin cunoscut. Vestea închiderii a fost, cel mai probabil, destul de neașteptată pentru amatorii și connoisseuri de vin, însă băuturile din portofoliul lor încă pot fi comandate de aici.

Tot din zona centrală, de data aceasta de pe strada Emil Isac, a dispărut și Flowers Tea House, după 7 ani de existență. Spațiul cochet, refugiu atât pentru studenții, cât și elevii din zonă, a făcut loc unui nou local, căruia noi i-am și trecut pragul de curând – Cuib. Dacă mergem puțin mai departe, pe strada Horea, nr. 4, vedem că s-au închis și ușile URANIA Cafe. Spațiul respectiv a trecut prin multe schimbări, de la cofetărie, la sală de jocuri de noroc, magazin alimentar și cafenea ce servește cafea la cornet. Cine știe ce îi rezervă viitorul? Chiar la început de an, și Brâncuși 85 – Record Bistro a anunțat că bistro-ul este închis definitiv. Îmi amintesc și acum că a fost unul dintre cele patru locații pe care le-am inclus în primul meu articol cu localuri noi, în anul 2016. Abia acum îmi vine să meditez la trecerea timpului… Puteți urmări pagina lor de Facebook, pentru că din când în când mai anunță la ce evenimente sunt prezenți cu bunătăți pe vinyl, vedetele lor și cele care adunau lume la evenimentele cu jazz, DJs și interpretări live. Pe Titulescu s-a închis Crazy Banana Cafe, eu una nu i-am trecut pragul niciodată, așadar nu-mi pot prezenta regretele. Am auzit însă că se deschide ceva demn de atenție în locul său, cu specific, așa că sunt nerăbdătoare să văd despre ce-i vorba.

În continuare, trecem în revistă și o serie de localuri deschise în 2018 și închise anul acesta, adică cu o durată de viață de aproximativ 1 an – 1 an jumătate. Avem Dish & That, localizat în complexul Riviera, și care atunci când și-a deschis ușile pentru prima dată, era singura opțiune în materie de mâncare bună în afara variantelor din Iulius Mall. Între timp au mai apărut câteva – Roots, Noodle Pack și Urban Pizza, care de altfel nu cred că o duce prea bine. Eu le-am trecut pragul de câteva ori, îmi plăcea că aveau un meniu simplu, cu doar câteva preparate, dar care te forțau subtil să faci o alegere – healthy sau indulge. Dacă e să vorbim de indulge, amintim și Creole, care a închis atât locația de pe Eroilor (în locul său s-a deschis Papanini), cât și stand-ul din Vivo din câte am observat la ultima vizită. Nu știu voi ce părere aveați despre produsele lor, dar pentru mine au fost singurele eclere pe care le-am iubit la viața asta și mi-au completat multe zile frumoase. Le duc dorul deja.

Nici cei de la The Cookers n-au rezistat prea mult, ei deschizând locația undeva prin octombrie-noiembrie 2018 și anunțând în februarie 2019 că închid / se mută (dar nu s-au mutat nicăieri), cert este că nu mai există. Ce-i drept, locația nu prea îi avantaja, dar pentru un loc care-i wow am merge și pe lună, right? Și Smooteria dădea marea veste în noiembrie anul acesta – suspendă activitatea pe o perioadă nedeterminată. Acum, nici nu știu ce să vă spun, să mai sperați la smoothies, smoothie bowls, fresh-uri, snack-uri și cafeaua lor sau să începeți operațiunea ”uitarea”?

În categoria ”născut, n-au crescut, așa că s-au închis”, notăm SUNNY Bistro and Lounge, Wings și MIEZ. De asemenea, Donuterie și Wok’n Roll au închis locațiile de pe Memorandumului, iar Vandy Alchemy pe cea de pe Emil Isac. Donuterie a rămas cu stand-urile din Iulius și Vivo, Wok’n Roll pe Calea Dorobanților, la nr. 24, iar Vandy în Hașdeu.

