#HowItsMade: Pizza Giallo Del Vesuvio la Don Pasquale

Home $ Articole $ #HowItsMade: Pizza Giallo Del Vesuvio la Don Pasquale

by | Feb 4, 2020 | Articole

Oh, primul #HowItsMade pe anul acesta, ce moment măreț! Și într-unul din localurile care și-au făcut loc destul de recent pe lista preferatelor noastre, și cu un preparat destul de intrigant, atât ca gust, cât și ca înfățișare. Vorbim, desigur, despre Don Pasquale, restaurantul italienesc deschis pe strada Napoca, nr. 27, care nu doar ne-a surprins prin pizza cu care ne așteaptă, ci cu întreg meniul cu iz de vacanță și dat o fugă până în delicioasa Italia. Subiectul vizitei: pizza Giallo del Vesuvio, o pizza fără sos de roșii, cu o aromă aparte dată de doar 3 ingrediente de bază. Dar haideți că vă povestesc totul pe îndelete.

În bucătărie ne-a așteptat Bogdan, pizzar la Don Pasquale încă de când localul și-a deschis ușile. Acesta are 4 ani experiență în domeniu și este un om care știe că munca și poveștile nu-și au locul împreună, așa că mai întâi ne-a povestit una alta despre pizza pe care urma s-o facă și ingredientele folosite, după care s-a concentrat asupra procesului. La final, ne-am bucurat de rezultat împreună și am vorbit una alta despre pizza și Don Pasquale.

Majoritatea ingredientelor folosite de către acest restaurant sunt aduse din Italia, iar cele pentru Giallo del Vesuvio nu sunt o excepție. Avem de-a face, în aparență, cu o pizza simplă, cu două tipuri de brânză – mozzarella fior di latte și tallegio DOP, roșii cherry galbene, busuioc proaspăt și ulei de măsline extravirgin, nelipsit pe toate pizzele lor. Să le luăm pe rând.

Datterino giallo, adică roșiile cherry galbene, reprezintă cel mai dulce sortiment de roșii și, tocmai din acest motiv, este utilizat în rețete gourmet și în combinație cu ingrediente cu arome foarte puternice. Ca să înțelegeți mai bine, datterino giallo este acum considerat un VIP în familia numeroasă de roșii. Dulce, bogat în antioxidanți și delicios, chiar și fără condimente, motivul faimei acestui fruct extraordinar al pământului nu este cu siguranță un mister. Deși la început toate roșiile erau de această culoare, așa cum ne amintește chiar și numele de „pomo d’oro=măr de aur”, de fapt astăzi soiurile galbene sunt considerate o raritate, o specialitate gastronomică.

O atenție deosebită merită și brânza taleggio, ce provine din regiunea Lombardia a Italiei. Aceasta brânză grasă (48% grăsime), semi-moale, se face din lapte de vacă integral. Gustul poate varia de la delicat la picant, în funcție de vârstă. Mai exact, imediat după producere, Taleggio este de culoare galben-pal, cu textură semi-moale. Învechindu-se, capătă o culoare galben închis și devine mai picantă. Alături de aceasta stă și mozzarella fior din latte, din lapte proaspăt.

Toate ingredientele menționate își dau întâlnire pe blatul de pizza, făcut dintr-un aluat cu maia, dospit minim 26 de ore. După cum am menționat deja, nu se pune sos de roșii, ci direct mozzarella și tallegio, iar mai apoi roșiile galbene. După frumoasa reuniune, pizza pornește spre cuptor, pentru a ajunge la următorul nivel, ce o va duce mai aproape de adevărata sa menire. Cuptorul, care poate adăposti câte 7 pizza odată, funcționează la 400-450 de grade, temperatura optimă de coacere fiind undeva la 440. Practic, într-un minut, pizza e gata.

Noi am optat pentru o pizza în varianta clasică, dar știți bine că la Don Pasquale găsiți și pizza în formă dreptunghiulară, cu marginea umplută cu mozzarella. Bogdan ne-a spus că singura diferență în acest caz este că sunt puse batoane de mozzarella pe margine în momentul în care întinde aluatul. Și voila!

Ce-i drept, e comod să mergi la sigur, comandând mereu doar Quatro Staggioni, Salame Piccante, Crudaiola sau Quatro Formaggi, dar nimic nu se compară cu momentul când descoperi un nou sortiment preferat de pizza! Eu zis să-i dați o șansă acestei Giallo del Vesuvio, veți rămâne plăcut surprinși!

Tu ce sortiment de pizza alegi de obicei? Poate e timpul pentru o vizită la Don Pasquale și puțină diversificare…

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!