Trasee de mountain biking aproape de #Cluj

Home $ Articole $ Trasee de mountain biking aproape de #Cluj

by | Jun 10, 2020 | Articole, Sport

Să mergi cu bicicleta pe munte nu mai e doar o joacă de copii de multă vreme. E un sport în toată regula, iar dacă ești pasionat de mountain biking, cu siguranță vrei să afli care sunt cele mai faine trasee în apropierea ta, în funcție de nivelul de dificultate la care te situezi.

Mountain bike-urile au apărut în România imediat după anii 1989, iar imediat după au început să apară și concursurile de profil: în 1994 avea loc la Cisnădioara primul concurs de mountain biking. Astăzi sunt mult mai multe, la fel de prestigioase, care se bucură de participanți talentați și suporteri înfocați. Dacă vrei însă să te aventurezi cu mountain bike-ul tău în afara unei competiții, am pregătit o listă cu trasee de mountain biking aproape de Cluj, accesibile și potrivite pentru orice nivel de dificultate.

Tonic e un traseu vioi și relaxant, iar nivelul de dificultate de aici e unul ușor spre mediu. Distanța sa e de 603 m, iar altitudinea maximă e de 742 m. Găsești traseul la marginea cartierului Făget, paralel cu strada Nicolae Mărgineanu. Ajungi acolo cu autobuzul 40, unde poți vedea exact stația la care trebuie să cobori aici. Traseul Tonic e la aproximativ 40 de minute de centrul Clujului, dacă mergi cu mașina.

Pădurea Feleacu e locul perfect pentru mountain biking dacă ești începător sau dacă vrei să experimentezi. Fără a avea un grad de dificultate ridicat, traseul de aici se întinde pe o distanță de aproximativ 3300m, iar punctul cel mai înalt e situat la 714 m. Ca să ajungi la acest traseu, iei autobuzul M13 și cobori la stația M-Gheorgheni Capăt. Ai aproximativ o oră de mers cu autobuzul, și poți vedea exact stațiile pe care trebuie să le parcurgi aici.

Someș delivery trail are 1354 m, iar nivelul său de dificultate e ceva mai ridicat decât în cazul traseelor anterioare. Dacă ești începător, poate ar fi bine să începi cu cele de mai sus, căci Someș delivery trail e ceva mai dificil. Aici te poți aventura cu bicicleta, indiferent dacă ai una de downhill (DH), de cross country (XC), dirt jump (DJ) sau all-mountain (AM, enduro). După cum poate ți-ai dat seama din nume, traseul se desfășoară paralel cu Someșul (de partea cealaltă a sa fiind traseul Grigorescu). Totuși, spre deosebire de celelalte, Someș delivery trail e poate mai la îndemână în ceea ce privește distanța, nefiind chiar foarte departe. Poți lua tramvaiul 102 de la Barițiu și cobori la stația Unimet Sud.

Parcul Feroviarilor 1, 2 și 3 – Parcul Feroviarilor 1 este cel mai dificil dintre cele trei, deși e situat la un nivel mediu, iar 2 și 3 sunt considerate potrivite și pentru începători, fiind mai mult trasee de relaxare, nu pe care îți satisfaci setea de adrenalină. Găsești traseul la intersecția dintre Strada Anton Pann și strada Parcul Feroviarilor, și la fel ca Someș Delivery trail, nu e chiar departe de zona centrală, ci cam la 15 de minute de mers cu mașina și 25 cu autobuzul; în acest caz, poți lua autobuzul 52 și mergi trei stații, până la stația Paris. De acolo, traseul e la 10 minute distanță de mers pe jos. Aici poți vedea cât de departe ești de traseu.

Mosquito e un traseu pentru cunoscători, relativ dificil, care se întinde pe o distanță de aproximativ 700 m. Mosquito e recomandat pentru downhill și dirt jump. Găsești traseul tot în Feleacu, chiar paralel cu primul menționat în articol. Dacă mergi cu autobuzul, trebuie să știi că cele care merg spre Feleacu circulă din oră în oră, iar până acolo faci cam 45 de minute. Poți vedea aici care e stația la care trebuie să cobori, și pe unde trebuie să mergi când cobori din autobuz (căci mai ai de parcurs cam 15 minute pe jos). Dacă mergi cu mașina e ceva mai simplu, ajungi în doar 20-25 de minute.

Grigorescu este considerat cel mai ușor traseu de mountain biking din apropierea Clujului, desfășurându-se pe o distanță de aproximativ 2100 m. Traseul e ușor de urmărit și recomandat pentru downhill, all-mountain și cross country, începând de la podul Garibaldi și mergând aproape paralel cu Someșul Mic. Și, dacă ești în zonă, poate te aventurezi și în Pădurea Hoia. Faci până la o oră până acolo, în funcție de trafic, cu mașina sau cu autobuzul 30.

În ultimul rând, îți recomandăm zona Mărișel, unde o să găsești nu mai puțin de trei trasee care de-abia așteaptă cutreierate, fie că ești la început, fie că ai deja în palmares premii la concursuri de mountain biking. Trebuie să ajungi în Florești, de unde mai ai puțin de mers pe jos până să ajungi pe deal. Fie că mergi cu autobuzul sau cu mașina, faci aproximativ o oră, în funcție de trafic, și, la fel ca în cazul traseelor din Feleacu, autobuzele spre Florești circulă din oră în oră.

Un ultim traseu este Piatra lui Lucaci, situat lângă Someșul Cald, la o distanță de aproximativ o oră de zona centrală; e un traseu destul de dificil, care sigur o să-ți provoace mai multă adrenalină decât ai crede!

După ce te obișnuiești cu traseele, poate o să vrei să participi la competiții, astfel încât aici poți găsi informații despre următoarele concursuri de mountain biking (și nu numai). Dacă deja ai explorat traseele de mai sus, iar bicicleta ta îți cere ceva nou, poți descoperi trasee faine, pentru începători sau avansați aici.

Nu suntem cei mai buni la mountain biking, dar ne plac mișcarea, natura și plimbările lungi, iar discuția asta chiar ne-a făcut poftă de-o plimbare cu bicicleta, pe un traseu ușor, ca de începători. Chiar dacă mountain biking-ul nu e specialitatea ta, mersul cu bicicleta este, mai mult ca sigur, pentru toată lumea și e mai mult decât glisat pe asfalt, fiind mai degrabă o terapie pentru trup și suflet. Aș spune chiar că e o terapie aproape gratis, însă doar cei pasionați cu adevărat de mountain biking știu cât de costisitor e să practici un astfel de sport 🙂

Tu pe unde te aventurezi pe două roți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!