Trecem la capitolul evenimente unde avem, de asemenea, suficiente pierderi după care să ne adunăm.

După șase ediții consecutive, FICT – Festivalul Internațional de Carte Transilvania, nu a mai fost organizat. După ce în 2018 au încercat doborârea unui record mondial, organizatorii au anunțat că cea de-a șaptea ediție nu va avea loc. Într-o postare pe pagina lor de Facebook, aceștia au notat următoarele cuvinte de încurajare: ”Vă vom ține la curent cu ce se va întâmpla mai departe, căci ceea ce am învățat de-a lungul acestor ani nu merită să se piardă. Nu uitați: Clujul citește. Vrem să credem că va citi mereu! Viitorul trebuie să fie al oamenilor cu Carte!” Printr-o postare pe Social Media s-au despărțit de noi și Septemberfest, eveniment care reunea oamenii pe platoul sălii ”Horia Demian” la început de toamnă.

După ce a lipsit mai mult sau mai puțin motivat un an, Comedy Cluj a revenit în 2018 cu cea de-a noua ediție, care a adus multe zâmbete pe fețele clujenilor. Noua echipă care a coordonat evenimentul a propus o viziune mai îndrăzneață asupra misiunii și a formatului festivalului. Comedy Cluj s-a transformat într-un Festival Internațional de Comedie și a oferit publicului șansa de a descoperi multitudinea de forme prin care aceasta se exprimă. Pe lângă secțiunea de film, festivalul a adus spectacole de teatru, improvizație, stand-up și o serie de proiecte speciale. Niciun cuvânt nu s-a mai auzit despre toate acestea în 2019.

Continuăm cu o serie de evenimente care au debutat cu mari speranțe în anul 2018 dar, din păcate, nu au apucat să dea ochii cu a doua ediție. DOR Fest, de exemplu, o seară cu muzică românească, modernă și clasică în care focusul era pe Dragobete, Obiceiuri, Românisme, promitea o continuare a primei ediții chiar în vara lui 2018, dar nici aceea nu s-a mai întâmplat. Așa că, David & The Six Martini Band au revenit în 2019 la clasicul That’s Amore, organizat la Casa de Cultură a Studenților. În mai, a urmat o altă veste grea – nici Beer Hype, festivalul dedicat berii artizanale, nu avea să se întâmple. Meanwhile, echipa organizatorică ne încurajează să bem în continuare bere bună, artizanală, românească și promit că vor rămâne prezenți în comunitate sub alte forme. TechFest, care în urmă cu un an completa un trio de excepție alături de Târgul de Cariere în IT și TeCOMM, s-a retras în din joc în 2019, lăsând specialiștii și freelanceri, start-up-urile și antreprenorii din domeniul IT în așteptare. Nici Poethree Connexions Festival, primul și singurul festival spoken word nu a mai dat ochii cu lumea.

După 3 ediții, Elektro Arts, festivalul internațional de arte digitale organizat de Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” și Universitatea de Artă și Design, s-a stins și el. Evenimentul ce reunea compozitori, coregrafi, artiști vizuali, dansatori, regizori, studenți și profesori, a dispărut din peisaj fără nicio explicație. La fel s-a întâmplat și cu Transylvania History Days, festival de reconstituire istorică ce s-a oprit la ediția cu nr. 5, odată cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Și ZAIN – primul festival de design din Cluj a făcut un pas înapoi în 2019, lăsându-ne pe hold după 4 ediții și tocmai când ne așteptam la ceva mai mare, mai frumos, mai wow. Mai ales având în vedere că la ultima apariție își extinse considerabil perioada de desfășurare și portofoliul de evenimente.

Și, ca să închei într-o notă cu adevărat dramatică, în 7 decembrie a avut loc ultimul party ”Kiss the boys and make them die”, după 8 ani de nopți nebune, pline, de neuitat.

Cam atât am avut eu de spus astăzi, dacă mi-a scăpat ceva vă rog să mă trageți de mânecă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!