Interviu cu Don Pasquale despre… pizza și noua sa casă din #Cluj

Home $ Articole $ Interviu cu Don Pasquale despre… pizza și noua sa casă din #Cluj

Suntem încrezători că mulți dintre voi l-ați vizitat deja pe Don Pasquale la noua sa casă din Cluj, pe strada Napoca, la numărul 27, unde face ce știe el mai bine: pizza. Bine, nu se rezumă doar la atât, pentru că talentele sale în bucătărie sunt nenumărate, însă acest binecunoscut preparat italian este specialitatea sa. Între comenzi, noi am reușit să-l ademenim la o poveste pentru a-l cunoaște mai bine și, mai ales, pentru a vă spune vouă mai multe despre această nouă apariție pe harta orașului. (Spoiler alert: interviul de față este construit în jurul personajului ce poartă numele locației și valorilor sale, Don Pasquale nefiind, în fapt, o persoană reală)

Înainte de toate, noi am vrut să știm mai multe despre viața lui Don Pasquale: pe unde a fost, de unde vine, ce-a mai făcut și cum de a ales să se stabilească aici. Știm, mulți o să considerați ultima întrebare ușor deplasată, că doar ”Ardealu-i fruntea” și cine n-ar vrea să vină aici, dar noi încă avem o curiozitate aparte pentru motivele fiecăruia de a lua această decizie.

Vin tocmai din sudul Italiei, atras de efervescența și tinerețea orașului acesta al vostru. În Peninsula Italică am avut activități diverse: grădinărit, gătit, în general activități și afaceri în familie. Obișnuiam să ne bucurăm de toate bunătățile oferite de natură, de la cele mai gustoase roșii, la mezeluri și brânzeturi tradiționale. Diverse împrejurări ne-au determinat relocarea într-un climat mai îndepărtat.

Nicio surpriză pentru nimeni probabil: Don Pasquale e italian! Pe noi ne mai rodea însă un gând, pentru că, inevitabil, numele său ne-a făcut mintea să zboare la opera în 3 acte a lui Gaetano Donizetti. Așa că, mai fățiș, mai indirect, l-am întrebat cum și-a descoperit pasiunea pentru bucătărie și pentru pizza, în mod special. Și fără s-o mai dăm cotite, am pus punctul pe i și am adus în discuție farsa făcută de Ernesto, nepotul din operă. S-a dovedit că eram cu mintea… mult prea departe.

Oh dragilor, dar atât de bătrân par? Deși mă încântă coincidența de nume, eu fiind o fire artistică, legătura dintre mine și burlacul Don Pasquale este inexistentă. În plus, eu nu mi-aș putea dezmoșteni nepotul, fiindcă la noi familia este sfântă, iar orice neînțelegeri se clarifică în casa noastră. În ceea ce privește pasiunea pentru bucătărie, cred că aceasta, însoțită de o căutare permanentă a mâncării bune, este trăsătură de caracter pentru oamenii din sudul Italiei, un lucru cu care ne naștem și ne rămâne înscris în minte și în suflet pentru totdeauna.

Cât despre ingredientele folosite, Don Pasquale zice că, de regulă, simplitatea este cea care redă măiestria bucătăriei tradiționale italienești. Perfecțiunea, în situațiile culinare, stă în lucrurile simple, astfel că, dintr-o roșie bună, făină și mozzarella, poate ieși un adevărat festin.

Pornind de la această idee, vă pot spune că, în ciuda faptului că nu am o pizza preferată, că o Margherita n-aș putea să refuz în nicio împrejurare.

Cum a fost primit acesta și pizza sa de către noi? Răspunsul e destul de simplu: oamenii sunt, în general, frumoși, primitori și destul de receptivi la nou la Cluj. Dar doar atât cât noutatea aduce după sine calitate și bun gust. Don Pasquale simte, din feedback-ul primit, că a trecut testul cu brio. Ceea ce ni s-a părut nouă interesant este că locul în care s-a stabilit este cel care l-a determinat, în fapt, să deschidă ”sufrageria” pentru publicul larg, aceasta aducând aminte de locurile unde a copilărit, cu străzi pietruite, bolte înalte și gresii complicate.

Pizza pe care noi o pregătim este o pizza cu influențe napoletane, cu blat simplu și pufos, fără ingrediente în abundență. E drept că acest tip de pizza era unul mai puțin cunoscut în Cluj atunci când ne-am așezat aici, iar preferința publicului viza ingrediente cât mai multe, blat subțire și crocant. Acest tip de pizza se îndepărtează, însă, de la cele câteva reguli de bază în materie de pizza, stabilite de către napoletani. Bineînțeles, publicul devine tot mai educat, iar preferința lui pentru autentic, tot mai evidentă. Autenticul nu presupune, însă, renunțarea la plăcerea mâncatului de pizza, ci din contra. Napoletanii sunt adevărați artiști culinari, iar noi vrem să transpunem tot mai multe influențe la noi în meniu.

Marginea umplută cu mozzarella este în prezent semnătura lui Don Pasquale, dar pregătesc alte noi rețete cu surprize și bunătăți, iar noi suntem siguri că nu veți putea sta departe de sufrageria lui primitoare de pe strada Napoca. E deja confirmat de către ”musafirii” care i-au trecut pragul că el și familia sa sunt gazde excelente. Veștile bune sunt că plănuiesc să continue în aceeași manieră.

Voi ați fost până acum la Don Pasquale?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!