Interviu cu Mădălina Hodorog despre programul FUTURE și educația non-formală

Home $ Articole $ Interviu cu Mădălina Hodorog despre programul FUTURE și educația non-formală

Cu toate că lumea în care trăim se află într-o continuă evoluție, deoarece tehnologia avansează, locurile de muncă se diversifică și informația este accesibilă sub diverse forme, educația universitară nu s-a bucurat de prea multe schimbări.

Orașul Cluj-Napoca este un centru universitar de interes pentru tinerii din România, dar mulți dintre ei întâmpina în sălile facultăților profesori care și-au pierdut interesul de a le preda și de a-i îndruma spre o viitoare carieră.

Mădălina Hodorog este cea care a subliniat nevoia unei educații non-formale și a creat, alături de Călin Crețu, programul FUTURE. Acesta este adresat studenților, profesorilor universitari și companiilor care aleg să se implice și să susțină educația altfel.

Am conturat programul FUTURE la finalul anului 2018. Datorită faptului că am lucrat în domeniul organizării de evenimente, cunoșteam perspectiva antreprenorilor și a managerilor care susțineau că este dificil să recruteze noi angajați, mai ales studenți, deoarece aceștia tind să renunțe foarte repede sau nu știu ce vor. În paralel, predam la facultate, lucru care m-a făcut să văd și perspectiva studenților care spuneau că nu știu unde să găsească oportunități sau ce își doresc să facă în viitor, dar și perspectiva profesorilor. FUTURE a aliniat cele trei perspective și a oferit un spațiu comun în care profesorii, studenții și angajatorii pot comunica și își pot înțelege dorințele și nevoile fiecăruia.

Prima ediție a acestui program, susținută de Tenaris Silcotub, a început în luna martie 2019 și a adus împreună 55 de participanți. Aceștia au înțeles nevoia competențelor soft și au avut ocazia să și le dezvolte într-un mediu distractiv la întâlnirile săptămânale care s-au încheiat cu o vizită la compania Tenaris Silcotub și cu un concurs de soluții. Programul se află acum la cea de-a doua ediție, susținută de compania Office Depot, care a adus împreună studenți ce își doresc să afle cum arată piața muncii din mediul financiar. Acest concurs de soluții este unul altfel, ne spune Mădălina. Participanții lucrează în echipe pentru a găsi rezolvări la criticile care le sunt adresate în general de profesori, de angajatori, urmând să fie jurizați pentru soluțiile lor inovatoare de către membrii companiei Office Depot, antreprenori și jurnaliști.

În anul doi de facultate am fost implicată într-un program Erasmus, care s-a desfășurat timp de două săptămâni, folosind doar metode de educație non-formală. Atunci am văzut că două ore pot însemna multă joacă, distracție și că poți pleca cu o energie foarte faină. Asta facem și noi la FUTURE. Studenții ne spun după training-uri că se simt motivați să facă mai multe lucruri, iar noi plecăm de fiecare dată cu o energie bună și cu alte idei de educație non-formală și metode prin care putem să ii ajutăm pe aceștia.

La sesiunile de training, Mădălina vine cu un geamantan roșu, pe care ea îl numește “geamantanul de educație altfel”. În el se află materialele cu care participanții vor lucra în cele două ore, cu care sala va fi animată. Fiecare sesiune începe cu un “energizer” sub forma unui joc care are legătură cu subiectul ales pentru acea zi. Sesiunea de training începe, metodele de predare sunt diverse și numeroase, iar participanții sunt 100% prezenți.

Fiecare sesiune de training se încheie cu un feedback. Studenții ne-au spus că datorită programului și-au deschis mult orizonturile și că văd câmpul muncii, dar și viața, altfel. Ajung să aibă mai multă încredere în ei, nu le mai este frică să aplice pentru un job, să meargă la un interviu pentru că știu ce își doresc să facă.

Am aflat de la Mădălina că cerințele noilor joburi se vor schimba în timp, motiv pentru care este important ca studenții să înțeleagă piața muncii de acum și din viitor, conturându-și noi competențe care să îi ajute. Programul FUTURE a fost creat pentru a umple un gol care există în sistemul educațional din România, iar studenții din Cluj-Napoca se pot înscrie pentru a experimenta noi metode de predare, în timp ce se cunosc pe ei. Educația non-formală aduce o serie de avantaje studenților, dar și profesorilor deoarece metodele de predare sunt practice, iar lucrând în echipă își dezvoltă noi skill-uri și realizează care sunt punctele lor forte.

Profesorii ar trebui să fie mentori și să ghideze studenții în procesul de învățare, motiv pentru care la training-urile FUTURE învață noi metode de predare. Acest lucru îi scoate și pe aceștia din rutina de a preda folosind metodele clasice. Pentru a putea face schimbări în această direcție este nevoie de o deschidere din partea profesorilor.

Mădălina a înțeles nevoia unei schimbări în sistemul educațional, iar motivația principală din spatele programului se datorează faptului că își dorește ca studenții să își găsească pasiunea și “sclipirea din ochi”.

Sunt studenți care urmează cursurile unor facultăți din dorința părinților, iar după aceea schimbă job după job, neștiind în ce mediu își doresc să profeseze cu adevărat. Participând la FUTURE îți poți da seama ce vrei tu să faci în viitor și care este pasiunea ta.

Datorită faptului că orașul Cluj-Napoca este într-o ascensiune culturală, programul FUTURE, axat pe educația non-formală, poate ajuta studenții profesorii și companiile să lucreze împreună.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!