Beri germane în inima Transilvaniei, la Deutsches Haus

Home $ Articole $ Beri germane în inima Transilvaniei, la Deutsches Haus

by | Jan 20, 2020 | Articole, Recomandări

Dorul de ducă pe meleaguri străine apare de cele mai multe ori în mod neprevăzut și chiar neinvitat. În aceste situații, trebuie să fim cât mai creativi posibil. Unele lucruri te pot roade până la epuizare și nu-i de joacă cu puterea creierului uman de a-și aminti că nu i-ai dat nici măcar o fărâmă din ce și-a dorit. În astfel de situații, eu apelez la simțurile gustative, întrucât consider că este cea mai rapidă formă de a mă teleporta și camufla în alte culturi, dar și de a mă preface că dau o fugă până în diverse locuri ale lumii.

Astăzi pornim spre Germania, iar singurul loc din Cluj care ne-ar putea transpune acolo este Deutsches Haus, restaurantul cu specific de pe strada Plopilor, nr. 51-55. Când te gândești la toate bunătățile puse pe masă de către nemți, inevitabil ajungi să enumeri și berea printre acestea. Germanii au creat un meşteşug din berărit, iar faptul că această licoare a devenit băutura lor naţională nu surprinde aproape deloc. Berarii germani au reuşit să creeze peste 5.500 de mărci, iar numărul acestora este în continuă creștere. Fie ca au instalații de ultimă generație sau au o istorie incredibilă, fabricile de bere din Germania se mândresc cu o producție de bere impresionantă. În nicio altă ţară europeană nu se produce atât de multă bere – în jur de 95 milioane de hectolitri. Haideți să vedem ce găsiți în meniul de la Deutsches Haus la acest capitol.

KONIG LUDWIG Weissbier (500g), un sortiment expresiv cu bază de grâu, a fost creată chiar de Prinţul Leopold al Bavariei, strănepotul ultimului rege al Bavariei, Ludwing al III-lea. Vorbim, fără îndoială, de o bere blondă, plină de caracter, care se bucură de cea mai bună reputație la nivel național și dincolo de granițele Germaniei, premiile obținute confirmând acest lucru. Dacă vă încumetați să beți asemenea unui rege, veți avea în pahar un sortiment vibrant, dulce-piperat, unde se remarcă tonuri bogate de drojdie, banane, cuişoare şi influenţe citrice, cu un post-gust condimentat. În mod natural tulbure, ușor răcoroasă, spumoasă, și cu o varietate de arome, această băutură fructată convinge fiecare cunoscător de bere de grâu.

 

KROMBACHER Pils nepasteurizat (400/1000g) este un Pilsener Premium produs lângă Koln încă din 1893 de către Krombacher Brauerei, una dintre cele mai mari fabrici de bere private din Germania. Băutura este recunoscută pentru calitatea sa superioară și, spre deosebire de alte beri de acest fel, este preparată cu apă de izvor (Felsquellwasser), ce îi asigură un gust mereu proaspăt. Filtrarea este una naturală, realizată prin depunerea drojdiilor. Aromele sunt ierboase, de hamei, iar berea este una echilibrată și ușor de băut, puțin aromată și un un gust amărui persistent. Un Krombacher pils este savurat la fiecare 60 de secunde, fiind cel mai vândut Pils din Germania.

Mergem mai departe și facem cunoștință cu WELTENBURGER ANNO 1050 craft lager (300/400g), o bere de culoare galben-aurie, considerată a fi o comoară bavareză ce combină parfumul excepțional de fin cu o aromă ușor fructată. Pe lângă nuanțele sale bogate, accentuate de la prima până la ultima înghițitură, este foarte important să menționăm că aceasta este berea oficială de la Vatican. Eticheta prezentată este produsă la fabrica din cadrul mănăstirii benedicte Weltenburg Abbey, lângă Kelheim, iar 1050 simbolizează anul în care a fost fabrică pentru prima dată din sucul nobil de orz.

 

Lista continuă cu cea mai recentă gamă introdusă în meniu, Herrnbräu, care vine cu 3 etichete: Herrnbräu Helles Vollbier (300/500g), Herrnbräu Weiss (500g) și Herrnbräu Tradition (300/500g). În privința celei dintâi, putem spune că este o capodoperă gustoasă, proaspătă, reprezentantă a artei berii fine, ce se caracterizează prin puritate deosebită în gust și culoare. După cum spun creatorii ei, este o bere ușoară, ”puțin speriată”, care se maturizează la rece. Pe de cealaltă parte, Herrnbräu Tradition este o bere tare, încorporând întru-totul tradiția HERRNBRÄU. Se prepară anual pentru aniversarea anilor 1516, moment când a fost proclamată în Ingolstadt faimoasa cerință a purității bavareze. Nu uităm berea Herrnbräu Weiss, care luna trecută a câștigat aurul 🥇 la Meininger’s International Craft Beer Award, una dintre cele mai mari competiții de tasting din domeniu.

Nu uitați să acordați atenția cuvenită și berii cehe PRIMATOR Premium dark lager, extrem de populară în Scandinavia, în special în Suedia, și câștigătoare a celui mai mare număr de premii dintre sortimentele Primator. Veți fi, cu siguranță, captivați de aroma delicată de caramel și aluzia amăruie de hamei de pe fundal. Spuma cremoasă, culoarea profundă și savoarea malțului sunt inconfundabile. PS: Această băutură este un ingredient foarte popular în gătit, poate vă sună cunoscută rețeta cârnaților în bere brună.

Încheiem cu cea mai populară bere din gama Warsteiner, exportată în peste 60 de țări, WARSTEINER Premium Pils (200/300/400g) este un pilsner răcoritor, pal și auriu, cu un gust curat perfect echilibrat cu indicii de malț de orz, tonuri de drojdie care fermentează subtil și o nuanță ușor amară. Revista germană „Öko Test” a comparat 46 de beri, inclusiv mărci cunoscute distribuite în toată Germania și mărci regionale, iar Premium-Pils de la Warsteiner Brewery a fost apreciată drept „clasa I” de către jurații Öko-Test. Acest rezultat deosebit subliniază în mod impresionant atributele tradiționale de calitate ale lui Warsteiner și ingrediente de calitate superioară utilizate în prepararea acestei beri.

Toate aceste beri vă așteaptă la Deutsches Haus pentru a fi servite la draft în cadrul unei ieșiri cu colegii de muncă, prietenii sau familia, în cadrul unui meci de fotbal sau ori de câte ori vreți să faceți o vizită nemților.

Le-ați gustat? Care e preferata voastră?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!